Arany tartalékkészletek-avagy miért is kell arany a portfolióba

Miért is érdemes aranyat tartalékolni recesszió idejére?

Az aranytartalékok minden ország fontos eszközei, mivel pénzügyi válság idején megmentik őket. Sokan nem is gondolnák, hogy Oroszország 100-140 milliárd dollárnyi aranytartalékkal rendelkezik. Ami az amerikai tisztviselők szerint az orosz központi bank állományának nagyjából 20%-a. Emellett az Orosz Nemzeti Bank február 28-án, nem sokkal az után, hogy több orosz bankot eltávolítottak a SWIFT banki üzenetküldő rendszerből. Az Orosz Nemzeti Bank bejelentette, hogy újraindítja az arany vásárlását a hazai nemesfémpiacon. Hollandia 612,45 tonna arannyal rendelkezik, míg India 743,83 tonnával, addig Japán 845,97 és Svájc 1040 tonnával rendelkezik.

4% OF CHINA GOLD RESERVES LIKELY TO BE FAKE - Industry Global News24

Vezető országok

Az Egyesült Államok 8 133,47 tonna aranytartalékkal az első helyen áll ezen a listán. Németország 3 359,09 tonna aranytartalékkal rendelkezik, aminek köszönhetően a második helyet szerezte meg az aranytartalékok tekintetében. Olaszország 2451,84 tonna aranytartalékkal a harmadik helyen áll ezen a listán. Oroszországnak ugyanúgy fontos az aranytartalék, mint a kis befeketedőknek. A Citi elemzőháza szerint minden európai befektetőnek most úgy kellene felkészülni a recesszióra, hogy teljes portfoliójának 20%-át abban kellene tartania,

A Look at Official Gold Reserves | Suisse Gold - Precious Metals Dealers

Konklúzió

Az arany árfolyama ezen a héten 1,83%-ot emelkedett. Más országok is az aranyhoz fordultak, vagy megpróbáltak fordulni, amikor szankciókkal szembesültek. Moammar Kadhafi diktátor eladta a líbiai tartalékok egy részét, hogy a felkelés idején fizetni tudja a csapatokat, Farhat Bengdara volt központi banki kormányzó szerint. A török Halkbank ellen 2019-ben benyújtott amerikai vádirat pedig leírta, hogy az ottani iráni pénzeket hogyan alakították át arannyá, exportálták Dubaiba, majd készpénzért adták el.

Az arany árfolyamának emelkedéséhez az is hozzájárulhat, hogy az Egyesült Államokban is fennáll a kétszámjegyű infláció veszélye, miután a februári inflációs érték elérte a 7,9%-ot, ami még azelőtt volt, hogy a nyersanyagok árnövekedésének nagy részét Oroszország ukrajnai inváziója kiváltotta volna.

 

Háború esetén az arany, mint menekülőeszköz

A befektetők az ukrajnai válság elszabadulásával a biztonságos menedékeszközök felé igyekeztek, ami március 8-án az arany árát a 2020 augusztusában elért rekordszintek közelébe emelte, de a rali azóta lelassult. Az arany árfolyamra pár napra konszolidálódik. Mivel az Amerikai Jegybank kamatemelésének valószínűsége némi nyomást gyakorolt,. Miközben a befektetők további javuló fejleményeket várnak Ukrajna körül. Nem árt tudni, hogy az európai bányászoknak magasabb nyersanyagárakkal kell számolni az Oroszország-központú nyersanyagok kínálati zavarai miatt.

Várakozás

A Goldman Sachs 1950 dollárra várja 2022 első felében az aranyat, míg a JP. Morgan 2100 USD-re várja unciánként ugyanezt. A Morgan Stanley szerint az arany árfolyama 2023-ban elérheti unciánként a 2350 dollárt is. A befektetők szerint az arany jól viselte az inflációs híreket, hiszen ilyen gyors hozamemelkedés mellett csoda, hogy nem esett össze az árfolyam. Ez némi bizalmat ad a jövőre nézve. Az aranyat részben az inflációs félelmek miatt veszik a befektetők, de a magas nominális kamatok negatív hatással lehetnek, mivel nő a kamatot fizető eszközök hozamelőnye a kamatot nem fizető arannyal szemben.

Miután az év eleje óta 200 dolláros elmozdulást láthattunk, az MKS PAMP frissített előrejelzése szerint az arany elérheti akár az unciánkénti 2300-2500 dolláros szintet.

Érdemes azon elgondolkozni, hogy indiai ékszervásárlók tavaly majdnem megduplázták vásárlásaikat és 611 tonnára növelték a World Gold Council adatai szerint. A kínai kontinensen az arany vásárlása 63%-kal 675 tonnára ugrott. Csak az ebben a két országban vásárolt 556 tonna plusz csecsebecse 2021-ben elegendő volt ahhoz, hogy ellensúlyozza a magánbefektetők és a központi bankok 558 tonnás nettó fogyasztásának majdnem teljes csökkenését, amelyet a tőzsdén kereskedett alapok nyolc éve leggyorsabban lezajlott eladása okozott.

Mutatjuk, hogy tört a csúcsra Magyarország aranytartaléka | Híradó

Ha nyereséggel szeretne befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz. Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Arany befektetés

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!