5,9%-os hozam euróban Magyar Államkötvény vásárlásakor

eurós magyar államkötvény

Az átlagos befektetőt a 16% és a 14,6%-os kamatok elsőre meg tudják bolondítani. Mert azt gondolják, hogy ilyen extra magas kamathoz, ilyen gyorsan és munka nélkül nem jutnak hozzá. S valahol igazuk is van, vagy mégsem. A 14,6 és a 16%-k a mai Magyar Államkötvények kibocsátásakor igenis vonzó ígéret, sőt akár jó is lehet. De nézzünk egy kicsit mögé, hátha van ennél jobb megoldás egy 25,7%-os infláció mellett. Hátha találunk Önnek ennél vonzóbb lehetőséget.

Remek hír! Újra itt az euró alapú magyar állampapír!

Előnyök

  • bármikor visszaváltható 99%-os árfolyamon
  • magas kamat (de nem inflációkövető a reklámok ellenére sem)
  • kamatadómentes
  • Magyarország államadósságát támogatjuk a kölcsönnel
  • Fix kamat
  • szinte bármelyik bankfiókban és postán kapható

Hátrányok

  • 2030-ban jár le a kötvény
  • 27,5% volt a 2023.januári infláció éves alapon, azaz a tavaly, vagyis 2022-ben betett 1.000.000 forintunk ma reálértékünk 772500 forintot ér
  • Növekvő infláció mellett a 16%-os kamat az éves 17,5%-os inflációt sem fedezi (az előző évi átlagos
    éves infláció mértéke az amire kamatot + a 1,5 kamatprémium)
  • árindex-szel növekszik (amely nem egyenlő az éves inflációval)
  • ” kötvény a kamat-megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke, mint kamatbázis felett biztosít sorozatonként eltérő, a jelenleg értékesítés alatt álló 2027/K sorozat vonatkozásában 0,75%, a 2030/I sorozat vonatkozásában 1,5% kamatprémiumot adja.
  • Forintban van egy stabil euró helyett.
  • A kifizetendő kamat mértéke (a 2027/J, 2029/I és 2029/J sorozatok első kamatperiódusa kivételével) a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze.
  • Fitch és a Moody’s is leminősítette a Magyar Államot, így a Magyar Államkötvény nem éppen a mérsékelt kockázatáról híres, magas kockázatú lett
  • Az ár sapkák miatt az elemzők éves szinten még magasabb inflációra számítanak

Hungary Inflation Rate - January 2023 Data - 1992-2022 Historical - February Forecast

Magyarország Inflációs ráta

Lehet-e viszont euróban másodlagos piacon Magyar Államkötvényben ennél több hozamot elérni? Válasz igen Hiszen 2020-ban euróban is bocsátottak ki, igaz alacsony kamattal eurós Magyar Államkötvényt.

Inflációnkról bővebben:

SERTÉSHÚS ÁRAK 2023 - LÁZÁRHÚS! HÚS ÁRLISTA. HÚS AKCIÓK ! FRISS SERTÉSHÚS ÁRAK. HÚS ÁRAK. HÚS ÁR ! - Budapest XI. kerület, 1113 Budapest Bocskai út 42 sz. - Értékesítési szolgáltatás

Az éves inflációs ráta Magyarországon 2023 januárjában 25,7%-ra emelkedett az előző havi 24,5%-ról, és kissé meghaladta a 25,2%-os piaci várakozást. A ráta 1996 februárja óta a legmagasabb volt, mivel az árak gyorsultak az élelmiszerek (44%), elsősorban a kenyér, tojás, vaj és vajkrém, sajt és tejtermékek; a villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok (52,4%), különösen a földgáz és a feldolgozott gáz; a tartós fogyasztási cikkek (13,5%), köztük az új személygépkocsik, konyhai és egyéb bútorok; a szeszes italok és dohányáruk (15,5%); valamint a szolgáltatások (11,3%) esetében. Eközben a maginflációs ráta, amely nem tartalmazza az olyan volatilis tételeket, mint az élelmiszerek és az energia, 25,4%-kal emelkedett, ami 1996 áprilisa óta a legmagasabb érték, és felülmúlja a 25%-os piaci előrejelzéseket. Havi szinten a fogyasztói árak 2,3%-kal emelkedtek, az egy hónappal korábbi 1,9%-os emelkedést követően.

Hozzá fér-e a lakosság a XS2181689659 Magyar Államkötvényhez aminek a hozama jelenleg évi 5,905%

Egyszerű a válasz igen. Hiszen másodlagos forgaomban vannak ugyanis 15 évre bocsátották ki Őket és egyszer már vagy eladásra kerültek vagy alapkezelő vagy intézményi befekektető megvásárolta és értékesíti vagy kereskedő bank és /vagy letétkezelő bank értékesíti azt

Elönyök

  • Forint helyett euró
  • az euró a forinttal szemben  3 év alatt 14,53%-ot, míg egy év alatt 9,53%-ot emelkedett
  • az europai infláció 8,5% lett januárban szemben a decemberi 9,2% inflációval, míg Magyarországon a 24,5%-ról 25,7%-ra nőtt az infláció
  • TBSZ számlán vásárolhatja és akkor kamatadümentes llehet
  • Ausztriában tarthatja a letététjét amin keresztü 100.000 eurónyi betétgarancia mellett vehet  eurós Magyar Államkötvényt
  • Bármikor eladhatja
  • igazi vonzereje az, hogy jelenlegi árfolyama 70,38% azaz mint minden kötvény 100%-on jár le. Vagyis ha Magyarorságot felminősítik, vagy több ikvid tőkéhez jut vagy megkapja az Unios pénzeket akár 100%-os árfolyamon is állhat a Magyar álamkötvény :S akkor könnyedén a befektető 30% kamatot realizálhat
  • Környezetvédelemre és fenntarthatóságra úgynevezetett Zöld kötvény lett kibocsátva

EUR/HUF (Euro / Ungarische Forint) Chart

euró forint árfolyam

 

Hátrány

    • Kizárolagosan egy hátrány van 2035.06.05-én jár le. De mivel alacsony árfolyamon van ez akár elöny is lehet.

De mi is az a zöld kötvény?

A zöld kötvények kizárólag olyan beruházások finanszírozására szolgálnak, amelyeknek van valamilyen közvetlen vagy közvetett környezet- vagy éghajlatvédelmi előnye. Sokáig mind a kibocsátók, mind a befektetők számára kockázatot jelentett a sztenderdek hiánya a beruházások egységes „zöld” besorolására. E probléma orvoslására 2014-ben az ICMA (International Capital Market Association – Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség) lefektette a Zöld Kötvények Elveit (Green Bond Principles), amelyek hozzájárultak a zöld címkével rendelkező kötvények piacának jelentős növekedéséhez. További iránymutatást nyújt az Európai UnióTaxonómia rendeleti csomagja, ami egységes szempontrendszert biztosíthat a környezetileg fenntartható projektek értékelésére. Amennyiben egy vállalkozás zöld kötvényt bocsát ki, akkor azzal lényegében zöld és fenntartható működését finanszírozza külső forrás bevonásával. Az a befektető pedig, aki ilyen értékpapírokat vásárol, jelzi elkötelezettségét a zöld pénzügyek és a fenntarthatóság mellett.

Érkezhet a magyar zöld kötvény

Lehetőség:

Ezeket a kötvényeket lehetősége van megvásárolni a Partner Bankon keresztül, akár 1935.000 forint, azaz 5000 euróval. A beruházás megtérül, hiszen stabilitást és biztonságot kínál, ezen felül kimagasló kamatot euróban. Ne feledje 5,935% -os eurós hozam akár 20-25% forint kamatnak is megfelelhet egy romló forint esetében. A magyar deviza már hetek óta a 385-393 forintos sávba ragadt be. A szakértők szerint vészjósló jelek látszanak az árfolyamon, visszatérhet a rekord gyenge 430 forintos euró/forint árfolyam. Az ING elemzője pont a napokban írta ezt: „arra számítunk, hogy a forint hamarosan tesztelheti a 390 EUR/HUF értéket. Egyébként a jelenlegi pozícionálás inkább aszimmetrikus negatív reakciót valószínűsít a 400 EUR/HUF irányába.”

Zöldkötvény: itt vannak a részletek - mfor.hu

Javaslat

Ha Ön euróban gondolkodik és még mindig elkötelezett a Magyar Államkötvény és a Klímaváltozás iránt javaslat vegyen 2020-as 1,75%-os Magyar Államkötvényt amely euróban fizet hozamot, nem is akármilyent, hanem több, mint 5,9%-ot éves szinten.

A kötvénykibocsátásból befolyó összegek felhasználása

A jelen Keretprogramban a Magyarország által kibocsátott kötvények nettó bevételének megfelelő összegek Magyarország központi költségvetésében található olyan kiadások finanszírozására vagy újra-finanszírozására szolgálnak, amelyek előmozdítják az alacsony szén-dioxid kibocsátású, az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes és környezetileg fenntartható gazdaságra való áttérést (Támogatható Zöld Kiadások). A Támogatható Zöld Kiadások közé tartozhatnak a beruházási kiadások, az intervenciós kiadások, az adókiadások és egyes kiválasztott működési kiadások. Ezen kiadások közé tartozhatnak a kormányhivataloknak és más állami gazdálkodó szervezeteknek fizetendő kiadások is, feltéve, hogy ezen gazdálkodó szervezetek nem gyűjtenek önállóan forrásokat zöld finanszírozásra. Továbbá azon költségvetési kiadásokat, amelyek célzott támogatásban részesültek (például célzott adókedvezmény, az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében történő értékesítésből származó bevétel vagy uniós finanszírozás) kizárják a támogatható kiadások köréből.

The argument for green bonds from 'pureplays' - Environmental Finance

Ha nyereséggel és kisebb kockázatokkal  szeretnél befektetni minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!