Hogyan befolyásolja a magas infláció és a lassú gazdaság az arany árát?

arany mint menekülő valuta

Az arany ára dacol az emelkedő kamatokkal. Vajon így is marad? A Vaneck szakértői, Imaru Casanova és Joe Foster kilátásokat adnak. És elmagyarázzák, hogy a bányavállalatokra a jelenlegi árrally ellenére miért nehezedik erős nyomás.

Goldmine im Westen Australiens

Aranybánya Nyugat-Ausztráliában: Imaru Casanova és Joe Foster aranyszakértők szerint a bányavállalatok növekedési kényszer alatt állnak.

Február elején az arany ára éves csúcsot ért el 1.960 dolláron, majd a váratlanul jó januári amerikai munkaerő-piaci jelentés után közel 100 dollárral esett unciánként. A hónap hátralévő részét ugyanaz a tendencia jellemezte: az erőteljes gazdaság – amit az amerikai kiskereskedelmi forgalom erőteljes növekedése is jelez – és a becsléseket meghaladó infláció arra fogja késztetni az amerikai jegybankot (FED), hogy kamatemelést hajtson végre. Ez viszont pozitívan hat az amerikai dollárra és negatívan az aranyra. Az amerikai dollárindex februárban 2,7 százalékkal emelkedett, míg az arany 5,3 százalékkal csökkent és február 28-án unciánként 1.827 dolláron zárt.

Míg januárban az aranykészletek majdnem kétszer annyit emelkedtek, mint az arany, addig februárban több mint kétszer annyit estek. A NYSE Arca Gold Miners index 14,3 százalékkal, míg az MVIS Global Juniors Gold Miners index 13,5 százalékkal esett.

Goldpreis - Gold Chart

Aranyrészvények:

Az aranyrészvények teljesítménye az arany árára gyakorolt erős tőkeáttételi hatásuknak köszönhető. A közelmúltban azonban a bejelentett eredmények és előrejelzések, amelyek összességében elmaradtak a várakozásoktól, szintén erős hatást gyakoroltak. A 2023-as működési és tőkeköltségekre vonatkozó előrejelzések valószínűleg a legnagyobb csalódást okozták, mivel a vállalatok még mindig érzik az infláció hatását a működésükre és a projektjeikre. Emellett az egyik ok az lehet, hogy óvatosabbá váltak becsléseikben. Vagyis az arany részvények az arany árához való erős kapcsolódásuk miatt eléggé volatilisek lettek. A közelmúltban azonban a bejelentett eredmények és előrejelzések, amelyek összességében elmaradtak a várakozásoktól, szintén erősen hatottak az arany árfolyamára. A 2023-as működési és tőkeköltségekre vonatkozó előrejelzések valószínűleg a legnagyobb csalódást okozták, mivel a vállalatok még mindig érzik az infláció hatását a működésükre és a projektjeikre. Ennek egyik oka lehet továbbá, hogy óvatosabbá váltak a becsléseikben.

Krugerrand

Az aranybányászati vállalatoknak növekedniük kell – de hogyan?

Az aranybányászati vállalatok is küszködnek éves termelésük fenntartásával és/vagy növelésével. Az Agnico-Eagle, az aranyágazat egyik legnagyobb és legjobb minőségű vállalata, rendszeresen képes megfelelni az elvárásoknak, sőt gyakran meg is haladja azokat. Februárban a vállalat hároméves előrejelzést adott, amely szerint az éves termelés 2025-re várhatóan 7 százalékkal nő 2022-hez képest, bár a konszenzusos becslések alatt és magasabb költségek mellett.

Bár az Agnico részvényei az eredmények bejelentése után meredeken zuhantak, azóta ismét talpra álltak. A vállalatnak erős menedzsment csapata van, amely véleményünk szerint képes leküzdeni a közelmúltbeli működési kihívásokat, valamint alacsony kockázatú, alacsony tőkeköltségű szerves projektcsatornával rendelkezik, amely támogathatja a további növekedést.

Milyen tényezők befolyásolják az arany árát?

Gold surges to 6-month high, and analysts expect records in 2023

Az arany mindig is válságvaluta volt. Ha a devizapiacon ingadozások voltak, akkor az arany iránti kereslet nőtt. A befektetők bizonytalan időkben túl kockázatosnak tartják a részvénybefektetéseket, és áttérnek az aranyra, amelynek stabil az értéke. Ha a kamatlábak emelkednek, más befektetési formákat részesítenek előnyben, mint biztonságos, hozamot termelő befektetéseket. Ha a kamatlábak emelkednek, az arany mint értéktároló iránti kereslet (és az ár) csökken.

Ha az amerikai dollár erős, az arany drágul a világpiacon. Ha előrejelzést akarunk készíteni az arany 2025-ös árára vonatkozóan, akkor az amerikai jegybank kamatlábát kell megnéznünk.

Az arannyal amerikai dollárban kereskednek. Az aranyhoz hasonlóan az amerikai dollár is válságvalutának számít, és 2022-ben jelentősen emelkedett. A nem amerikai valutaövezetekből származó befektetők számára ez megdrágította az arany vásárlását. Az erős amerikai dollár általában az amerikai valutaövezeten kívüli arany árát terheli. Szakértők szerint az arany ára 2030-ra 250%-kal (7000 dollár körüli szintre) emelkedhet, ha az amerikai jegybank feladja kamatemelési kurzusát, de ez csak elmélet, és a közeljövőben nem várható.

Miért emelkedik vagy csökken tehát az arany ára? Az arany árát a kereslet és a kínálat határozza meg, akárcsak a részvényekét. Ha a piacon több a vevő, mint az eladó, akkor az ár emelkedik. Ha ez az arány megfordul, az ár csökken. A részvényekkel ellentétben az arany nem hoz sem osztalékot, sem kamatot. Az arany nem is tud növekedni, mint például egy vállalat, amely belülről növekedhet, és így jövedelmezőbbé válhat. Befektetői körökben az arany értéktároló. A befektetők különösen a gazdaságilag zavaros időkben használják az aranyat, hogy biztosítsák tőkéjüket, és így ellensúlyozzák az inflációt.

A London Bullion Market Association (LBMA) az arany és az ezüst legfontosabb tőzsdén kívüli kereskedési központja. 1919 óta itt határozzák meg az egy uncia arany globális kereskedelmi árát (USD-ben). Az LBMA minden másodpercben valós tranzakciók alapján határozza meg az arany árát.

New York Stock Exchange – Wikipédia

A tőzsdék és a világgazdaság

Általánosságban elmondható, hogy válság idején az arany a legbiztonságosabb befektetés. Az arannyal minden érték fedezhető és védhető a válságok ellen. A befektetők szívesen fektetik pénzüket részvényekbe, kötvényekbe és más pénzügyi termékekbe, amelyek makrogazdasági stabilitás idején gyors nyereséget és magas hozamot ígérnek. Az arany ára ilyen időkben stagnál, vagy akár csökken is.

Amikor a részvénypiacokon a jelek visszaesésre utalnak, a befektetők inkább nemesfémekbe fektetnek. A kockázatos részvénybefektetésekből származó nyereséget ilyenkor rövid távon aranyba vagy más nemesfémekbe fektetik. Az arany, ezüst és más nemesfémek iránti megnövekedett kereslet felfelé hajtja az árakat, és többek között az arany árának emelkedéséhez vezet.

Mi befolyásolja az arany árát?
Kamatlábak és infláció – A központi bankok szerepe

Gold Prices Today: Yellow metal rises by over Rs 100 as dollar and bond  yields fall

A vezető országok és központi bankjaik monetáris politikája fontos szerepet játszik az arany árának alakulásában.

Az amerikai jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) az irányadó kamatlábaikkal befolyásolják a gazdasági helyzetet és így az arany árát is. Ha az irányadó kamatlábak emelkednek vagy csökkennek, az arany ára is ennek megfelelő ármozgással reagál. Ha a központi bankok irányadó kamatlábai alacsonyak vagy csökkenő szinten vannak, az arany iránti kereslet megnő, és így az arany ára emelkedik. Ha a kamatlábak emelkednek, az aranyba történő befektetés érdektelenné válik, mivel az arany nem hoz kamatot. Magas kamatlábak idején más befektetési formák sokkal jövedelmezőbbek.

A kormányok és a központi bankok állandóan inflációs politikát folytatnak. A pénzkínálatot a kormányok egyenletesen növelik, ami hosszú távon a valuta vásárlóerejének csökkenéséhez vezet. Az EKB és a FED hosszú és középtávú inflációs célja évi 2%. 2000-ben az arany ára 250 USD/troy uncia körül volt; 2023 márciusában az ár megközelíti a 2000 USD-t. Az arany vásárlóereje évek óta stabil marad, miközben a papírpénzek egyre többet veszítenek vásárlóerejükből. A növekvő infláció pozitívan hat az arany árára. Válság idején a befektetők aranyba fektetve akarják megvédeni értékeiket.

Az arany ára továbbra is az USA-ban az irányadó kamatláb alakulásától függ. Ha valaki előrejelzést akar az arany árára vonatkozóan, akkor az amerikai jegybankot kell megnéznie. Az USA monetáris őrei továbbra is forgatják a kamatláb csavarját. Jelenleg a Fed irányadó kamatlába 4,5% és 4,75% között van (2023.03.21-től). A szakértők arra számítanak, hogy az irányadó kamatláb 2023-ban 5% fölé emelkedik.

Gold prices plunge to lowest level in almost 7 weeks on strong dollar -  Nairametrics

USA-dollár – Ez az arany valuta előnyben van

Az amerikai dollár jelenlegi árfolyama, valamint az euróhoz való viszonya meghatározza az arany árfolyamának alakulását.

Ökölszabályként:

Az erős dollár gyengíti az arany árfolyamának alakulását. A gyenge dollár az arany árfolyam emelkedését okozza.
Ennek megfelelően egy erős euró az euróövezetben az arany árfolyamának csökkenését okozza. Egy gyenge euró drágítja az aranyat az euróövezetben. A geopolitikai események és válságok szerepet játszanak. A geopolitikai események vagy válságok, mint például a jelenlegi infláció emelkedése, a múltban gyakran voltak az aranyár emelkedésének okai. Különösen a gazdasági vagy békepolitikai bizonytalanságok kezdetén emelkedett az arany ára a múltban. Legutóbb az ukrajnai háború és annak a világgazdaságra gyakorolt következményei okozták az arany árának emelkedését. A geopolitikai konfliktusok mindazonáltal csak közvetett hatással vannak az arany árára. Valójában a geopolitikai válságok a részvény- és kötvénypiacokra hatnak, amelyek alakulása aztán az arany árában is tükröződik.

Magyar Szó Online - Közélet - Tudomány és technika - Új ötven eurós bankjegy

Jó Tanács ! Havi megtakarítás már 50 euró azaz durván 20.000 forinttól elérhető

 

A mostani gazdasági helyzetben és egyébként is a fizikai aranyban a vagyonunk 15-20 % -át érdemes tartani. Fizikai aranynak ugye a 999,9 24 karátos befektetési aranyat nevezzük. Úgynevezett Good Delivery minőség, garancia. A mi  javaslatunk az, hogy a befektető vagyonuk egy részét fizikai aranyban tartsák a szatellit mag (befektetési stratégia) előgondoskodási koncepciója szerint, mert hosszútávon az arany mindig is védelmet jelentett az inflációs kockázatokkal szemben. Fizikai aranyat nem csak nagy befektető tud megvásárolni. Már az úgynevezett átlagpolgár havi megtakarításait abba tudja tenni, vagyis akár havi 50 eurótól hozzáférhető.

1 Kg Gold Bar Cast Bullion Fine Gold The Royal Mint

Befektetési arany legfontosabb tulajdonságai

  • Színarany (999.9 tisztaságú)
  • Vám és Áfa mentes
  • 100, 250, 500, 1.000 grammos tömbök – kézzelfogható befektetés
  • Nincs politikai, ország, partner kockázat
  • Egyedi sorszámozott aranytömbök
  • Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
  • Nemzetközi minősítés – “good delivery” státusz
  • A világon bárhol elfogadott
  • Likvid, egyszerűen pénzre váltható

 

Nálunk a fizikai aranyat széfekben őrzik. De ha az ügyfél kéri, mi tudunk ügyfeleink részére akár 50 grammos kiszerelésben is házhoz szállítani. Az ügyfelek aranyát a Londoni Gold Fixing napi árfolyamán tartják nyilván unciában.

Goldpreis - Gold Chart

Javaslat havi megtakarítási lehetőség

Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Értékőrző trezorok - Értékőrző kincstár

  • Fizikai arany: vagyontárgy a bizonytalan időkre
  • Az aranyat 100%-ban fizikai állapotában Ausztriában őrizzük trezorban
  • Legkiválóbb minőségű arany: 24 karátos, 999,9-es finomságú színarany
  • Rövid idő alatt rendelkezésre áll értékesítéssel vagy kiszolgáltatással
  • Lehetséges a rendszeres aranyvásárlás

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!