Continental 22/27 kötvény kontra államkötvény

continental kötvény és államkötvény

Ahhoz, hogy egy igazán stabil és eredményes portfóliónk legyen szükséges, hogy ne csak a nagy nyereséggel kecsegtető részvények alkossák, hanem más eszközök is, például kötvények. És itt adódik egy újabb kérdés, hogy melyik kötvény? Most egy konkrét összehasonlítást végzünk el, magyar államkötvény, vagy Continental 22/27 kötvény.

Continental 22/27 kötvény: Kicsit a vállalatról

A Continental bemutatta eddigi legfenntarthatóbb gumiabroncsát | technokrata

A Continental AG , közismertebb nevén Continental egy német multinacionális autóalkatrész -gyártó vállalat, amely gumiabroncsokra,jármű-elektronikára, fékrendszerekre , autóbiztonságra , hajtásláncra , alváz-alkatrészekre ,  tachográfokra és egyéb autó-alkatrészekre specializálódott.

A Continental hat részlegre oszlik:

  • alváz és biztonság,
  • erőátvitel,
  • belső tér,
  • gumiabroncsok,
  • ContiTech,
  • ADAS (fejlett vezetőtámogató rendszerek).

Székhelye Hannoverben, Alsó-Szászországban található. A Continental a világ harmadik legnagyobb autóipari beszállítója és a negyedik legnagyobb gumiabroncsgyártó.

A 2022-es bevétele meghaladta a 41 ezer millió eurót, ami bizonyítja a vállalat tőkeerősségét, amely egy kötvény esetében nagyon fontos.

Continental 22/27
Continental 22/27

Mit ajánl a Magyar Államkötvény?

Kevesen tudják, de a magyar államkötvény már nem fix, hanem változó kamatozású. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem biztos, hogy a mostani nominálisan magas kamat meg fog maradni a teljes futamidő végéig.

Az infláció 17,6%, de az állampapír nem ehhez kötött, hanem a mindenkori fogyasztási indexhez, vagyis reál értéken sincs akkora biztonságban a pénzünk, mint azt elsőre gondoljuk.

2023 júliusában és augusztusában kibocsátott kötvények estében már nem szerepel a 99%-os visszavásárlási garancia. Ez azért jelentős érvágás a korábbi kötvényekhez képest.

Az ÁKK kötvények hozamait ide kattintva olvashatod. A 2032/A kötvény hozama 7,43%.

A Continental 22/27 kötvény

Nem nagyon szaporítva a szót, ez a kötvény 3,625%.ot ad nekünk euróban. Ráadásul mivel 98,86%-on tartózkodik az árfolyama, így évenként ez majdnem 4%-ot jelent nekünk.

És akkor egy kis eszmefuttatás, hogy melyik kötvény illik jobban a portfóliónkba:

Kötvényekről lévén szó, ezek hitelviszonyt megtestesítő papírok, tehát kölcsön adunk, amikor kötvényt vásárolunk, A legnagyobb kockázat, hogy nem kapjuk vissza egy csőd miatt mondjuk a pénzünket. Abban egyetérthetünk, hogy sem a Magyar Államra nézve, sem pedig a Contintal-ra nézve, ez nem egy reális veszély.

Adódik akkor a legkomolyabb kérdés, vajon mi a matek? 7,43% 10 évre forintban, vagy 3,625% 5 évre euróban.

Mivel a Magyar Államkötvény nem az inflációhoz kötött, ezért amikor egy esetleges kamatcsökkenés áll be (ami előreirányzott cél és meg is fog valósulni, akkor nem csak a kötvény kamata miatt érdemes aggódni, hanem a forint-euró árfolyam miatt is.

Ez azt jelenti, hogy míg első ránézésre a forint befektetés tűnhet jobbnak, nagyon rövid időn belül ez változhat, kicsit hosszabb távon pedig változni is fog.

5-10 év nem rövid idő, ezért érdemes alaposan átgondolni, hogyan cselekszünk. Éppen ezért gyere és egy óra alatt beszéljük át a lehetőségeket.

Bond Definition: What Are Bonds? – Forbes Advisor

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!