A német BASF változtatásokat eszközöl és személycserék várhatóak a cégnél

BASF

Dr. Daniel Schönfelder , a BASF akkumulátor-alapfémek és újrahasznosításért felelős alelnöke 2024. január 1-jei hatállyal elnökként a mannheimi székhelyű Katalizátorok üzletágért felel. Dr. Peter Schuhmacher  utódja lesz, aki 2023. december 31-én vonul nyugdíjba.

Kicsit bővebben a vállalatról

A BASF-nél a fenntartható jövőért készítenek vegyszereket. A gazdasági sikert a környezetvédelemmel és a társadalmi felelősségvállalással ötvözzik. A BASF-csoport több mint 111.000 alkalmazottja a világ szinte minden ágazatában és szinte minden országában hozzájárul ügyfeleik sikeréhez. Portfóliójuk hat szegmensből áll: Anyagok, Ipari megoldások, Felületi technológiák, Táplálkozás és ápolás, valamint Mezőgazdasági megoldások. A BASF 2022-ben 87,3 milliárd euró árbevételt ért el. A BASF részvényeivel a frankfurti tőzsdén és az Egyesült Államokban amerikai letéti jegyként  kereskednek.

Chemical Giant BASF Expands Shanghai R&D Base in China Push - Caixin Global

Változtatások

A BASF SE újabb beruházáscsökkentéseket és a működési költségek csökkentését célzó intézkedéseket mutatott be, mivel a vállalat alkalmazkodik a drágább energiához, a magasabb kamatokhoz és a kereslet visszaeséséhez. A BASF közölte, hogy a következő négy évre vonatkozó összes beruházását az eredetileg tervezett 28,8 milliárd euróról 24,8 milliárd euróra csökkenti, hogy ezzel ellensúlyozza a magasabb költségeket és növelje a nyereséget. A BASF-csoport különleges tételek előtti EBIT-je megfelel az elemzői konszenzusnak 2023 harmadik negyedévében; 2023-as kilátások változatlanul jók.

Eredmények:

  • Árbevétel 2023 harmadik negyedévében: 15,7 milliárd euró
    (előző negyedév: 21,9 milliárd euró)
  • Különleges tételek előtti EBIT 2023 harmadik negyedévében: 0,6 milliárd euró.
    (előző negyedév: 1,3 milliárd euró)
  • Működési tevékenységből származó pénzáramlás 2023 harmadik negyedévében: 2,7 milliárd euró (előző negyedév: 2,3 milliárd euró).

A BASF-csoport árbevétele 2023 harmadik negyedévében 15,7 milliárd eurót tett ki, ami 6,2 milliárd euróval kevesebb az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés elsősorban a jelentősen alacsonyabb áraknak tudható be, elsősorban az Anyagok, Vegyszerek és Felületi technológiák szegmensekben. Pozitívan hatottak a magasabb árak a Mezőgazdasági megoldások szegmensben. Emellett az értékesítési teljesítményt minden szegmensben a jelentősen alacsonyabb volumenek terhelték. Az előző negyedévhez képest a különleges tételek előtti működési eredmény (EBIT) 772 millió euróval 575 millió euróra csökkent. Ez összhangban van a Vara Research elemző szolgáltató által a BASF megbízásából 2023 októberében összeállított 601 millió eurós átlagos elemzői becsléssel. Az eredmény alakulása elsősorban a Chemicals, Nutrition & Care, Industrial Solutions és Materials szegmensek jelentősen alacsonyabb, különleges tételek előtti EBIT-jének következménye. Jelentősen csökkent az eredmény az Egyéb szegmensben is. A Mezőgazdasági megoldások szegmens jelentősen növelte a különleges tételek előtti EBIT-et, míg a Felületi technológiák szegmens enyhén növelte az eredményt.

BASF announces four research projects for reducing CO2 emissions - News - The Chemical Engineer

 

Várakozások a BASF vállalatnál és a részvényeinél

A BASF következetesen dolgozik a költségszerkezetén, hogy javítsa versenyképességét, különösen Európában. A vállalat 2023. február végén jelentette be az Európára összpontosító költségmegtakarítási programot, valamint a Ludwigshafenben lévő Verbund struktúrák kiigazítását. A megtakarítási programok 2026-ig évente összesen 1,1 milliárd euróval járulnak hozzá a BASF költségvetéséhez. A BASF most arra számít, hogy a nem termelési területeken az éves költségmegtakarítás 2024 végére több mint 600 millió eurót, 2026 végére pedig több mint 700 millió eurót fog elérni. Ez magában foglalja a Global Business Services és a Global Digital Services egységek Európával kapcsolatos intézkedéseit is. Az e két szolgáltatási egységben más régiókban hozott további intézkedések további 200 millió euróval járulnak hozzá.

German Chemicals Giant BASF Inks LNG Supply Deal With Cheniere - BNN Bloomberg

A BASF-csoport kilátásai 2023-ra

2023 negyedik negyedévében a BASF várakozásai szerint a globális vegyipar termelése tovább stabilizálódik. A makrogazdasági kilátások azonban a jelenlegi kamatpolitikai környezetben és a növekvő geopolitikai kockázatok miatt továbbra is rendkívül bizonytalanok. Különösen a nyersanyagárak emelkedése terhelheti a keresletet és az árréseket. Mindezek fényében a BASF fenntartotta a 2023-as világgazdasági környezetre vonatkozó értékelését (növekedési feltételezések a BASF 2023-as féléves pénzügyi jelentéséből; az értékek fél százalékpontra kerekítve).

  • A bruttó hazai össztermék növekedése: 2,0 százalék
  • Az ipari termelés növekedése: 1,0 százalék
  • A vegyipari termelés növekedése: 0,0 százalék
  • Az euró/dollár átlagos árfolyama 1,10 dollár/euró.
  • Éves átlagos olajár (Brent nyersolaj): 80 dollár/hordó
  • A BASF-csoport 2023-as üzleti évre vonatkozó, a 2023-as féléves pénzügyi jelentésben közzétett előrejelzése szintén változatlan marad:
  • 73 és 76 milliárd euró közötti árbevétel
  • 4,0 és 4,4 milliárd euró közötti EBIT a különleges tételek előtt.
  • A befektetett tőke megtérülése (ROCE) 6,5 és 7,1 százalék között lehet.
  • 17,0 és 17,6 millió tonna közötti CO2-kibocsátás.

BASF Chart

Javaslat !

Vásáoljon 3000 eurónyi azaz 1140.000 forint értékben BASF   részvényt. Egy 12.000 eurós portfolióban ez arészvény kiválóan elfér a Munich Re, a Reckitt Benckisher , az Adidas, a Prudential és az SAP részvénye és a stabil eurós Lengyel Államkötvény mellett, de ha ezt a portfoliót kiegészitené még akkor vegyen egy darab Lindt&Spruengli részvényt 10727 euróért. A BASF részvénye jelenleg 43,87 euró. A Commerzbank várakozása szerint a BASF részvényárát jövő év közepén 50 euró felett várják. A BASF és a 3Helix Inc., egy amerikai székhelyű technológiai start-up vállalat bejelentették innovációs partnerségüket a 3Helix saját fejlesztésű CHP technológiájával kapcsolatban. A partnerség tőkebefektetést és licencmegállapodást foglal magában, amely a BASF számára kizárólagos jogot biztosít a személyi ápolás területén alkalmazott CHP-megoldások forgalmazására.

BASF chemical intermediates have lower carbon footprint | Rubber News

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!