Mayr-Melnhof Karton részvény teljesítményét az erős fundamentumok vezetik?

Mayr Melnhof egy kiváló befektetés

A Mayr-Melnhof Karton  részvényei az január 1-óta 6,4%-kal emelkedtek. Tekintettel a lenyűgöző teljesítményre, úgy döntöttünk és döntöttek, hogy megvizsgáljuk a vállalat legfontosabb pénzügyi mutatóit, mivel egy vállalat hosszú távú fundamentumai általában meghatározzák a piaci eredményeket. Konkrétan úgy döntöttek a Seeking Alpha elemzői , hogy egy  cikkben a Mayr-Melnhof Karton ROE-jét vizsgálják meg. (A ROE mutató az angol Return on Equity kifejezésből származik, magyarul saját tőke-arányos megtérülés vagy saját tőke-arányos jövedelmezőség néven emlegetjük.)

A saját tőke megtérülése vagy ROE fontos tényező, amelyet a részvényeseknek figyelembe kell venniük, mivel azt mutatja meg, hogy a tőkéjüket mennyire hatékonyan fektetik be újra. Egyszerűen fogalmazva, a saját tőkéhez viszonyítva értékeli a vállalat jövedelmezőségét.

Mayr-Melnhof Chart

Nézze meg a Mayr-Melnhof Karton legújabb elemzését

Hogyan kell kiszámítani a saját tőke megtérülését?
A ROE kiszámítható a képlet segítségével:
Saját tőke megtérülése = nettó nyereség (folytatódó tevékenységekből) ÷ saját tőke.

Tehát a fenti képlet alapján a Mayr-Melnhof Karton ROE-je a következő:

(A 2022 szeptemberéig tartó tizenkét hónapos időszakra vetítve).

A “megtérülés” a vállalat elmúlt évi nyereségére vonatkozik. Ez tehát azt jelenti, hogy a részvényesek minden 1 € befektetése után a vállalat 0,19 € nyereséget termel.

Mayer-Melnhof Expands to Norway - Vindobona.org | Vienna International News

A Mayr-Melnhof Karton eredménynövekedése és 19%-os ROE-ja

Kezdjük azzal, hogy a Mayr-Melnhof Karton ROE-ja elfogadhatónak tűnik. Továbbá a vállalat ROE-je meglehetősen kedvezően viszonyul az iparág 13%-os átlagához. Valószínűleg ennek köszönhetően a Mayr-Melnhof Karton az elmúlt öt évben tisztességes, 12%-os növekedést tudott felmutatni.

Ezt követően elvégezték a Mayr-Melnhof Karton nettó jövedelemnövekedésének összehasonlítását az iparági növekedéssel, amelyből kiderült, hogy a vállalat növekedése hasonló az iparági 12%-os átlagos növekedéséhez ugyanebben az időszakban.

past-earnings-growth

WBAG: MMK Múltbeli nyereségnövekedés 2023. január 30.

Mayr-Melnhof Karton AG

Az Mayr -Melnhof Karton AG több mint hárommilliárd eurós árbevételével és több mint 11.000 alkalmazottjával vitathatatlanul világpiaci vezető az újrahasznosított kartonok ágazatában. A vállalat a 30. helyen áll Ausztria 500 legnagyobb vállalata között. A vállalatcsoport két fő pilléren áll: a kartongyártás és a hajtogatott karton ágazat.

1994-ben a Karton AG 40 százalékát bevezették a tőzsdére. Azóta a Mayr-Melnhof család egy szindikátuson keresztül az MM Karton AG mintegy 60 százalékát birtokolja. A szindikátusi szerződés fő pontjai a szavazási eljárás szabályozása, valamint a szindikátusi tagok elővásárlási joga eladás esetén. A családi szindikátus részvényei a következőképpen oszlanak meg:

A Karton AG-ban a legnagyobb, 26,34 százalékos részesedést az elhunyt V. Ferenc hat gyermeke birtokolja, akik a Mayr-Melnhof-Saurau Beteiligungsverwaltungban egyesülnek. A második legnagyobb, 15,55 százalékos részesedéssel a Goess-Saurau család rendelkezik, akik Franz V. testvérei, és így a “gyermekcsoport” nagynénjei és nagybátyjai.
A legkisebb részesedést, 12 százalékot, az MM Salzburg Privatstiftung birtokolja, amely Georg Mayr-Melnhofot delegálta a felügyelőbizottságba. Ezen kívül van néhány családtag, akiknek egyéni részvénycsomagja van, ezek nagysága azonban nem ismert. A fennmaradó 40 százalékot kisebbségi részvényesek, például kisbefektetők vagy olyan alapok birtokolják, amelyek az 1994-es tőzsdei bevezetés során csatlakoztak a vállalathoz.

Eine Kartonmaschine im Mary-Melnhof Stammwerk Frohnleiten

Környezetvédelem!

A Mayr Melnhof az MM Board & Papeer divíziójával, amely évente mintegy kétmillió tonna kartont állít elő, Európa legnagyobb kartongyártója. A karton és papír divízió emellett évente 260.000 tonna erőpapírt és 390.000 tonna bevonat nélküli finompapírt állít elő.

2021-ben a divízió forgalmának 89%-át az élelmiszer- és speciális termékek szegmensben lévő csomagolóanyagokkal érte el. Az értékesítési volumen mintegy 90%-a Európában keletkezett. A kiskereskedelmi szektorban a műanyag helyettesítés és a “Szállj ki a műanyagból” kezdeményezések miatt jelenleg nagy növekedési potenciál van az MM Board & Paper számára.

A vállalat kinyilvánított célja, hogy stratégiailag kihasználja ezt a potenciált, hogy a piacnál gyorsabban növekedjen. A Mayr Melnhof az üzletág számára nagy előnyt lát abban, hogy az MM Board & Paper az egyetlen olyan európai beszállító, amely több nagy újrahasznosított és szűzrost alapú kartongyártó telephellyel rendelkezik, és emellett saját nagyméretű hajtogatott kartongyártással is rendelkezik.

A divízió 2021-ben 4790 főt foglalkoztatott. Az árbevétel 1,56 milliárd euró volt, szemben a 2020-as 1,05 milliárd euróval.

Wardynski & Partners Advises Mayr-Melnhof Karton on Acquisition of Polish Paper Mill

Kutatás, fejlesztés és fenntarthatóság a Mayr-Melnhofnál

A műanyag és a műanyag csomagolások széleskörű elkerülésének tendenciája a Mayr-Melnhof család és csoportja kezére játszik. A vállalatot új, innovatív termékekkel és csomagolási megoldásokkal kívánják tovább bővíteni. A Mayr-Melnhof Karton AG éves jelentése ezért egyértelmű elkötelezettséget és ennek megfelelő szándéknyilatkozatot is tartalmaz: “Az Mayr-Melnhof célja, hogy kihasználja a lehetőséget, és innovatív, de egyben bevált papírból és kartonból készült megoldásokkal támogassa az ügyfeleket a műanyag kiváltásában. Ezzel mi is követjük a fenntartható, műanyagmentes, természetes megjelenésű, valamint nagyfokú kényelemmel és biztonsággal és az online értékesítésbe való tökéletes integrációval rendelkező, fenntartható, műanyagmentes csomagolások felé mutató jelenlegi trendet.”

Az egyik hangsúly a műanyag helyettesítésén van, a műanyag csomagolást karton- és papírtermékekkel helyettesítő kutatás és fejlesztés révén. Az MM Board & Paper-nél felhasznált nyersanyagok 79%-a, az MM Packaging-nél pedig 89%-a megújuló nyersanyagokból áll. A csoport teljes újrahasznosítási aránya 82% a karton és a papír esetében.

2021-ben az ECMA (The European Carton Makers Association) az “Újrahasznosított szálak” területén elért eredményeikért az élelmiszer- és italcsomagolás terén elért különleges fenntarthatósági díjakat ítélte oda mindkét részlegnek.

Mayr-Melnhof Karton AG: Annual Results 2020 - MoneyController (ID 41546)

 

Következtetés

Összességében elégedettek a Seeking Alpha elemzői a Mayr-Melnhof Karton teljesítményével. Különösen jó látni, hogy a vállalat nagymértékben fektet be az üzletágába és ez a magas megtérülési ráta mellett jelentős eredménynövekedést eredményezett.

Mayr-Melnhof Holz Paskov - MM Holz

Javaslat

Mivel, mind a ROE, mind az eddigi eredmények a Mayr -Melnhof részvényár emelkedésével kapcsolatosan meglehetősen meggyőzőek bátran merem közép és hosszútávra vásárolni a Mayr -Melnhof részvényét. Egy darab részvény eladási árfolyama (2023.01.17-én ) 157, 4 euró. Ugye ha a Partner Banknál levő minimális szabály vásárlást vesszük figyelembe + vételi költség , akkor minimum 16 darab vételhez 2600-2650 euró azaz 1 millió ezer -1 millió 18 ezer forint szükséges 385 forintos árfolyamon.  Kérem ne feledje mellette a hosszútávú tényt és előrejelzést, hogy vélhetően hosszútávon a forint az euróval szemben romolhat, gyengülhet, már csak az éves 25,7%-os Magyarországi infláció miatt is.

Ha nyereséggel szeretne befektetni minden  út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!