Facebook részvény: Közösségi siker

Facebook részvény

Anno ki gondolta volna, hogy egy közösségi oldalon keresztül fogunk vásárolni, vagy ott keresünk új albérletet, esetleg magántanárt a gyermekünknek? Csak nagyon kevesen. A Facebook megkerülhetetlen része lett az életünknek. Ugyanígy a Facebook részvény is megkerülhetetlen a tőzsdén. Ismerjük meg egy kicsit közelebbről ezt a részvényt!

Facebook részvény: a cégről röviden

Képtalálatok a következőre: zuckerberg

Nem kell az időben messzire visszautaznunk, mindössze 17 évet, 2004 február 4-ét írtunk, amikor a Facebook elkezdte működését.  Eredetileg Thefacebook-nak hívták. Az egyik legnagyobb ismeretségi hálózat a világon, amely 2011 februárjára már több mint 637 millió regisztrált felhasználót számlált. Mark Zuckerberg a Facebook közösségi oldal készítője, amelyet iskolatársaival alapított; Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin és Chris Hughes voltak a társai a program elkészítésében.A Mark Zuckerberg nevével fémjelzett vállalat innentől fogva megállíthatatlanul hasít előre, olyan szinten, hogy jelenleg több, mint 2 milliárd felhasználója van.

A főbb tudnivalók:

  • A 2009. januári Compete.com rangsorolása alapján a világ leggyakrabban használt szociális hálózatává vált.
  • 2011 februárjára már több mint 637 millió regisztrált felhasználót számlált.
  • 2012. május 18-án délután 17 órakor a Facebook bevezetésre kerül a tőzsdén.
  • 2012. október 4-én a Facebook eléri az 1 milliárd regisztrált felhasználót.
  • 2017 júniusáig “kellett várni” a 2 milliárd regisztrációra.

    Képtalálatok a következőre: facebook logo

A részvény befektetés

Most, hogy megnéztük a Facebook vállalat legfontosabb adatait, érdemes beszélni a részvény befektetésről.

Amikor valaki egy részvényt vásárol, akkor tulajdonjogot szerezz az adott vállalatban. Ez pedig a legtöbb cégnél azt is jelenti, hogy a lehetséges részvényárfolyam nyereség mellett negyedévente, félévente vagy évente osztalékra is lehet számítani. Az osztalékot részvényenként határozzák meg.

Ez kimondottan jól hangzik, de akkor miért nem vásárol mindenki részvényt? Melyek a részvények kockázatai?

  • esetleges csőd, de ez nem jellemző.
  • árfolyamkockázat,
  • a részvény árfolyam esése, ezzel minden befektetésnél számolni kell!
  • devizakockázat
  • országkockázat
  • magas volatilitás. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb mozgások mehetnek végbe a részvény árfolyamában, mint mondjuk egy államkötvény esetén. Ez azt jelenti, hogy nagyobb a nyereség esélye, de a kockázat is a veszteségre.

Nem lenne fair, hogyha csak a kockázatokról beszélnénk, jöjjenek az előnyök:

  • Potenciálisan magasabb hozam lehetőség.
  • Presztízs, mert a részvényen keresztül tulajdonosai lehetünk a világ legnagyobb vállalatinak.
  • A részvénynek nincsen lejárata, szemben mondjuk a kötvénnyel.
Facebook részvény előnyök
Facebook részvény előnyök

Amikor részvénybefektetésen gondolkozunk, mondjuk egy BYD részényen, akkor fontos a kockázatkezelési metódus, vagyis hogy egy olyan portfóliót állítsunk össze, amelyben egyensúlyban vannak a kevésbé kockázatos és a kockázatosabb értékpapírok.

A Facebook részvény

Ahogy fentebb is említettük a Facebook 2012-ben került a tőzsdére és nem indult igazán sikertörténetnek. Mára persze a nagy ötös a FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) elengedhetetlen tagja. A kezdeti idők után sokan kiábrándultak a Facebook részvényből, igaz ők azóta a fejüket verik a falba.

Kezdetben ugyanis majdnem 50%-ot zuhant a részvény árfolyama. Sokan ilyenkor megijednek és menekítik ki a pénzüket. De a biztoshozam.hu csapata mindig elmondja, hogy a legjobb üzlet, hogyha alacsonyan vásárolunk, és később drágán eladunk. Íme így szerepelt a Facebook az elmúlt 10 évben a tőzsdén:

Facebook részvény árfolyam 10 éves
Facebook részvény árfolyam 10 éves

Ahogy látható az igazi mélypont 26 dollárnál volt. Azóta ha nem is teljesen töretlenül (de melyik részvény megy úgy), de egyre magasabbra emekedik. Már volt, hogy 300 dollár fölé is benézett az árfolyam, jelenleg 270 dollárnál körül mozog.

Akik a számokat szeretik nézegetni a grafikonok helyett, azoknak leírjuk, a 26 dollárról 270 dollárra történő emelkedés azt jelenti, hogyha csak 100 ezer forint értékben vásárolt 16 éve Facebook részvényt, akkor most több, mint 1 millió forintja lenne csak ebből az ügyletből.

2024-re a Facebook hirdetési üzletágából befolyt bevétel több amerikai szakértő szerint a 2020 évi 3,9 milliárd dollárról 6,3 milliárd dollárra bővülhet. Az e-kereskedelemre fordított kiadások a Facebook legnagyobb hirdetési ágazata. Mark Zuckerberg, a vállalat vezetője, az elmúlt hónapban csaknem 280 millió dollár értékben értékesített vállalati részvényeket, ami arra ösztönzi a befektetőket, hogy a vállalat hosszabb távon növekedésnek indulhat.

Képtalálatok a következőre: faang

Szeretne Ön is nyereséges befektetést? Meg van a célja, és a tőkét gyűjti hozzá? Akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.