Aranyár kilátások 2023: Mit hozhat az új év?

arany, Mit hozhat az új év?

Az arany ára 2022 végén erőteljesen emelkedhet. Ennek hátterében az a remény áll, hogy az infláció lecsillapszik és Kína tovább lazítja szigorú nulla százalékos politikáját. November eleje óta csaknem 13%-kal emelkedett az arany árfolyama.

Fed raises key rate by half-point and signals more to come

A piacok különös figyelmet fordítanak a legfrissebb amerikai adatokra, amelyek az infláció és a fogyasztói kiadások váratlan visszakorrigálását jelezték. Ez némileg tehermentesítheti a Federal Reserve-t és lehetővé teheti  azt, hogy tovább lassítsa a kamatlábak emelésének ütemét.

Arany útja hullámzásokkal és hullámvölgyekkel teli

Az arany ára 2022. január vége és március eleje között 16%-kal emelkedett, megközelítve a 2020 augusztusában elért 2.075 USD/uncia történelmi csúcsát. A rallyt Oroszország ukrajnai inváziója táplálta, ami a befektetőket a kockázatos eszközökből a biztonságos aranyba terelte. A FED március közepi első kamatemelése után azonban az arany ára irányt váltott. A csökkenés felgyorsult, mivel a FED 2022 harmadik negyedévének végéig folytatta a 75 és 50 bázispontos kamatemeléseket.

Goldpreis - Gold Chart

Majd az arany ára 22%-ot veszített márciusi csúcsához képest és ez a tendencia egészen szeptemberig folytatódott, amikor unciánként 1.615 dolláron érte el a mélypontját. Az a tény, hogy a medve időszakban azaz 2022 második felében háromszor sem tudta áttörni az unciánkénti 1600 dolláros határt, segített a nemesfém rajongóinak abban, hogy az arany befektetésben év végi ralit rendezzenek. Az arany ára az ukrajnai konfliktus hatására bekövetkezett kezdeti emelkedés után az amerikai államkötvények hozamának emelkedésével és a dollár 20 éves csúcsára való emelkedésével nyomás alá került. Emellett a szigorú tilalmakkal járó kínai nulla azaz Zero tolerancia Covid 19 politika esetén, nyomást gyakorolt az ékszerek iránti keresletre. Illetve a világ egyik legnagyobb nemesfém fogyasztójánál is azaz arany befektetéseknél.

Biztonságos menedék

All The Artifacts Indiana Jones Has Recovered

Más fémekhez képest a biztonságos menedék vegyes teljesítményt nyújtott idén. Az arany felülmúlta a réz és a palládium teljesítményét, de alulmaradt az ezüsttel és a platinával szemben. Bár az arany ára 2022-ben viszonylag stabil maradt, a sárga fém az év során néhány figyelemre méltó mozgást tapasztalt.

Aranyár kilátások 2023-ra

Ismét eljött az évnek az az időszaka, amikor az elemzők és stratégák megosztják velünk előrejelzéseiket, és bejelentik 2023-ra vonatkozó célkitűzéseiket. Az egyik legmeglepőbb előrejelzés 2023-ra a Saxo Banktól származik, amely szerint az arany ára 2023-ban elérheti a 3000 dollárt unciánként, ami a héten megjelent árhoz képest mintegy 66%-os potenciális hozamot jelent. Ole Hansen, a bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője úgy véli, hogy az arany ára végül három kulcsfontosságú tényező miatt átlépheti a 3000 dolláros határt: a “hadigazdaság” mentalitás, amely az aranyat vonzóbbá teszi a külföldi tartalékoknál, a nemzetbiztonságba fektető államok miatt és nem utolsósorban a növekvő globális likviditás miatt is.

Die Deutsche Börse lagert so viel Gold wie noch nie im Tresor

Az “alulsúlyozott arany rallyzni fog, miután ez az új környezet a reálkamatok éles fordulatát hozza” – írta Hansen egy blogbejegyzésben, hozzátéve: “Az arany áttöri a dupla plafont 2.075 dollárnál, mintha ott sem lenne, és jövőre legalább 3.000 dollárig viharzik”

Saxo Bank elemzése, várakozása

A Saxo aranyra vonatkozó bikapiaci álláspontja részben azon a várakozáson alapul, hogy az amerikai dollár a fenomenális 2022-es év után jövőre leértékelődhet. Ezt a nézetet osztja a CRU fémipari elemzője, Kirill Kirilenko is, aki szerint az amerikai jegybank kiegyensúlyozottabb megközelítése lefelé húzza a dollárt, “több teret és energiát adva az arany árfolyamának jövő évi emelkedéshez”.

Saxo Bank Remedies Compliance Issues Following FSA Warning

Az arany jelenleg a 10 éves reálkamatlábakkal való hosszú távú történelmi korrelációjához képest felárral kereskedik. Míg az amerikai dollárral való korrelációja továbbra is negatív. A múlt hónapban a főbb vagyonkezelők megfordították az irányt. A nettó rövid pozícióról a nettó hosszú pozícióra váltottak az arany határidős ügyletekben.

2023

Britannia 2023 in drei Edelmetallen: Neuheiten für Investoren

2023-ban az arany ára tovább emelkedhet, ahogy a világgazdaság lehűl, és a központi bankok, különösen a Fed, lazább monetáris politikára térnek át. Ez és egy további kínai nyitás mintegy 10%-kal, unciánként 2000 dollárra emelheti az arany árát. Szélsőséges esetben az arany akár meg is haladhatja történelmi csúcsát. Nevezetesen, ha a stagnálási szakasz tovább súlyosbodik, és a központi bankok visszafogják a monetáris politika további szigorítását. Ebben az esetben a befektetők valószínűleg teljesen elkerülnék a kötvényeket, részvényeket és devizákat, hasonlóan az 1970-es évekhez.

Ellenkező esetben

Az ellenkező esetben a legrosszabb forgatókönyv az arany számára jövőre további monetáris szigorítást és újabb jelentős kamatemeléseket jelentene.Egy olyan Fed részéről, amely nem hajlandó enyhíteni a monetáris feltételeket recesszió idején. Mindazonáltal a gazdasági lazulás kezdete részben ellensúlyozhatja a magasabb irányadó kamatlábak negatív hatását, ami azt sugallja, hogy az arany nem szenved majd olyan sokat, mint az idei eladási hullám során.

Central Bank Attitude to Inflation Key for Gold in 2023 - BBS

Erős aranykereslet a központi bankok részéről

Az Arany Világtanács a múlt hónapban közölte, hogy a globális központi bankok 2022 harmadik negyedévében rekordmennyiségű, 399 tonna aranyat vásároltak. Mintegy 20 milliárd dollárért, ami a nemesfém iránti globális keresletet hajtotta. A fém iránt az ékszerészek, valamint az aranyrudak és -érmék vásárlói is erőteljes keresletet mutattak – írta negyedéves jelentésében a WGC. A jelentés azonban azt is mutatja, hogy a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) a harmadik negyedévben kevesebb aranyat halmoztak fel a befektetők számára.

Javaslat

103 9999 Fine Gold Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Kérem keressen hogy Önnek is nyissunk egy arany számlát és Önnek is legyen befektetési aranya!
Az arany mint termék A Partner Bank AG kizárólag a legjobb minőségű (999,9 tisztaságú) aranyrudakat vásárolja meg, és azokat egy osztrák páncélteremben tárolja.

Generációkra elegendő előgondoskodás az aranynak köszönhetően

Az arany több mint 6000 éve értéktárgy, és a világ egyik legrégebbi és legjobban bevált pénzbefektetése. A Partner Banknál a legjobb minőségű aranyhoz juthat hozzá (999,9 tisztaságú, 24 karátos színarany „Good Delivery” minőséggaranciával). Az eszközök széles körű diverzifikációja bizonyult a legjobb stratégiának az előtakarékosság területén. Ennek alapját a pénzbeli és nem-pénzbeli eszközök képezik.

FINE GOLD

  • Éljen az arany nyújtotta előtakarékossági lehetőséggel!
  • Egyösszegű befektetés Minimális befektetés már 2500,00 eurótól
  • Egyéni arany-megtakarítási terv
  • Már 50,00 euró havi befizetéstől
  • Eseti befizetés Bármikor lehetséges
  • Az arany véd az inflációval szemben is
  • bármikor hozzáférhető
  • A fizikai arany mindenkor az ügyfél tulajdonát képezi
  • Az arany áfamentes

 

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!