Mire figyeljünk ha nyugdíjbiztosítást választunk?

Mire figyeljünk, ha nyugdíjbiztosítást választunk?

Sokan vannak, akik érzik, hogy valamit kezdeni kell a nyugdíjproblémával. Ilyenkor pedig elindul a keresés, hogy vajon milyen nyugdíjbiztosítást választunk? A kérdés nem egyszerű, de mi most adunk egy kis segítséget, amely megkönnyíti a döntést. Tartson velünk!

Nem mindegy mennyi pénzt teszünk félre

Ugyanúgy, ahogy a megtakarítási időszaknak van alsó határa, úgy az éves szinten félretett pénznek is. A biztosítók azért igyekeztek ésszerű minimális megtakarítási összegeket meghatározni, éppen ezért nem kell horribilis összegekre gondolni. Ez azonban egyben egy csapda is lehet: Könnyen lehet, hogy nem akkora összeget teszünk félre, mint amekkorára tényleg szükségünk lehet.

példa: Ha 10 évre félreteszünk 10 ezer forintot havonta, akkor abból nem fogunk tudni egy havi szintű 60-70 ezer forintos kiesést pótolni. Pontos számításokat kell végezni!

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy:

  • mekkora nyugdíjra számíthatunk,
  • mekkora lesz a várható kieső bevétel
  • mekkora összeget tudunk biztosan nyugdíj célra fordítani
    Ekkora nyugdíjat kaphat az átlagmagyar | 24.hukép forrása:24.hu

Hogyha ezekkel tisztában vagyunk, akkor ezt a pontot meg is beszéltük. Jöjjön egy másik fontos szempont, amire figyelni kell ha nyugdíjbiztosítást választunk!

Figyeljünk a portfólióra ha nyugdíjbiztosítást választunk!

Amikor nyugdíjbiztosítást indítunk akkor két típusú szerződést választhatunk:

  • garantált nyugdíjbiztosítás
  • befektetéses nyugdíjbiztosítás

Az első esetben egyértelmű a helyzet, hiszen garantált technikai kamatot kapunk. Ez jól hangzik, de ne feledjük, hogy a technikai kamat nagysága az inflációtól elmarad, így reál értéken nem növekszik.

Befektetéses nyugdíjbiztosítás estén már sokkal érdekesebb kérdésről beszélhetünk. Egy jól összeállított portfólió ugyanis jelentősen infláció feletti hozamot tud nekünk generálni. Ez azt jelenti, hogy nem csak nominálisan nő a pénzünk, hanem a vásárlói értéke is.

Száz szónak is egy a vége, megfelelő arányban érdemes részvényeket, kötvényeket és egyéb alapokat választani a nyugdíjbiztosításunkba.

Mi lesz az adókedvezménnyel?

Köztudott, hogy a nyugdíjbiztosításba befizetett díjak után 20%-os, évente akár 130 ezer forintos adókedvezmény jár. Azt is tudjuk, hogy ezt jóváírást nem a bankszámlánkra utalja az állam, hanem a nyugdíjbiztosítási egyenleget fogja növelni.

Viszont az már nem egységes, hogy mibe fektetik be az adókedvezményt. Érdemes erre odafigyelni, mert nem mindegy, hogy a befizetéseink után járó plusz 20% éves szinten 1%, vagy 4-5% hozamot termel. Ez akár milliós különbségeket is okozhat, akkor amikor lejár a nyugdíjbiztosításunk!

Sőt még az is nagyon fontos ennél a pontnál, hogy ne felejtsük el visszaigényelni az adókedvezményt. Ez nem állami támogatás, ami automatikusan jár. Ezt az adóbevallásunkban a megfelelő helyen kell igényelni. És akkor az állam 30 napon belül utalja a nyugdíjbiztosításunkra a pénzt.

Boldog nyugdíjas éveket kíván a Global Ausztria csapata | Hírek | infoMosonmagyaróvár

 

Érdemes szakértővel konzultálni, ha nyugdíjbiztosítást választunk!

Az alábbi cikkben 3 fontos szempontot mutattunk be, amely közelebb segíthet bennünket az ideális nyugdíjbiztosítás megtalálásához, és a biztos nyugdíj kiegészítéshez. Viszont még mindig nem jutottunk el konkrét szerződésig. Hogy ebben is előre tudjunk lépni, a jövő héten 3 konkrét nyugdíjbiztosítást fogunk összehasonlítani a legfontosabb szempont szerint. Tartson velünk akkor is!

 

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.