Már két napja meglódult az európai piac. Hasítanak a tőzsdék. De van egy rossz hírünk, ha nem lépsz, kimaradsz.

A piac általában nem stagnál, hanem oldalazik vagy lefele vagy felfele, de elmozdul. Sok befolyásoló tényezője van. A mozdulásoknak oka van , ilyen ok az olaj, a Fed kamatdöntése, az EKB megszólalásai illetve a nyersanyagpiac és az ázsiai piac alakulása, a politika, a belharcok és a nagyhatalmak vagy netalán tán az észak-koreai fenyegetettség. Viszont két nap óta elmozdulást láthatunk az európai DAX 30-on, az európai német index felfele vette az irányt.….

chart_all_DAX

Az európai tőzsdék a tegnapi  és tegnapelőtt újra árnövekedésre építettek, és további emelkedést hoztak. A DAX30 indexe 3 nap alatt több, mint 215 pontot  nőtt. A tegnapi euró árfolyam emelkedése, az amerikai adatoknak köszönheti.  De mégis az euró/ dollár keresztárfolyam 1,18 ponton megnyugodhatott.Kivételt képezett tegnap  a Londoni Értéktőzsde, ahol a font erősödött és az euró gyengülni kezdett, mára euró/font 0,88 keresztárfolyamot láthatunk. Ráadásul a nyersanyag bányák is rosszul teljesítettek. Európában a nyersanyag kitermeléssel foglalkozó  ez a szektor volt a leggyengébb, csökkenő fémár, a réz és a cink, és napi szinten, több mint 1,7% -ot veszteséget jelentett ennek  az ágazatnak. A Vivendi és a Schneider Electric pozitív elemzői várakozások után jó vételi ajánlatot jelentettek és új vásárlási ajánlások is érkeztek rájuk. A Vivendi  részvénye 2,8% -kal nőtt, a Schneider 1,7% -kal többet tudott befejezni. Meglepetésként viszont a Continental részvénye 2,86%-ot tudott az utóbbi egy hét alatt emelkedni. A Merck gyógyszergyártó cég egy új beszerzési ajánlást is kapott a Berenbergtől, így közel 2,0% -kal emelkedett az árfolyama. Igaz ezért a Berenberg németországi alapja ennek  hírnek és egyéb hírek hatására öt nap alatt 3,78%-ot emelkedett.

vivendi-logo
 
Az európai tendenciával ellentétben az  osztrák ATX, az osztrák börze tegnap enyhén zárt.  A héten kiderült egy Linz-i acélcsoport kartell gyanú, amit ráadásul  Németországban követtek el. A német Szövetségi Kartell Hivatal kedden házkutatást végzett Linz üzleti telephelyén. Továbbra is lefelé mozdult a  Lenzing részvénye , ez esetben 2,7% -os mínusszal.
Az Egyesült Államok kereskedelme meglehetősen lassú volt a napokban. Azért tegnap láthattunk növekedést. A Dow Jones már átlépte rég a 22000 pontot, ma már 22154 pontnál tart.  A hét közepére  mindhárom indexben növekedést tapasztaltunk, akár a Dow Jones ,akár a Nasdaq 100-nál is, míg az S & P500 új rekordot ért el, súrolta a 2500 pontos lélektani határt. 

Apple-iOS-10-522097

Esett az Apple árfolyama az új iPhone-ok bemutatója után. Az Apple specifikus elemzői  eltérő nézetekkel rendelkeznek,  az új iPhone kereskedési tevékenységről, a reakciók nem voltak vonzóak a pesszimisták miatt, ami arra késztette a befektetőket, hogy készpénzt csináljanak, és a részvények 0,8 százalékot  estek pár nap alatt. A kamat vonzotta a Toshiba chip befektetőit is, az egyik érdekelt fél, a Western Digital, a Toshiba közös vállalatának partnere volt, így a  Toshiba részvényei további 3,4% -ot tudtak erősödni.

Erősek voltak az olajtartalékok , mind Amerikában , mind az olajkitermelő országokban. Az autószektor tegnap jól reagált az erős olajárra, a Chevron részvénye 1,5% -kal, míg a Volswagen egy hét alatt 3,91%-ot emelkedett.

autogyar-e1452672801995
 

 

 

 

 

Az olaj árát tovább erősítette a megnövekedett keresleti várakozás, a Brent 1,6 százalékkal zárt feljebb tegnap, míg ma újabb 1,05 %-al emelkedett. A WTI világpiaci kőolaj ára egy hét alatt 2,86 százalékkal emelkedett. Az arany árát beárnyékolta  az erősödő amerikai dollár, így már egy pár nap alatt vissza csúszott 1325, 19 dollárra vagyis 2% -ot is oldalazott lefele az a nyersanyag amely előtte pár hétig drasztikusan emelkedett. A tőzsdén az európai tőzsdék változatlanok, az elemzői várakozásnak felelnek meg.

Kedves olvasó ! Te ezt olvasod, és elmerengsz, hogy nem lehetsz ennek része. Közben nem is gondolod vagy tudod azt, hogy a nemzetközi tőzsdéhez te is hozzáférsz,

akár egy osztrák letétkezelő bankon keresztül ,ahol ráadásul érvényes a 100.000 euró betétgarancia. Ráadásul akár  öt évig kamatadómentesen  is. 

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!