Három ok az aranyár további emelkedésére

aranybányászat

A stabil központi banki kereslet, a gyengébb amerikai dollár és az USA-ban növekvő recessziós kockázatok továbbra is támogatják az aranyat.

Az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalások előrehaladásának reménye, a Federal Reserve egyes tagjainak a közeli kamatcsökkentési várakozásokat megkérdőjelező megjegyzései. Illetve a jobb amerikai gazdasági adatok a közelmúltban az arany árfolyamára nehezedtek, amely továbbra is emelkedett az elmúlt évhez képest. A UBS Global Wealth Managementnél azonban úgy vélik, hogy e visszafogás ellenére az év vége előtt áttörheti  az arany ára  a történelmi csúcsát.

Goldpreis - Gold Chart

Ennek három oka van.

A központi banki kereslet továbbra is erős maradhat

2022 volt a tizenharmadik egymást követő év, amikor a központi bankok világszerte nettó aranyvásárlást regisztráltak. Valamint a legmagasabb éves kereslet 1950 óta. 2022-ben a központi bankok 1078 tonnás aranyvásárlása több mint kétszeresére nőtt a 2021-es 450 tonnához képest. Az Arany Világtanács 2023 első negyedévére vonatkozó adatai szerint a központi bankok idén mintegy 700 tonna aranyat fognak vásárolni. Ez jóval meghaladja a 2010 óta mért 500 tonna alatti átlagot.

Economists Say the Fed Is Making Another Inflation Mistake. Here's Why.

 

Arra számítanak az elemző cégeknél, hogy a központi bankok vásárlási trendje folytatódik a megnövekedett geopolitikai kockázatok és az infláció növekedése miatt. Különösen az USA azon döntése, hogy az ukrajnai inváziót követően befagyasztja az orosz devizatartalékokat, hosszú távú hatást gyakorolhatott a központi bankok tartalékkezelésére. Ez részben azt is megmagyarázza, hogy miért maradt ilyen erős a kereslet az utóbbi időben – a magasabb inflációval korrigált kamatlábak ellenére, amelyek általában negatívak a nem hozamtermelő aranyra nézve.

Temetik a dollárt a pénzpiacok

A gyengébb dollár támogatja az aranyat

Érthető okokból az amerikai dollár számos más valutával szemben jelentősen túlértékelt. Ugyanakkor arra számítanak több elemző céhnél ( a mi várakozásaink inkább a dollár erősödését támogatják ), hogy a túlértékeltség mögött álló fő okok – az USA és számos más gazdaság közötti növekedési és kamatláb-különbség – az elkövetkező hónapokban szűkülni fognak. Az amerikai jegybank szünetet rendelt el a jelenlegi szigorítási ciklusban, miután az elmúlt 14 hónapban 500 bázisponttal emelte a kamatlábakat.

Eközben más nagy központi bankok, például az EKB továbbra is azon az úton halad, hogy többet tegyen az infláció ellen. Ráadásul a jelenlegi gazdasági adatok arra utalnak, hogy az amerikai gazdaság nem fog egyik fellendülésből a másikba ugrani.. Hanem az év második felében gyengülni fog. Mivel az aranyról köztudott, hogy erős negatív korrelációt mutat az amerikai dollárral, ezért egy kevésbé túlértékelt amerikai dollárnak támogatnia kellene az arany árát.

US economy enters technical recession

Növekvő recessziós kockázatok az USA-ban

Az USA gazdasága a fiskális politika támogatásának és az erős munkaerőpiacnak köszönhetően sokak által vártnál jobban tartotta magát. Ugyanakkor számos, korábban megbízhatónak bizonyult mutató arra utal, hogy az USA-ban megnőtt a növekedés jelentős lassulásának kockázata. Legyen szó a pénzkínálat zsugorodásáról, a Conference Board vezető gazdasági indexének csökkenéséről, a hitelfeltételek további szigorodásáról vagy a gyenge fogyasztói bizalomról.

A Bretton Woods-i rendszer alig több mint 50 évvel ezelőtti megszűnése óta az arany dollárban kifejezve minden recessziós fázisban – néha jelentősen – felülmúlta az S&P 500-at. Emellett az amerikai recessziók idején az arany relatív teljesítményének jelentős javulásáról beszélhetünk az amerikai részvényekhez képest.

Gold flirts with all-time highs as banking concerns deepen | Reuters

Erősség, menekülővaluta

Az elmúlt napok csökkenése ellenére az arany ezért az elemzők és az én véleményem szerint is jelenleg továbbra is szilárd fedezeti elem marad a portfólió kontextusában.

Gold-digging bacterium makes precious particles | Nature

Javaslat havi megtakarítási lehetőség

Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Értékőrző trezorok - Értékőrző kincstár

  • Fizikai arany: vagyontárgy a bizonytalan időkre
  • Az aranyat 100%-ban fizikai állapotában Ausztriában őrizzük trezorban
  • Legkiválóbb minőségű arany: 24 karátos, 999,9-es finomságú színarany
  • Rövid idő alatt rendelkezésre áll értékesítéssel vagy kiszolgáltatással
  • Lehetséges a rendszeres aranyvásárlás

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!