Most van itt az ideje, hogy arany befektetést vásároljunk?

Goldtresor

Az arany ára 2023-ban az infláció és a kamatlábak tetőzésével tovább emelkedhet, így az alulértékelt arany befektetések talán most a legjobbak közé tartoznak, amelyeket most érdemes megvenni vagy akár havonta vásárolni.

Sok befektető úgy véli, hogy az arany értékes része a hosszú távú portfóliónak. Mivel ez egy olyan eszköz, amely nem korrelál nagymértékben más eszközökkel, fontos diverzifikációs lehetőséget kínál. Ezenkívül az arany jó fedezetet jelent az infláció ellen, és biztonságos menedékeszköz, ezért sok befektető a portfóliójának 5-10%-át aranyra vagy jó minőségű kötvényekbe fekteti.

Bár az infláció elleni fedezetet jelent az arany, ez  viszont csak hosszú távon érvényes. Illetve elmondható az is, hogy jellemzően az arany, egy olyan eszköz, amely nem nyújt hozamot, alulteljesít, amikor a hozamok emelkednek, amit 2022-ben a kamatlábak emelkedésével  láttunk.

Most azonban, amikor a kamatlábak elérik a csúcsot, de még mindig egy tonna bizonytalanság van a piacon, az arany úgy tűnik, hogy lendületet kaphat, így a kiváló minőségű arany befektetések most a legjobbak közé tartoznak.

Hidden Treasure Chest Filled With Gold And Gems Is Found In Rocky Mountains  : NPR

 

Arany Árfolyama

Hónapok óta tartó rally után az arany ára már rekordmagasra vette a célt, de nemrég ismét visszaesett. Itt elkezdhetnénk aggódni, de nem kell hisz hosszútávra vásárolunk és legföképpen az infáció védelme és a diverzifikálás miatt is. Hogy mi történik ezután az arany árfolyamával, az három dologtól függ: Kamatlábak, központi bankok és bizalom. Az aranybefektetőkknek  jelenleg erős idegekre van szükségük. A nemesfém ára 2022 októbere óta folyamatosan emelkedik,és ismét megközelítette a 2020 augusztusában elért, unciánként 2070 dollár körüli rekordmagas árat. Február eleje óta azonban a dolgok hirtelen a másik irányba fordultak: az arany ára az unciánkénti több mint 1950 dollárról jelenleg 1880 dollárra esett vissza.

Goldpreis - Gold Chart

Már vége is van a rallynak?

Túl korai lenne még ilyen ítéletet mondani. Végül is az aranypiacon a közelmúltban tapasztaltakhoz hasonló visszaesések nem ritkák erős emelkedő szakaszok után. “Azt gyanítjuk, hogy itt profitfelvásárlás történt” – magyarázza Raphael Scherer, a Philoro osztrák nemesfémkereskedő ügyvezető igazgatója a manager magazin írójának. “2022 jó év volt az arany számára, amint az az ármozgásokból is látszik. Sok piaci szereplő és befektető az év folyamán aranykészleteket halmozott fel. Ennek egy részét most jó áron értékesítettük.”

Egyrészt. Másrészt ismét érezhető az amerikai dollár erős befolyása az arany árfolyamára. Az aranypiaci fordulatot az amerikai munkaerőpiacról származó erős adatok közzététele kísérte. A hivatalos jelentés szerint januárban 517 000 új munkahely jött létre. A szakértők csak körülbelül 185 000 új munkahelyre számítottak. Ezt követte egy olyan megfontolás, amely az elmúlt hónapokban gyakran okozott mozgást a pénzügyi piacokon: erős amerikai foglalkoztatási adatok = erős amerikai gazdaság = nagyobb mozgástér a FED számára a további kamatemeléshez.

Ez magyarázza az amerikai dollár február eleje óta tartó emelkedését. A további kamatemelések kilátása ugyanis növeli a dollárövezet vonzerejét a befektetők számára és oda irányítja a tőkeáramlást.

Why Does U.S. Government Keep Gold Reserves? | U.S. Money Reserve

Amikor az amerikai kamatlábak emelkednek, általában a dollár is emelkedik.

Az arany ára viszont gyakran a dollárral ellentétes irányban mozog: egy erős amerikai valuta drágítja a nemesfémet a dollárövezeten kívül, és így csökkenti a keresletet. Ezzel szemben az arany ára a dollár árfolyamának csökkenésével emelkedik. Az euróövezetből származó befektetők számára az arany így fedezetet jelenthet az árfolyam-ingadozásokkal szemben.

Az arany árfolyamának alakulása azonban nem csak a dollártól és az eurótól függ. Az infláció, a világgazdaság és sok más befolyásoló tényező is szerepet játszik. A Philoro ügyvezető igazgatója, Scherer szerint három csoport is fontos: az ékszeripar, a magánvásárlók és befektetők, valamint a központi bankok. A szakértő szerint e három csoportnak van a legnagyobb befolyása az arany áralakulására.

Befektetői mozgások

US Presidential Election Timeline and Implications for Gold Prices

2022-ben például elsősorban a befektetők és a központi bankok okoztak mozgást a piacon. Az ukrajnai háború, az energiaválság és a recessziós aggodalmak miatti általános bizonytalanság vonzotta a befektetőket a “biztonságos menedék” hírében álló nemesfémhez. Az iparági szövetség, az Arany Világtanács (WGC) szerint az arany iránti globális kereslet 2022-ben 2011 óta a legmagasabb szinten volt. A döntő tényező egyrészt a magánbefektetők nagy kereslete volt, akik fedezni akarták eszközeiket. Emellett különösen a központi bankok vásároltak nagy mennyiségű aranyat tavaly.

Ennek eredményeként az arany iránti teljes kereslet 2022-re 4741 tonnára emelkedett világszerte a WGC szerint. Ez majdnem ugyanannyi, mint 2011-ben, és 18 százalékos növekedés az előző évhez képest. “A globális inflációs környezetben a vagyonvédelem iránti vágy továbbra is az aranyeszközök vásárlásának egyik fő indítéka maradt” – áll a WGC jelentésében.

Jelentés

A Spectrum Markets, az értékpapírosított származtatott ügyletek európai kereskedési központja, a frankfurti székhelyű Spectrum Markets elemzésének eredménye a mostani gazdaságpoilitába és makrogazdaságba beileszkedik. A jelentés szerint a befektetők körében az aranybefektetésekkel kapcsolatos hangulat idén januárban a legalacsonyabb szintre esett a 2019-es megfigyelés kezdete óta. Úgy tűnik, hogy a magánbefektetők pozitívan ítélik meg az általános gazdasági fejlődést – mondta Michael Hall, a Spectrum Markets forgalmazási vezetője. Szerinte ez tükröződik az arannyal kapcsolatos egyre pesszimistább álláspontjukban.

A Philoro ügyvezető igazgatója, Scherer mindazonáltal “bikapiacban gondolkodik”. “Alapvetően pozitívnak látjuk az arany általános feltételeit 2023-ra” – mondja. “Még nem látjuk, hogy az inflációs tendencia végleg megállt volna. Ezért továbbra is általános és különösen geopolitikai bizonytalanságot látunk a gazdasági fejlődésben.” A Philoro szerint az arany unciájának ára idén ismét áttörheti a 2000 dolláros határt.

Javaslat

103 9999 Fine Gold Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Kérem keressen hogy Önnek is nyissunk egy arany számlát és Önnek is legyen befektetési aranya!
Az arany mint termék A Partner Bank AG kizárólag a legjobb minőségű (999,9 tisztaságú) aranyrudakat vásárolja meg, és azokat egy osztrák páncélteremben tárolja.

Generációkra elegendő előgondoskodás az aranynak köszönhetően

Az arany több mint 6000 éve értéktárgy, és a világ egyik legrégebbi és legjobban bevált pénzbefektetése. A Partner Banknál a legjobb minőségű aranyhoz juthat hozzá (999,9 tisztaságú, 24 karátos színarany „Good Delivery” minőséggaranciával). Az eszközök széles körű diverzifikációja bizonyult a legjobb stratégiának az előtakarékosság területén. Ennek alapját a pénzbeli és nem-pénzbeli eszközök képezik.

FINE GOLD

  • Éljen az arany nyújtotta előtakarékossági lehetőséggel!
  • Egyösszegű befektetés Minimális befektetés már 2500,00 eurótól
  • Egyéni arany-megtakarítási terv
  • Már 50,00 euró havi befizetéstől
  • Eseti befizetés Bármikor lehetséges
  • Az arany véd az inflációval szemben is
  • bármikor hozzáférhető
  • A fizikai arany mindenkor az ügyfél tulajdonát képezi
  • Az arany áfamentes

 

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!