A pénzünk nagy ellensége: Az infláció

Infláció helyett

Biztos sokan hallgatták gyerekkorukban az olyan történeteket a szülőktől , amelyek arról szóltak, hogy “bezzeg a mi időnkben két forintból úgy telepakoltak két szatyrot paprikával és paradicsommal, hogy alig bírtuk hazahozni” és ehhez hasonló történeteket. Nos, ez csak és kizárólag az infláció hibája. De mi is ez az infláció és hogyan tudunk védekezni ellene? A cikkből minden kiderül.

US inflation hits fastest annual pace since 1982 | Financial Times

Mit jelent az infláció pontosan?

Inflációról akkor beszélünk, ha nem csak egyvalaminek az ára emelkedik meg, hanem sokféle árué és szolgáltatásé; ez azt jelenti, hogy ma kevesebbet vásárolhatunk 1 forintért (vagy bármilyen devizáért), mint tegnap. Más szóval az infláció idővel csökkenti a fizetőeszköz értékét.

A KSH legfrissebb adatai szerint a novemberi infláció 7,4%, az inflációs ráta, amely 14 éve volt utoljára ilyen magas. Egy év alatt például az élelmiszerek ára 6 százalékkal drágult.

Itt az infláció! – Mit tegyek? | K&H trendmonitor - gazdasági hírek,  vélemények

forrás:MNB

Ha alaposabban megnézzük, akkor a kenyéré 12,1 százalékkal, a baromfihúsé 9 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 6,6 százalékkal, a szolgáltatásokért 4,6 százalékkal kellett többet fizetni. Ebből is látszik, hogy az infláció nem egy egységes szám, a 7,4% is egy vásárlói kosár létrehozásával értendő.

Ide kattintva egy érdekes kis videó található az inflációról angol nyelven.

Infláció: Friss hírek

Elszállt a spanyol infláció, a fogyasztói árindex a várakozásokat messze meghaladó mértékben nőtt decemberben. A fogyasztói árak éves szinten 6,7%-kal nőttek decemberben Spanyolországban, ami jócskán meghaladja az elemzők által várt 5,7%-os emelkedést.
As inflation surges, some Democrats blame greedy companies : NPR
Tíz éve nem mért, a várakozásokat is jelentősen meghaladó ütemre gyorsult novemberben az éves infláció Nagy-Britanniában. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói infláció a múlt hónapban 5,1 százalék volt az októberben mért 4,2 százalék és a szeptemberi 3,1 százalék után.
Dacára a szárnyaló inflációnak kamatot csökkentett Törökország központi bankja, ráadásul a vártnál jóval nagyobb mértékben, ennek hatására minden idők mélypontjára gyengült a török líra.
Európában összességében: Az élelmiszerek havi szinten 0,6%-kal drágultak decemberben, ebből a feldolgozatlan
élelmiszerek 1,5%-kal, miközben a szolgáltatások inflációja csupán 0,6%, az energia jellegű tételek inflációja pedig mindössze 0,4% volt novemberhez képest. Az éves adatot természetesen már hónapok óta az energiaárak elszállása tartja történelmi csúcson. Nem volt ez másképp  decemberben sem, amikor is az energiakomponens éves drágulása 25,9% volt.
Ahogy láthatjuk egyáltalán nem magyar sajátosságról van szó, hanem mondhatjuk, hogy globális jelenségről. Ezen változtatni nem tudunk, de akkor mit tegyünk?
Gazdaság: Svájci indexálással magasabb lenne a nyugdíj | hvg.hu

Okos és bátor befektetések az infláció ellenében

Csak egyetlen egy módja van annak, hogy az infláció hatását kioltsuk, mégpedig hogyha infláció feletti hozamot tudunk elérni a befektetéseinken.

Amennyiben bankszámlán tartjuk a pénzünket az garantált veszteség. Az egyszerű lekötött betétekkel sem vagyunk sokkal beljebb. Bár az az illúzió érhet bennünket, hogy nominálisan növekszik a pénzünk (szám értékileg), de valójában folyamatosan veszít az értékéből.

Jól és gondosan felépített portfólió jelenleg is tud olyan hozamokat elérni, amely a tényleges infláció felett teljesít. Oldalunkon folyamatosan próbáljuk az ilyen lehetőségekre felhívni a figyelmet.

How To Start Investing – Forbes Advisor

Egy biztos…

A megoldáshoz a legközelebb a Biztoshozam visz. Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértője. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

A visszaszámlálás elindult, az óra pedig ketyeg, jelentkezzen MOST! Hiszen az első 10 befektetésre vagy megtakarításra jelentkező  30%-kal olcsóbban  juthat hozzá bármilyen  vagyonkezelt portfólióhoz vagy egyedi számlához. Határidő február 01. !

Mi az infláció?
          Mi az infláció?

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

Telefonon:0670-605-1490

skypon:koncz.peter@atombroker.hu 

emailben:koncz.peter@atombroker.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!