Forint euró: A devizaárfolyamok élesben

Mindig érdekes kérdést vet fel, hogyha a befektetésünk más devizában van jegyezve, mint a mi fizetőeszközünk. Erre sokan rá is ébredtek és rájöttek, hogy érdemes más devizában befektetni, sőt akár csak devizapárokkal kereskedni. Nézzük meg, hogy a változó forint euró árfolyam, mint jelenthet egy átlagos befektető számára!

Orbán Viktor magyarázata: ezért nincs céldátuma az euró bevezetésének - Blikk

Forint euró: Az euró története

Az Európai Unióban a hatvanas évektől kezdődően többször is előkerült a gazdasági és monetáris unió kialakításának témája. Az országok gazdasági és pénzügyi politikájának koordinálása, a közös pénz bevezetése ezt követően kezdődött.

Az egységes valuta előnyeit nem kell ma már ecsetelni, valamennyi gazdasági szereplő, így a vállalatok és a lakosság is megérezték annak kellemes és kellemetlen hatásait egyaránt.

A második világháború után a gazdaság még ingatag volt, devizapiaci zavarokkal tarkítva, így 1979-ben az Európai Monetáris Rendszert útjára kellett indítani. A tagállamok ezt követően devizáikat egy szűk sávban tartották, ami működött is több mint tíz évig.

Maastrichti Szerződéstől az euróig eltelt évek munkájának eredménye az euró bevezetése 1999 január elsejétől. Ez volt a történelem legnagyobb eddigi készpénzcseréje. Az euró a dollár után a legnagyobb tartalékvaluta és a második legnagyobb forgalmú valuta.

26 éves az Európai Unió » Múlt-kor történelmi magazin » Hírek

Forint euró: Miben fektessünk be?

A válasz egyszerű is lehetne, de azért nem az. Nézzük az alapvető tényeket:

  • Amennyiben forintban fektetünk be, akkor nincsen devizakockázat, azaz a nyereségünket legfeljebb a magyar kamatadó nyirbálhatja csak meg. Persze, ha TBSZ számlát nyitunk, akkor ezt is elkerülhetjük.
  • Stabilitás szempontjából azt érdemes megvizsgálni, hogy melyik pénznem az, amely vélhetően kiegyensúlyozottabb lesz. Ez vélhetően jelenleg az euró.
  • Ha külföldi részvényt, vagy kötvényt választunk, akkor euró vagy dollár alapon történik a befektetés.
  • GER 30 News and Analysis | New Leg Lower? | Eightcap

Számoljunk egy példát

Tegyük fel, hogy a forint euró árfolyam 369,22. Pontosabban ez az euró forint árfolyam, azaz 1 euró majdnem 370 forintot ér. Mi be szeretnénk fektetni 1 millió forintot, azaz jelen esetben 2.708 eurót.

Tegyük fel hogy egy év alatt elérünk rajta 5%  eurós hozamot, így lesz 2.843,8 eurónk, És innen válik érdekessé a történet, nézzük meg mit történik:

  • ha az euró forint árfolyam 350 forint lesz (minden évben nem erősödik a forint hanem gyengül-így ez sajnos kizárva), akkor a befektetésünk 995.341 forint lesz.
  • Amennyiben nem változik az árfolyam, akkor 1.050.000 forint.
  • Míg ha 380-ra emelkedik az euró forint kurzus, akkor  1.080.644 forint.
    EUR/HUF (Euro / Ungarische Forint) Chart

Lehetőség:

A forint  ezen a héten több kamatemelés miatt 361 Forint/ Euró  tartományban mozog, viszont a kamatemelések hatására újból gyengülő pályára léphet. Hiszen tartósan senkinek sem jó az erős forint. Gondoljunk bele, hogy az Állam miben kapja a támogatást és milyen devizában fizetik ki az importot , exportot, az állam milyen devizában vesz fel hitelt, illetve a vállalatok milyen devizában kapnak az árukért készpénzt-hát nem forintért,-hanem euróért.

Az időnként rendkívüli árfolyam-emelkedések ellenére a nemzetközi részvénypiac egyelőre az egyetlen alternatíva marad, mivel a legjobb minőségű kötvények még mindig negatív hozamot kínálnak, és a következő évben az irányadó kamatlábak esetleges emelkedése különösen nagy hatással lesz rájuk. A részvényszektoron belül idén eddig némi lendületet vett a value-szektor, ami adott esetben azt jelezheti, hogy a befektetők egyre inkább átállnak a „growth” típusú részvényekről az alulértékelt „value” részvényekre.

850 Investing ideas in 2021 | investing, trading charts, stock market

Milyen ok játszik például közre a forint gyengülésben?

Magas államadósság

A pandémia páros lábbal csúszott be a gyanútlan gazdaságoknak mindenhol a Földön. A fejlett világban a legtöbb ország, köztük mi is a Kárpát-Medencében úgy gondoltuk, hogy lazábban fogjuk kezelni az államháztartási hiányt és az államadósságot. Kérdés az, hogy ki, mikor tud visszatérni egy feszes költségvetéshez, ugyanis a befektetők ezt díjazzák, ami miatt értékesebbé válhat a forint. Magyarország 2010-től egészen mostanáig ebben jónak számított, 2023-ig viszont nem valószínű, hogy újra elkezdünk komoly hangsúlyt fektetni erre a területre.

Hungary Government Debt: % of GDP, 1990 – 2021 | CEIC Data

Kép: Magyar államadósság: https://www.ceicdata.com/en/indicator/hungary/government-debt–of-nominal-gdp

Magyarország államadóssága 2020 decemberében az ország nominális GDP-jének 78,5%-át tette ki, szemben az előző negyedévi 72,2%-os aránnyal.

Már csak ezért is érdekes a külföldi devizában történő befektetés, hiszen egy ilyen egyszerű példán keresztül is látszik, hogy a részvény teljesítményétől függetlenül akár simán 10% eltérés is lehet.

Ezért fontos, hogy a befektetésünk precízen, pontosan, mindenre kitérően meg legyen tervezve. Ez nem egyszerű feladat, de egy biztos:

A megoldáshoz a legközelebb a Biztoshozam visz. Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértője. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Forint euró árfolyam
          Forint euró árfolyam

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!