Warren Buffet befektetései 6.rész – A Posco – a vasgyártás fellegvára és Dél-Korea vezető hatalma az acéliparban.

Beszéljünk egy kicsit újra az egyik legnagyobb milliárdosról Warren Buffetröl. Köztudomású, hogy Buffet sok cégben érdekelt, több céget meg vagy felvásárolt és befektetései milliárdokat érnek. Warren Buffett befektetési holdingcégének a neve Berkshire Hathaway (ejtsd: Berksör Hetövéj, jelentése fantázianév), ami pillanatnyilag a világ 8. legnagyobb cége, melynek értéke (úgynevezett piaci kapitalizációja) 211 milliárd dollár. Warren Buffett a huszadik század legsikeresebb befektetője, mintegy 60 milliárd dollárnyi vagyont szerzett élete során, Bill Gates után a második leggazdagabb amerikai. Több cége amerikai multicég, de Buffet rendelkezik európai és ázsiai cégekkel is.

letöltés

Warren Buffet még fiatalkorában kezdte a felvásárlásokat, mint többször kijelentette, nem haszonlesés céljából fektet egy vállalatba, vagy cégbe. Olyan cégeket vásárolt meg 100 %-osan mint, Clayton Homes, Mc Lane, Geico,  Fruit of The Loom, Ben Bridge, Netjets. Rengeteg cégben pedig résztulajdonos, akár a Tesco, akár a Wal-Mart, Conoco Philips-t vagy itt meg említhetnénk a Coca-Cola-t, de a Sanofi Aventist is. Tulajdonos az acélgyártásban is részben. Ugyanis a  Berkshire Hathaway bevásárolta magát a Posco dél – koreai vas- és acél gyártócégbe is. A Posco  világ negyedik legnagyobb acélgyártója . 2010-ben magasabb piaci értékkel rendelkezett, mint Európában és Amerikában a többiek , akár a német ThyssenKrupp AG, vagy a brit-holland Corus Group Plc. Így 2010-ben elmondhatta magáról, hogy  a világ legnagyobb acélipari gyártó cégévé fejlődött. A POSCO cég jelenleg két integrált acélgyárat működtet Dél-Koreában, Pohangban és Gwangyangban.

 posco_yp-2602803014

A Posco 1996 november 06-óta van jelen a tőzsdén. Jelenleg a piaci értéke részvényeként 58,34 euró darabonként. Induláskor 15,28 euró volt részvényenként. A Posco cég Szöul egyik jó döntésének köszönhető, ugyanis a 60-as években Dél- Korea nagyon szeretett volna az acél és vasiparban élmezőnyben lenni. Tae-Joon Park  vezetésével nyílt meg először a Posco cég elődje a TaeguTec. Majd a kormány és a TaeguTec egyesülésével létrejött a POSCO. A POSCO 1972-ben kezdte el értékesíteni a vaslemezes és acélipari “lemez és nehézfém” termékeit. A cég jelenleg ott tart, hogy részvényei után évente kétszer osztalékot is fizet. Júniusban 0,83 EUR/darab, míg decemberben 0,77 EUR/darab formátumban. 2005-óta a POSCO jelen van Indiában is. Az indiai kormánnyal való  megállapodás értelmében a POSCO beruházást tervezett 2005-ben arra, hogy 12 milliárd dollárért felépít négy acélkohászatot és épít egy villamos erőművet India különböző tartományaiban. Ellátja a lakosságot is acéllal, majd így is lett és 2010-ben a POSCO cég Indiára eső éves termelési kapacitása   meghaladta a 12 millió tonna acélt. 2010-után a cég a pala kitermelést is megkezdte. 2007 elején, Warren Buffett a  Berkshire Hathaway-n keresztül 4% -os részesedést vásárolt  POSCO-ból. Ennek egy részét busás haszonnal 2014-ben el is adta.

images (2)

Jelenleg a POSCO részvénytársaság négy szegmensben működik: acél, kereskedelem, építés, alumíniumipar, stb….  A kereskedési szegmenst  a cég egyik nagyvállalata a POSCO Daewoo Corporation végzi. Ez  globális kereskedelmi tevékenységekből áll, és a cég exportál illetve importál egy sor olyan acéltermékeket, amelyeket csak Koreában vagy a  tengerentúlon szerezhetne be a felvásárló. A POSCO vállalat szeptember közepén kihangsúlyozta, hogy az elmúlt hat évben mintegy 78 millió nyereséget (69 000 dollár) takarított meg a háztartásoknak az energiatakarékos fűtés miatt, ami 278 tonna szén-dioxidnak felel meg. Igaz a POSCO azt is elismerte, hogy több mint 15 000 alvállalkozó dolgozik a POSCO üzemében, Pohangban, Észak-Gyeongsang tartományban és Gwangyangban, illetve Dél-Jeolla tartományban is.

img5

A vasgyártásban és a több cég vezetésénél is Warren Buffet úgy gondolja, ahogy én.

 

“20 évbe telik felépíteni a jó hírnevet és mindössze 5 percbe, hogy leromboljuk. Ha belegondolsz ebbe, akkor máshogy fogsz hozzáállni a dolgokhoz.”

 

Forrás: CNBC

Wikipédia

warrenbuffett

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Jelentkezz most regisztrációra!