Hogyan fektessünk be svájci részvényekbe: Svájc indexe a Nestle, a Novartis, Roche nehézsúlyú részvényeit tartalmazza.

Svájc , mint részvénylehetőségek hazája

Svájc erős gazdaságáról, politikai semlegességéről és jó hírű pénzügyi intézményeiről ismert.

A nemzet gazdaságát a magasan képzett munkaerő, az alacsony államadósság és a kis- és középvállalkozások nagy száma jellemzi. A szolgáltatási szektor a svájci bruttó hazai termék (GDP) közel 75%-át adja.

Flag of the Geneva Canton and flag of Switerland in the city center of Geneva on the Mont Blanc Bridge

Svájc erős gazdasági pozíciója miatt nemzeti valutája, a svájci frank (CHF) gyakran tekinthető biztonságos eszköznek, amelyhez sok befektető fordul pénzügyi válság idején.

Mégis, hogyan juthatnak a magánszemélyek svájci eszközökhöz? Ebben a cikkben arról beszélünk, hogyan lehet svájci részvényekbe befektetni.

Svájci Nemzeti Bank: I. Negyedév 2020 | Kripto Akadémia

 

A svájci tőzsdei piac magyarázata

A svájci tőzsde alapjainak megismerése remek kiindulópont lehet a svájci befektetési utazás megkezdéséhez. Kezdjük a svájci tőzsde és az ország részvényindexeinek megismerésével.

A SIX Swiss Exchange Svájc legfőbb tőzsdéje. A SIX üzleti szolgáltató vállalat működteti. A zürichi székhelyű tőzsde a világ 20 legnagyobb tőzsdéje között van a jegyzett vállalatok piaci kapitalizációját tekintve. A svájci piaci indexet (SW20) Svájc legfontosabb részvényindexének tartják. Az SMI egy blue-chip index, amely a 20 legnagyobb svájci részvény teljesítményét követi.

A Swiss Performance Index (SPI) szintén fontos részvénybarométernek számít. A svájci és a Liechtensteini Hercegség szinte valamennyi tőzsdén jegyzett vállalat teljesítményét követi. A SIX Group adatai szerint az egészségügyi ágazat a blue-chip svájci piaci index 44%-át tette ki. Ezt követte a fogyasztási cikkek és a pénzügyi szektor 23%-os, illetve 17%-os súllyal 2022. szeptember végén.

A svájci részvénypiac legnagyobb vállalatai közé tartozik a Roche (ROGZ), a globális élelmiszer- és italgyártó Nestle (NESN), az egészségügyi részvény Novartis (NVS).

Swiss Market Index price, 2017 - 2022

A svájci piaci index erősen kezdte a 2022-es évet. Az év első kereskedési napján, 2022. január 3-án 12.997 ponton elérte az eddigi legmagasabb értéket. 2022. január 3-án az orosz-ukrán háború kezdete és a globális monetáris szigorítási ciklus fékezte a bikapiacot.

Január és június között a svájci piaci index öt hónapon át veszteséget könyvelhetett el. A blue-chip index 2022 júniusát 10 741 ponton zárta.

A svájci piaci index teljesítménye

SMI Chart

A múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli eredményeknek.

2022 szeptemberében a svájci központi bank 15 év óta először emelt kamatot. A Svájci Nemzeti Bank 75 bázisponttal emelte a kamatlábakat, így a negatív tartományból 0,5%-ra emelkedett a kamatláb. A svájci piaci index 2022 szeptemberében 5,4%-os havi veszteséget könyvelt el. Az index 2022. október 13-ra 10 010 pontra esett, ami 2020 novembere óta a legalacsonyabb érték.

Az index a közel kétéves mélypontról visszapattant, és 2022 novemberének első hetére 10 785 ponton kereskedett.

Mi a véleménye az SW20-ról?

10785 pont az      Bullish  or Bearish avagy Bika vagy medve?

From Bullish To Bearish: Tips To Prepare For The Inevitable Real Estate  Downturn - BisNow - SVN | Bluestone - Portland Commercial Real Estate  Brokerage

Hogyan fektessünk be svájci részvényekbe?

Mondanám a megoldást Partner Bankon keresztül egy diverzifikált vagyonkezelt kosárba amit úgy neveznek, hogy Kopernikus részvénykosár. De részletezem milyen egyéb lehetőségek vannak.

A svájci részvényekbe való befektetésben gondolkodó piaci szereplők ezt többek között részvények, tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagy befektetési alapok révén tehetik meg.

Részvények
A svájci székhelyű befektetők a svájci tőzsdén jegyzett részvényeket közvetlenül online értékpapírszámlájukon keresztül vásárolhatják meg.

A külföldi befektetők is befektethetnek a svájci tőzsdén jegyzett vállalatokba, akár egyedi értékpapírként eurós vagy dolláros számlára akár vagyonkezelt kosarakba.

The logo of Swiss bank UBS is seen in Zurich

Számos vállalat kettős tőzsdei jegyzéssel rendelkezik, ami a külföldi befektetők számára könnyebben elérhetővé teszi őket. Például az UBS Group és a Novartis részvényeit a New York-i tőzsdén (NYSE) jegyzik. A Richemont és a Lonza másodlagos jegyzéssel rendelkezik Dél-Afrikában, illetve Szingapúrban.

Nestlé

A Nestle 2022 harmadik negyedévében kétszámjegyű forgalomnövekedést ért el. Míg a magas inflációs nyomás ellenére a vállalat élelmiszer szegmensében a volumen növekedése valószínűsíthető, a bruttó árrésre azonban hatással lehetett. Figyelemre méltó, hogy a Nestle a 3. negyedév mellett a 2022-es évre vonatkozóan egy második időközi osztalékot is bejelentett. A Nestle közölte, hogy a harmadik negyedévben 4567 millió rúpia összértékesítést ért el Indiában. A 18,2%-os teljes forgalomnövekedés az elmúlt öt év legmagasabb forgalomnövekedése volt egy negyedévben, közölte a vállalat a tőzsdei bejelentésben.

A Nestlé lenyűgöző, 9,3%-os szerves növekedést jelentett a harmadik negyedévben, de a pozitív teljesítmény elrejti a csoport nyolc év óta első negyedéves volumencsökkenését – nyilatkozta Amira Freyer-Elgendy, a GlobalData elemzője.

Amerikában a legjobban fogyott terméke ismét a KitKat csokoládé lett, amit az amerikai társadalom a mozival köt össze. Amerikában ugyanis a pop-corn mellett szinte minden moziban kapható, szinte kötelező darab. Ráadásul a KitKat 1985 óta hódit és csak most akarja a Nestlé cég modernizálni, cukormentessé tenni.

Ulf Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója szerint az infláció 2023-ban is probléma marad, még azután is, hogy a világ legnagyobb élelmiszergyártója idén az elmúlt évtizedek legnagyobb áremelését hajtja végre.
Sales volumes eased by 0.2% in Q3 as Nestlé raised prices 9.5%. File picture

 

A Nestlé nem hárította át az inputköltségek teljes emelkedését a fogyasztókra – mondta a vezérigazgató.

A magasabb európai energiaárak hatása is azzal a kockázattal jár, hogy a Nestlé iránti keresletet megfojtja, mivel a pénzszűkében lévő fogyasztók az olcsóbb termékekre váltanak. Schneider úr szerint a bérek jövőre tovább növelik a költségnyomást, mivel a legtöbb országban az első negyedévre tárgyalásokra kerül sor.

A Nesté részvényárfolyama ezen a héten 0,82%-ot emelkedett. A Nestlé 1.100.000 forinttal vásárolható a Partner Bankon keresztül.

Nestlé Chart

A Nespresso kávékapszulák és a Purina állateledel gyártója 2022-re vonatkozóan azt mondta, hogy az egész éves bevétel növekedése 8% körüli, ami a korábbi előrejelzési tartomány felső határa. A csoport megerősítette 17%-os működési árrés célját az évre, ami a második egymást követő éves csökkenés lenne.

Roche Holding

Közismert néven Roche egy svájci multinacionális egészségügyi vállalat, amely világszerte két részleg alatt működik: Gyógyszeripar és Diagnosztika. Holdingjának, a Roche Holding AG-nak a SIX Swiss Exchange-en jegyzett részvényei vannak. A cég központja Bázelben található. A napokban viszont a  Fitch Ratings megerősítette a svájci székhelyű Roche Holding Ltd. (Roche) gyógyszeripari vállalat hosszú távú kibocsátói besorolását (IDR) “AA” szinten, stabil kilátással.

A megerősítés tükrözi a Roche erős üzleti profilját, amelyet a nyereséges és növekvő speciális terápiás területeken – mint például az onkológia, a diagnosztikai termékek, az immunológia és a neurológia – betöltött vezető piaci pozíció jellemez. Ezt támogatja az innováció és a termékcsalád. A minősítésben az is szerepet játszik, hogy a vállalat onkológiai alaptevékenységétől eltérően a speciális gyógyszeripar felé diverzifikálódott. További diverzifikációt jelent a diagnosztikai részleg, amely stabil és készpénztermelő kiegészítő üzletágat kínál, bár alacsonyabb nyereségességgel.

Roche Stock Could Be an Alzheimer's Winner. It's a Buy, Jefferies Says |  Barron's

Mint lehetőség a Roche Holding !

A Roche több jelentős klinikai eredményt hozott a 2022-es évre, de eddig ezek nagyrészt nem feleltek meg a várakozásoknak, ami gyengítette a bevételek és a nyereség növekedési kilátásait rövid/közép távon.

A Gantenerumab, a Roche Alzheimer-kór ellenanyag-alapú kezelése a következő jelentős eredmény; a siker hosszú távra szól, de jelentős bevétel- és nyereségnövekedést eredményezne. A Roche régóta nagy összegeket fektetett be a kutatás-fejlesztésbe, de úgy vélem, joggal merül fel a kérdés, hogy ezt a pénzt következetesen jól költötték-e el, és hogy az út során néhány furcsa stratégiai döntést hoztak.
A klinikai csalódások miatt a Roche részvényei ma alulértékeltnek tűnnek. A Roche részvénye 1.200.000 forintta megvásárolható a Partner Banknál, jelenleg a héten a Roche Holding részvényárfolyama ezen a héten 1,09%-ot korrigált. Ezenkivül nem árt tudni, hogy a  Roche a Navify márkanév alatt egyesíti digitális egészségügyi portfólióját, és egy sor új generációs szoftvermegoldást kínál.

Roche introduces the navify brand for its digital health solutions at HLTH 2022

Novartis részvénye

A globális átszervezés részeként a Novartis gyógyszeripari óriáscég bezár egy génterápiás gyógyszert gyártó üzemet, és a gyártást egy észak-karolinai üzemben fogja összevonni. A Novartis International AG egy multinacionális gyógyszeripari vállalat, amelynek központja Svájcban, Bázelben található. Leányvállalatai a Ciba Vision, a Sandoz, az Alcon, valamint a Chiron Corporation vállalatok. Bevétel szempontjából a legjövedelmezőbb gyógyszercég mind Svájcban, mind Európában is.

A Novartis-részvény látszólag lemaradónak tűnik, alulteljesítve az iparági referenciáját és a szélesebb egészségügyi ágazatot, de az utóbbi időben több relatív erőt mutat. Annak ellenére, hogy fundamentálisan alulértékeltnek tűnik, a rövid távú technikai kilátások negatívabbá válnak, és úgy tűnik, hogy a piac még mindig nem árazza be a Novartis részvényt az alapvető lehetőségeihez képest.

Novartis investing $1bn across Austrian network to support biosimilars

Sikeres negyedéves jelentés

A Novartis AG  nemrég jelentette be harmadik negyedéves eredményeit, és 4%-os forgalomnövekedésről számolt be. A vállalat 4,2 milliárd dollár szabad cash flow-t termelt, szemben az előző negyedévi 3,3 milliárd dollárral. Ez az egyik legjobb külföldi svájci részvény amit ajánlok, mivel a vállalat mindig is elkötelezett maradt a részvényesi kötelezettség mellett. A 2021-es évben 7,5 milliárd dollár osztalékot fizetett ki az érdekelteknek. A Novartis AG részvényárfolyama ezen a héten 1,36%-ot emelkedett. A Novartis az elmúlt 25 évben folyamatosan emelte osztalékát. Jelenleg részvényenként 3,10 svájci frank éves osztalékot kínál, és 4,28%-os osztalékhozammal rendelkezik, október 25-én.

A Novartis története | Novartis Hungária

Ha nyereséggel szeretne befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!