24 százalékkal ugrott meg a Zara anyavállalat nyeresége

24%-os nyereség az Inditexnél

24 százalékkal ugrott meg a Zara anyavállalat nyeresége a szocialista Marta Ortega vezetésével.

Amikor Marta Ortega társasági hölgy magas előléptetést kapott, az vérfürdőt okozott a tőzsdén. Most pedig az Inditex vezetése örül. 

Zara’s parent company has enjoyed bumper profits this year. Picture: NCA NewsWire/Gaye Gerard

Amikor a milliárdos Zara-alapító Amancio Ortega elbűvölő lányát, Martát nevezték ki a divatóriás új elnökének, az részvényárfolyam zuhanását okozta, ami milliárdokba került a cégnek. Most azonban – mindössze nyolc hónappal azután, hogy hivatalosan is átvette a vezetői posztot. A spanyol származású örökösnő már tényleg nevethetett az utolsó pillanatban. Ortega asszony édesapja, Amancio 1975-ben alapította a Zarát, és ma Spanyolország leggazdagabb embere, több mint 62,9 milliárd dolláros vagyonával. A 86 éves férfi az anyavállalat, az Inditex részvényeinek mintegy 60 százalékát birtokolja, és 2015-ben rövid ideig ő volt a világ leggazdagabb embere. Amikor a cég részvényei a csúcson voltak.

Ma az Inditex világszerte több mint 6000 üzlettel büszkélkedhet, köztük a Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka és Stradivarius márkákkal.

Amancio Ortega pictured with daughter Marta Ortega in 2016. Picture: Miguel Riopa/AFP

Tavaly novemberben derült ki, hogy Ortega 38 éves lánya lesz az Inditex következő elnöke a divatipari óriáscég “generációváltási folyamatának” részeként. Ez a bejelentés vérfürdőt okozott a részvények árfolyamában.

Órákon belül a részvények 6 százalékkal estek, ami milliárdos tőkeveszteséget jelentett az Inditex számára, amely a világjárvány után kezdett fellendülni.

Inditex Chart

Inditex Pénzügyi éve

Miután azonban idén áprilisban hivatalosan is átvette az irányítást, Marta Ortega bebizonyította, hogy a kritikusai tévedtek, és most élvezi a végső bosszút, miután kiderült, hogy az Inditex a pénzügyi év első kilenc hónapjában elképesztő, 24 százalékos növekedést ért el a nettó nyereségben.

A bolti és online eladások szintén 19 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, a nettó nyereség pedig az egy évvel ezelőtti 2,5 milliárd dollárról 3,1 milliárd euróra emelkedett, ami 600 millió eurós, azaz több mint 952 800 000 forintos növekedést jelent.

 

A negyedéves nettó nyereség szintén 6 százalékkal nőtt, és az Inditex teljesítménye Ortega asszony vezetése alatt a többi kiskereskedőtársat is megelőzte. Az eladások fellendülésének egyik oka az a tudatos stratégia volt, hogy több magasabb árkategóriájú darabot kínálnak. Ezzel próbálják átcsábítani a vásárlókat a magasabb árkategóriájú kiskereskedőktől. Garcia Maceiras vezérigazgató azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban különösen erős eredmények születtek. Illetve és elmondta, hogy a vállalat az elkövetkező években erős növekedésre számít Kínában.

A legutóbbi eredmények fényében James Grzinic, a Jefferies elemzője a Daily Mailnek azt mondta, hogy Ortega asszony – akinek jelentős előléptetése hatalmas, évi egymillió eurós (1,48 millió dollár) fizetéssel járt – “könnyűnek tűnteti fel a dolgot”.

 

Carlos Torretta and Marta Ortega. Picture: Marc Piasecki/WireImage

Ortega asszony számára azonban nem volt minden zökkenőmentes: a Zara-t nemrégiben többnapos munkássztrájk rázta meg. Ami több tucat üzlet ideiglenes bezárását eredményezte Spanyolország északnyugati részén, közvetlenül a kulcsfontosságú fekete pénteki értékesítési időszak előtt.

A karácsony előtti időszakban az eladások is lassulni kezdtek, és a vállalat a többi kiskereskedővel együtt egy esetleges jövőbeli recesszióra készül.

 Miért is éri meg befektetni az Inditexbe-Javaslat!

Exclusive: Massimo Dutti-ის ოფიციალურ ვებ-გვერდზე ქართველი მომხმარებლისთვის ონლაინ შოპინგი უკვე ხელმისაწვდომია - Fashionholics Online

A vállalat, amelynek márkái közé tartozik a Massimo Dutti és a Bershka is, közölte, hogy nettó nyeresége 3,1 milliárd euróra (3,3 milliárd dollár) emelkedett az egy évvel korábbi 2,5 milliárd euróról az év első kilenc hónapjában.

A negyedéves nettó nyereség 6 százalékkal 1,3 milliárd euróra nőtt. Ami a Refinitiv IBES adatai szerint összhangban van a piaci előrejelzésekkel. A vállalat néhány riválisát felülmúlta, mióta Marta Ortega, az alapító-tulajdonos Amancio Ortega lánya áprilisban átvette az irányítást, mint nem ügyvezető elnök.

Ha nyereséggel szeretne befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!