Milyen tényezők befolyásolják az arany árát?

1680 dolláron vegyen rendszeres megtakarításos aranyat

Az arany árának 2019 nyarán bekövetkezett ugrásával az arany mint befektetés ismét a közfigyelem középpontjába került. Nemcsak több arany iránti rajongó érdeklődött a nemesfém iránt, hanem a “normális” befektetők , befektetési alapkezelők, illetve orzságok számára is hirtelen újra rendkívül érdekesnek tűnt az arany árának alakulása.

London Bullion Market Association announces precious metals transfers for  September

A globális aranyár a London Bullion Market Association (LBMA) aranyárán alapul. Ez a referenciaérték határozza meg azt az amerikai dollárban kifejezett értéket, amelyen egy uncia arannyal kereskednek. A számítógépek valós tranzakciók alapján számítják ki az arany árát, és másodpercenként frissítik az arany spot árát. A rendszer 2015-ben váltotta fel a hagyományos aranyrögzítést, amelyben az LBMA öt “rúdarany ” bankjának képviselői naponta kétszer határozták meg egy uncia arany árát.

A kereslet és a kínálat kölcsönhatása – mind a fizikai, mind a 200-szorosára nőtt származtatott termékek (= “papírarany”) – befolyásolja az árat, és akár rövid időn belül is erős ingadozásokat okozhat. Az arany árát ekkor “volatilisnek” nevezik.

Tőzsdék és világgazdaság

wallstreet unsplash

Az aranyat elvileg válság idején biztonságos menedéknek tekintik. Az értékeket arannyal lehet fedezni, és így át lehet menteni a válságokon. Ha recesszió következik be, vagy a részvénypiacokon felerősödnek az általános gazdasági visszaesés jelei, a befektetők szívesen keresnek menedéket a nemesfémekben. A kockázatos részvénybefektetésekkel elért nyereséget ezután aranyba fektetik. Az arany, ezüst és más befektetési fémek iránti megnövekedett kereslet aztán felhajtja az árakat, ami az arany árának emelkedéséhez vezet.

Amíg azonban a részvénypiacokon lehetőség van a gyors nyereségre és a magas hozamra, a befektetők inkább részvényekbe, kötvényekbe és más pénzügyi termékekbe fektetik pénzüket. Az arany ára ezután csökken vagy stagnál.

Természetesen az USA, az EU és Ázsia vezető piacainak helyzete a döntő tényező.

Wat is de London Bullion Market Association (LBMA) | Edelmetaal blog

Monetáris politika, kamatlábak és infláció

A világgazdaság fejlődésével szorosan összefonódva a vezető országok és központi bankjaik monetáris politikája is meghatározó szerepet játszik az arany árfolyamában.

Mindenekelőtt az Amerikai Jegybank és az Európai Központi Bank próbálja befolyásolni a gazdasági helyzetet az irányadó kamatlábakkal.

Attól függően, hogy az irányadó kamatlábak ekkor emelkednek vagy csökkennek, az arany ára is reagál. Mivel az arany nem hoz kamatot, a kamatlábak emelkedése esetén más befektetési formák kifizetődőbbek lehetnek. Ha viszont a kamatlábak alacsonyak vagy csökkennek, az arany vonzóbbnak tűnhet, ami nagyobb keresletet és emelkedő árat eredményez.

Általában a kormányok és a központi bankok enyhe inflációt szorgalmaznak (az EKB és a FED inflációs célja 2 százalék). A pénzkínálat növelésével a valuta veszít a vásárlóerejéből.

30-40 évvel ezelőtt az arany ára 350 dollár körül volt unciánként, ma (2022. október) 1697 dollár-on áll. Ez azt mutatja, hogy az arany vásárlóereje aránylag stabil maradt a most zajló orosz-ukrán háború mellett is, míg a papírpénzek egyre többet veszítenek vásárlóerejükből.

Cat

Amikor az infláció emelkedik, a befektetők általában az aranyba menekülnek. A recessziós félelmek ellenére ezúttal más a helyzet. Miért van ez így, mi a fontos az aranyba való befektetésnél, és az aranyár alakulásának előrejelzései.

Az arany ár csökkenésének okai

Miért esett az arany ára idén? Vannak olyan okok, amelyek felülmúlják a háborútól való félelmet. Ráadásul a háború következményei az USA-ban közel sem olyan súlyosak, mint Európában. Az attól való félelem, hogy nem lesz elég áram vagy gáz, ott gyakorlatilag nem létezik, még akkor sem, ha az USA-ban is emelkednek az árak.

Dollár: Egy év alatt 15,6 százalékkal nőtt az euróval szemben

Az arany ára csökken az ukrajnai háború kezdete óta

2021 szeptembere óta a dollár az euróval szemben 2022 szeptemberének közepére hosszú távú rekordmagasságra, 1,0138 dollár/euróra emelkedett.

A részvény- és kötvényárak jelentősen csökkentek, különösen 2022 első felében. A dollárban számított MSCI World globális részvényindex az első félévben valamivel több mint 20 százalékot veszített. Ez azt jelenti, hogy a részvénypiac hivatalosan is medvepiacon van. Ez azonban nem segítette az arany iránti kereslet élénkülését.

Ennek egyik oka: az emelkedő kamatlábak nyomást gyakorolnak az arany árára. Mivel az arany nem kamatozik, más befektetési formák gyakran vonzóbbak, amikor a kamatlábak emelkednek. Vagy másképp fogalmazva: az aranyba való befektetés annál vonzóbb, minél kevesebbet lehet más kockázatmentes befektetési helyeken – például megtakarítási számlákon – befektetni.

Az elmúlt években ez volt a helyzet, de 2020 márciusától ez a helyzet megváltozott. Az amerikai jegybank az egyik első központi bank volt, amely kamatot emelt – az amerikai jegybanki kamatláb a 2020. márciusi 0,13 százalékról 2022 júliusára 2,28 százalékra emelkedett -, és azóta más központi bankok is követték a példáját.

Az aranybefektetők emellett a kamatlábak alakulására vonatkozó várakozásokat is figyelemmel kísérik. Ezek a közeljövőben valószínűleg tovább emelkednek majd, mind az Egyesült Államokban, mind Európában, ahol Brüsszel 1,25 százalékos irányadó kamatlábat állapított meg. Így az emelkedő kamatlábak és a további kamatemelkedés várakozása növeli az arany alternatív költségeit.

Végre az EKB is kezdi a szigorítást

Az arany ára 2022 folyamán csökkent, mivel a világ számos központi bankja kamatemelési rendszerbe kezdett az infláció megfékezése érdekében.

Heti aranyár emelkedése

Az arany ára emelkedett ezen a héten 1,97%-ot és 1697,25 dolláron zárt. Az arany emelekedése az amerikai államkötvények hozamának csökkenése miatt tudod minimiálisan felfele mozduni. Az amerikai feldolgozóipari adatok gyengülése és a keddi munkanélküli adatok csökkenése azt mutatja, hogy a gazdaság érzi a FED munkáját. A FED tisztviselői ismételten elmondták, hogy a magas inflációs környezet közepette magasabb kamatlábakra van szükség. Az arany ára kedden háromhetes csúcsra emelkedett, mivel az amerikai T-kötvények hozamai tovább csökkentek az amerikai gazdasági adatok közepette, amelyek azt mutatják, hogy a Federal Reserve szövetségi alapkamatláb (FFR) emelései elkezdtek hatni a gazdaságra, mivel az amerikai központi bank az infláció megszelídítésére törekszik.Az arany ára esett az amerikai foglalkoztatási jelentés után, amely a piaci megfigyelőket abban bízva tartotta, hogy a Federal Reserve nem változtatja meg a kamatemelési irányt. A jelentés előtt a korai kereskedésben a nemesfémek emelkedtek.

Goldpreis - Gold Chart

A Fed fund határidős ügyletek most 92%-os esélyt adnak arra, hogy az amerikai jegybank 75 bázispontos (bps) kamatemelést hajt végre a jövő havi ülésén is az erős munkaerő-piaci jelentés után.

Az arany rendkívül érzékeny az amerikai kamatlábak emelkedésére, mivel ezek növelik a nem kamatozó aranyrudak tartásának alternatív költségeit, miközben a dollár árfolyamát is növelik, amelyben az aranyat árazzák.

Ezüst, Palládium

Silberpreis - Kettner Edelmetalle

Az ezüst ára 2,7%-kal unciánként 20,10 dollárra csökkent, de július vége óta a legnagyobb heti emelkedést érte el, és eddig mintegy 6,5%-kal emelkedett.

A platina 1,1%-ot veszített, és unciánként 912,07 dollárra esett, és 2021 februárja óta a legjobb hetét célozta meg. A palládium 3,1%-kal 2190,78 dollárra csökkent.

Az aranyár előrejelzése

Ennek ellenére középtávon lehetőség nyílhat az arany árának emelkedésére. “Még mindig nem világos, hogy a kamatemelési ciklus visszafogja-e az inflációt, vagy recesszióba taszítja a gazdaságot” – mondja Joe Foster, a holland VanEck vagyonkezelő cég aranystratégája. Egyes befektetők azt feltételezik, hogy az amerikai gazdaság már recesszióban van, mások az infláció csökkenésére számítanak.

Mindkét forgatókönyv a Fed szigorítási ciklusának a korábban véltnél korábbi befejezése mellett szól, ami a VanEck szerint erős katalizátorként hat az arany árfolyamára. Forster: “Úgy véljük, hogy a Fed-nek valószínűleg le kell állnia a kamatemeléssel, mivel a gazdaság zsugorodik, de úgy véljük, hogy jelentős a kockázata annak is, hogy az infláció a vártnál hosszabb ideig magas marad.”

Az árupiaci szakértők szerint az aranyárfolyamok emelkedésének fő oka a nyersolaj árának meredek emelkedése. Elmondásuk szerint a nyersolaj ára a múlt héten mintegy 12 százalékos emelkedést regisztrált, ami aggodalmat keltett a globális infláció és a gazdasági lassulás miatt. Azt mondták, hogy az arany spot ára most az 1.780 dolláros szintek felé tart, míg az MCX arany árfolyama a Diwali 2022-re 10 grammonként ₹53.000 körül alakulhat. Azt mondták azonban, hogy a sárga fém árában némi nyereségeladás történhet a kedvező amerikai foglalkoztatási adatok után, és azt tanácsolják az arany befektetőnek, hogy az MCX-en ₹51,200 és ₹51,000 szintek körül vásároljon és az 1,680 dolláros szinteken a befektetési aranypiacon.

Gold price rises on ease in Dollar index. Good opportunity to buy? | Mint

A befektetés során a kockázat megosztása segíthet elkerülni a túlzott kitettséget egy adott eszközosztályban. Számos szakértő, köztük az Arany Világtanács is azt javasolja, hogy portfóliójának körülbelül 2-10%-át helyezze egy olyan biztonságos befektetésbe, mint az arany.

Vegyen Ön is aranyat rendszeres megtakarítással hosszútávra és így elkerülheti a nagyobb visszaeséséket.

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!