Zöld kötvény újratöltve avagy hogy keressünk eurót Magyar Államkötvényen

Magyarország inflációs rátája az egyik legmagasabb egész Európában: 21,1%.

Előző cikkemben írtam már az eurós Magyar Államkötvényről , azaz arról, hogy 2020-ban több zöld kötvényt is kibocsátottak.

Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek - Privátbankár.hu

De mi is az a zöld kötvény?

A zöld kötvények kizárólag olyan beruházások finanszírozására szolgálnak, amelyeknek van valamilyen közvetlen vagy közvetett környezet- vagy éghajlatvédelmi előnye. Sokáig mind a kibocsátók, mind a befektetők számára kockázatot jelentett a sztenderdek hiánya a beruházások egységes „zöld” besorolására. E probléma orvoslására 2014-ben az ICMA (International Capital Market Association – Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség) lefektette a Zöld Kötvények Elveit (Green Bond Principles), amelyek hozzájárultak a zöld címkével rendelkező kötvények piacának jelentős növekedéséhez. További iránymutatást nyújt az Európai UnióTaxonómia rendeleti csomagja, ami egységes szempontrendszert biztosíthat a környezetileg fenntartható projektek értékelésére. Amennyiben egy vállalkozás zöld kötvényt bocsát ki, akkor azzal lényegében zöld és fenntartható működését finanszírozza külső forrás bevonásával. Az a befektető pedig, aki ilyen értékpapírokat vásárol, jelzi elkötelezettségét a zöld pénzügyek és a fenntarthatóság mellett.

Érkezhet a magyar zöld kötvény

Miért éri nekem ügyfélként  meg?

Mivel ezeket a kötvényeket 6 illetve 10 évre bocsátották ki, árfolyamuk van. A 2020/2030-as kötvény euróban lett kibocsátva 0,5%-os eurós kamattal , míg a 2026-ban lejáró 1,125%-os kamatot fizet éves szinten. A 2030-ban lejáratúnak éves szinten 6,025%-os hozama van, hiszen jelenleg 70,23%-on áll a vételi árfolyam.

  • amennyiben lejáratig (2030) kitartásra kerül,
  • de nem kötelező lejáratig tartani, szabadon kereskedhet vele aktuális áron minden kereskedési napon, mivel ~30%- kal forog a kibocsájtási ára alatt (névérték), így ez rendkívüli módon kedvező vételi ár
  • Állami kezességvállalás
  • Árfolyamkockázat-mentesség lejáratig tartás esetén
  • Fenntartható finanszírozás Magyarországon

A 2026-ban lejáratúnak viszont 1,125% a kamata, de jelenleg 4,568% hozamot fizet euróban 2026-ig.

  •  amennyiben lejáratig (2026) kitartásra kerül,
  • de nem kötelező lejáratig tartani, szabadon kereskedhető aktuális áron minden kereskedési napon, mivel ~10%- kal forog a kibocsájtási ára alatt
  • Állami kezességvállalás
  • Árfolyamkockázat-mentesség lejáratig tartás esetén

Lehetőség:

Ezeket a kötvényeket lehetősége van megvásárolni a Partner Bankon keresztül, akár 2.050.000 forint azaz 5000 euróval. A beruházás megtérül, hiszen stabilitást és biztonságot kínál, ezen felül kimagasló kamatot euróban. Ne feledje 4% -os eurós hozam akár 15% forint kamatnak is megfelelhet egy romló forint esetében. A magyar deviza már hetek óta a 400-410-es sávba ragadt be. A szakértők szerint vészjósló jelek látszanak az árfolyamon, visszatérhet a rekord gyenge 430 forintos euró/forint árfolyam.

Zöldkötvény: itt vannak a részletek - mfor.hu

Javaslat

Ha Ön euróban gondolkodik és még mindig elkötelezett a Magyar Államkötvény és a Klímaváltozás iránt javaslat vegyen 2020-as 1,12%-os Magyar Államkötvényt amely euróban fizet hozamot, nem is akármilyent hanem több, mint 4,6%-ot éves szinten.

HUNGARY 20/26 (WKN A28WQ7, ISIN XS2161992198) Chart

A kötvénykibocsátásból befolyó összegek felhasználása

A jelen Keretprogramban a Magyarország által kibocsátott kötvények nettó bevételének megfelelő
összegek Magyarország központi költségvetésében található olyan kiadások finanszírozására vagy
újra-finanszírozására szolgálnak, amelyek előmozdítják az alacsony szén-dioxid kibocsátású, az
éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes és környezetileg fenntartható gazdaságra való
áttérést (Támogatható Zöld Kiadások). A Támogatható Zöld Kiadások közé tartozhatnak a beruházási kiadások, az intervenciós kiadások, az adókiadások és egyes kiválasztott működési kiadások. Ezen kiadások közé tartozhatnak a kormányhivataloknak és más állami gazdálkodó szervezeteknek fizetendő kiadások is, feltéve, hogy ezen gazdálkodó szervezetek nem gyűjtenek önállóan forrásokat zöld finanszírozásra. Továbbá azon
költségvetési kiadásokat, amelyek célzott támogatásban részesültek (például célzott adókedvezmény,
az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében történő értékesítésből származó bevétel vagy uniós
finanszírozás) kizárják a támogatható kiadások köréből.

The argument for green bonds from 'pureplays' - Environmental Finance

Ha nyereséggel és kisebb kockázatokkal  szeretnél befektetni minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!