Barrick Gold részvény: Megtaláltuk az aranybányát?

Barrick Gold, arany , részvény , biztonság, Warren Buffett, mibe fektessek

Abban gonoldjuk mindannyian egyetérthetünk, hogy mindannyian szeretnénk gondtalanul élni, amihez bizony vagyon kell. Warren Buffett így fogalmazott: ” A minőségi vállalatok részvényeinek birtoklása értékesebb, mint maga az arany.” Éppen ezért most egy egy olyan lehetőséget mutatunk be, amelyet az előbb említett befektetési guru is választott: Jöjjön a Barrick Gold részvény!

Barrick Gold's 'long safari' ends with Tanzania deal - MMSteelClub

Barrick Gold részvény: A vállalat maga

Az 1983-ban alapított Barrick Gold Corporation egy aranyt és rézt előállító bányavállalat, amely 13 országban 16 üzemmel rendelkezik, melynek központja a kanadai Toronto.

A Barrick Gold Corporation egy magántulajdonban lévő észak-amerikai olaj- és gázipari vállalatból fejlődött ki , Barrick Resources. Miután az anyagi veszteségeket szenvedett az olajban és a földgázban, az alapító Peter Munk (1927–2018) úgy döntött, hogy az aranyra összpontosítja a társaságot.

A világ harmadik legnagyobb aranybányászati ​​vállalata lett, amikor 1994-ben megvásárolta a Lac Minerals céget , amelynek bányászati ​​ingatlanai voltak Észak- és Dél-Amerikában.

Barrick Gold: Solid Miner In Search Of Direction (NYSE:GOLD) | Seeking Alpha

1999 elején következett egy újabb akvizíció, amikor Barrick Gold felvásárolta a Sutton Resources Ltd.-t, átvéve a tanzániai ingatlanok tulajdonjogát .

2001-ben Barrick 2,3 milliárd dolláros készletért felvásárolta a Homestake Mining Company- t, amely akkor az Egyesült Államok egyik legrégebbi bányavállalata volt. A vásárlás révén Barrick a világ második legnagyobbja lett.

Tavaly augusztusban a világ egyik legismertebb és leggazdagabb befektetője, Warren Buffett aranybánya társaság részvényébe fektetett. A Berkshire Hathaway 20,9 millió darab részvényt vásárolt 563,6 millió dollár értékben a Barrick Goldban, amely a világ egyik legnagyobb bányacége. A Barrick részvényeinek árfolyama profitált az arany elmúlt időszakban látott meneteléséből. A Barrick Gold Corp. negyedévente 0,09 dolláros osztalékot fizet. A világ egyik legnagyobb aranykészítője, a Barrick Gold Corporation (ABX) 2021 első negyedévében magasabb nyereséget ért el, mint egy évvel ezelőtt, mivel az arany és a réz árának emelkedése növelte a bevételt.

Jöjjön végül egy-két “szárazabb” adat:

  • Több, mint 18 ezer alkalmazottja van a vállalatnak
  • Több, mint 9.710 millió dollár volt a 2019-es árbevétele
  • Az S&P 500 “tagja”

    Gold Is Due for a Comeback. Barrick Is a Good Way to Play It. | Barron's

És el is érkeztünk a pénzügyi vonalhoz.. Maradjunk rajta!

A részvény befektetés és kockázata

Most, hogy megnéztük a vállalat legfontosabb adatait, érdemes beszélni a részvény befektetésről, ahogy eddig ezt a Biztoshozam meg is tette.

Amikor valaki egy részvényt vásárol, akkor tulajdonjogot szerezz az adott vállalatban. Ez pedig a legtöbb cégnél azt is jelenti, hogy a lehetséges részvényárfolyam nyereség mellett negyedévente, félévente vagy évente osztalékra is lehet számítani. Az osztalékot részvényenként határozzák meg.

Ez kimondottan jól hangzik, de akkor miért nem vásárol mindenki részvényt? Melyek a részvények kockázatai?

  • esetleges csődkockázat, de ez nem jellemző.
  • árfolyamkockázat,
  • poitikai kockázat
  • a részvény árfolyam esése, ezzel minden befektetésnél számolni kell!
  • devizakockázat
  • országkockázat
  • magas volatilitás. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb mozgások mehetnek végbe a részvény árfolyamában, mint mondjuk egy államkötvény esetén. Ez azt jelenti, hogy nagyobb a nyereség esélye, de a kockázat is a veszteségre.

Nem lenne fair, hogyha csak a kockázatokról beszélnénk, jöjjenek az előnyök:

  • Potenciálisan magasabb hozam lehetőség.
  • Presztízs, mert a részvényen keresztül tulajdonosai lehetünk a világ legnagyobb vállalatinak.
  • A részvénynek nincsen lejárata, szemben mondjuk a kötvénnyel.

Most, hogy a részvénybefektetések fogalmával és kockázataival már tisztába kerültünk, akkor most már érdemes konkrétan a Berrick Gold részvényre koncentrálnunk!

Buffett, Berkshire Hathaway investment is 'ultimate privilege': Barrick Gold  CEO | Fox Business

Barrick Gold részvény: Mit tud a részvény?

Kezdjük egy érdekes befektetési információval: A Berkshire Hathaway elárulta, hogy 2020 második negyedévében 562 millió dollár értékben vásárolta meg Barrick részvényeit, ezzel azonnal a társaság tizenegyedik legnagyobb részvényesévé vált. Márpedig, ha a Berkshire ígéretesnek találja befektetési szempontból, akkor valóban érdemes vele foglalkozni.

A cik írásakor a részvény árfolyama 23,4 dollár körül mozog. Abszolút rövidtávon a részvény jelenleg visszaesőben van:

  • 5 nap:  -3,02%
  • 1 hónap: -2,01%

Ez azért “nem a világ vége” mindazonáltal azt is tudjuk, hogy általában, ha a részvények emelkednek, akkor az arany és a hozzá kapcsolódó részvények stagnálnak, vagy csökkennek.

Barrick Gold bevétele közel 2,96 milliárd dollárt tett ki a március 31-ével zárult negyedév végén, ami 8,8%-os növekedést jelentett az előző negyedévi 2,72 milliárd dollárhoz képest. A rézbányákból származó bevételek 31%-kal növekedtek a magasabb rézárak miatt. Eközben a profit 538 millió dollárra emelkedett (hígított részvényenként 0,30 dollár), szemben a 2020 első három havi 400 millió dollárral. A Barrick Gold többségi tulajdonosa és üzemeltetője a világ 10 legnagyobb aranybányája közül az 5 legnagyobbnak. A Barrick kevesebb aranyat termelt és értékesített az első negyedévben, mint egy évvel ezelőtt, de profitált az átlagos eladási ár 12%-os emelkedéséből. J.P. Michael Glick, a Morgan Stanley elemzője szerint idén 22%-os emelkedési potenciál lehet a Barrick Gold részvényárfolyamában.

Barrick Gold Chart

Ennek fényében a 3 hónapos 13,16%-os nyereség maximálisan imponáló!

Pénzügyi középtávon stagnál a részvény, 5 éves távon meglevően magas 70% feletti visszaesében áll a részvény, amelyet messze ellensúlyoz, a tény, hogy a 2002-es tőzsdére lépés óta, magasabb, mint 640%-os nyereséget ért el, aki azóta tartja Barrick Gold részvényét.  Ebben a negyedévben az átlagos realizált rézár fontonként 4,12 dollár volt, ami 85%-kal magasabb az előző évinél. A Barrick Gold részvénye kiváló lehetőség, mivel rövidtávon több bányászati alapanyagból nyersanyaghiány alakult ki.

Ahogy korábban is írtuk, annak aki kiegyensúlyozott és eredményes portfóliót szeretne, annak érdemes elgondolkodnia, az arany, réz és nyersanyag befektetésen.

8 Ways To Invest In Gold Miners

 

 

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Csupa kérdőjel | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

Telefonon:0670-605-1490

skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.