Vásároljunk-e Mastercard részvényt?

Mastercard Financial

Összegzés mindjárt az elején:

  • A Mastercard 2022-es pénzügyi adatai lenyűgözőek voltak, a határokon átnyúló forgalom figyelemre méltó növekedést mutatott.
  • A Mastercard hatalmas piacon tevékenykedik, hiszen a digitális fizetések további elterjedésében még rengeteg lehetőség rejlik.
  • Mivel ez egy magas színvonalú üzletág, a drága értékelésért érdemes lehet fizetni.

Stabilitás és nyereség

A Mastercard, mint a vezető fizetési óriás a rugalmasságáról tanúskodik, és még mindig erős nyereséget könyvelhet el.  A széles körű, világméretű trendek mögé történő befektetés érdemes stratégia lehet Önnek is. Egy adott terület vezető vállalatai profitálhatnak az emelkedő árhullámból, mivel az iparág tovább növekszik és a globális gazdaság nagyobb részévé válik. Ezt szem előtt tartva egy rendkívül jövedelmező terület, amelyet érdemes szemügyre venni, az a digitális fizetések.

DE MIÉRT IS?

Ezen a szekuláris trenden belül a Mastercard (MA 0,53%) népszerű ketyere. A fizetési óriás az elmúlt öt évben (jelen cikk írásakor) 102%-ot emelkedett részvényeivel, és ez idő alatt mind az S&P 500, mind a Nasdaq Composite Indexet lenyomta. De mit hoz a jövő? Másképp fogalmazva, vétel ez a blue chip részvény?

India lifts ban on Mastercard | TechCrunch

A Mastercard a lendületet a maga oldalára állította

Miközben sok vállalat a pandémiát követő környezetben a normalizálódási időszakkal, valamint a romló makrogazdasági helyzetnek tűnő helyzettel küzd, a Mastercard működése továbbra is menetel. A 2022-es év során a bruttó dollárvolumen (GDV), vagyis az üzletág által kezelt fizetések értéke 5,9%-kal ugrott meg. Ennek köszönhetően a nettó árbevétel 18%-kal nőtt az előző évhez képest, a szabad cash flow (FCF) pedig 10,1 milliárd dollár volt, ami 17%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Az utazások iránti fogyasztói érdeklődés újraéledésének köszönhetően a Mastercard határokon átnyúló díjai 30%-kal nőttek a negyedik negyedévben éves szinten, ami potenciális katalizátor, amelyre érdemes odafigyelni.

Mastercard CEO: Climate Action is About Survival

Mivel a Mastercard egy apró díjat szed minden egyes tranzakció után, amely a fizetési hálózatán keresztül fut, az üzlet lényegében inflációs fedezetet jelent. Ha a fogyasztók kénytelenek több pénzt költeni dolgokra, akkor a Mastercard által feldolgozott fizetések bruttó dollármennyisége növekedhet. Ez a kedvező dinamika pedig támogatja a magasabb bevételt.

A közelmúltbeli sikerek mellett, ami a makroszintű ellenszél miatt pozitív jel, a hosszú távú lehetőség óriási. A McKinsey tanácsadó cég szerint a globális fizetési iparágban a bevételi lehetőség 2026-ban 3 billió dollár lesz, ami a 2021-es 2,1 billió dollárhoz képest 43%-os növekedést jelent.

A Mastercard bevételei 2012 és 2022 között relatív következetességgel, évi 11,6%-os összetett ütemben nőttek, ami kétségtelenül csillagászati növekedés. Ha a vállalat egyszerűen folytatni tudja azt, amit története során mindig is csinált, akkor a GDV, a nettó árbevétel és az FCF jelentősen magasabb lesz a jövőben is. Ez megnöveli annak az esélyét, hogy a részvények árfolyamai is sokkal magasabbak lehetnek.

A Mastercard minősége igazolhatja az értékelést

Mastercard Stock Buy or Sell? MA Stocks Forecast

Egy ilyen domináns vállalat esetében, amelynek erős a hozama, nem meglepő, hogy a Mastercard részvényeivel jelenleg 35-ös ár/nyereség (P/E) arányon kereskednek. Ami jelentős prémiumot jelent a piachoz képest. A Mastercard drágább, mint fő riválisa, a Visa, amely jelenleg 31-es P/E-vel kereskedik. Ami azt illeti, a Mastercard jelenlegi értékelési többszöröse összhangban van a 10 éves átlaggal, és a részvény az elmúlt évtizedben lenyomta a piacot. Ez azt jelezheti, hogy a részvényekkel prémium értékelésen kellene kereskedni.

The History Of Credit Cards | Bankrate

Ez jogos érv lehet, tekintve, hogy a Mastercard valójában milyen csodálatos üzletág. Ha létezne a világ legjobb vállalatainak rangsora, ez a vállalat biztosan ott lenne a lista élén. Az árrés az egekbe szökött, a növekedés lenyűgöző, és ahogy korábban már említettem, a Mastercard  befektetői nevetségesen  alacsony nyereséget könyvelhettek el az elmúlt időszakban. Viszont a minimális tőkekiadásoknak köszönhetően tovább tud növekedni, miközben a többlet tőkét visszaadja a részvényeseknek. A negyedik negyedévben a Mastercard 473 millió dollár osztalékot fizetett ki, és 2,4 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket. A részvényesek szempontjából ezek azok a dolgok, amelyeket szívesen látnak.

Mastercard Chart

Javaslat

Vásároljon Mastercard részvényt, hiszen a jövő ebben a cégben benne rejlik. Minőségi szempontból a Mastercard elsőrangú. A befektetőknek ezután azt kell mérlegelniük, hogy az értékelés megéri-e. Ahelyett, hogy egyszerre vásárolnák meg a teljes részvényallokációjukat, jobb ötlet lehet, ha több hónap alatt dollárköltség-átlagot képeznek a Mastercardban azaz 3000 dollárral indulnak, hogy kihasználják a többszörös belépési árakat. Majd később 800 dolláronként havonta akár vásárolhatnak belőle. Ezt a vállalatot mindenképpen hosszú távon szeretné a portfóliójában tudni, akkor most érdemes megvásárolni alacsony dollár -eurós árfolyamon. Emellett a részvény mellett természetesen diverzifikálva tartsunk Nike, Adidas, McDonalds, Tesla, Microsoft, Alphabet és Nestlé , illetve LVMH és Estee Lauder részvényt is. De jó megoldás lehet a szochómentes másodlagos piacon kibocsátott 5%-os eurós Magyar Államkötvény amely 2027-ben jár le.

Mastercard's scramble to back the right fintechs - Protocol

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!