Vajon emelkedés várható még a Shellnél?

Shell részvényt tartásra javasolják

A Shell, a brit olaj- és gázipari óriás február 2-án rekordszámokról számolt be a negyedik pénzügyi negyedévéről. Alig 10 milliárd dolláros nyereséget könyvelve el. Ezzel 2022-es profitja mintegy 40 milliárd dollárra emelkedett, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak.

A nyersolaj árának ugrásszerű emelkedése az elsődleges hajtóereje a “kasszasiker számoknak”, az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók elősegítették a magasabb árakat. A pandémiát követő gazdaság segített a finomítói árrések emelkedésében, mivel az üzemanyagkereslet megugrott, az utazási gazdaság pedig fellendült. Ezek a finomítási árrések a történelmi normákhoz képest továbbra is magasak.

Bár a számok biztatóak és egy szélesebb körű iparági tendenciát tükröznek. Valószínűleg alátámasztják az olajipari vállalatok adóemelésére irányuló, már most is növekvő hangulatot egy olyan időszakban, amikor az infláció, amely részben az olaj- és üzemanyagáraknak tulajdonítható. A nyersanyag és üzemanyagárak tartós áremelkedése már most is visszaszorította a fogyasztók pénztárcáját. Ez hosszú távon ellenszelet jelenthet a további profitnövekedésnek és visszavetheti a beruházásokat.

Autó: Elkezdtek bezárni a magyarországi benzinkutak | hvg.hu

Földgáz kereskedelem

A vállalat nagy nyereséget termelt a földgáz-kereskedelmi szegmenséből is, amely a negyedéves bevételének több mint felét adta. A tavalyi év elején ez a kereskedési egység a földgáz rally rossz oldalára került, így a befektetők nem számíthatnak az ilyen típusú kereskedési bevételek folytatására.

A Gazprom leállítja a gázszállítást az Orsted és a Shell számára - Blikk

Az árfolyamok csalódást okoznak, mivel a nyersolaj ára visszacsúszhat

A  finomítási árrések a történelmi normákhoz képest továbbra is magasak. Az amerikai Energiainformációs Hivatal  február 1-én meglepő, 4,1 millió hordós készletgyarapodásról számolt be a január 27-én zárult hétre vonatkozóan. Elemzők 400 ezer hordó körüli állománygyarapodást jósoltak.

A növekvő készletszintek arra utalnak, hogy az olaj iránti kereslet pandémiát követő fellendülése visszaeshet. A nyersanyagra vonatkozó részvény áremelkedési tényezők azonban továbbra is fennállnak. De elmondható az is, hogy a fundamentális háttér az elmúlt hónapokban romlott, mivel a gazdasági mutatók a gazdaság lassulását mutatják, hiszen a kamatemelések hatása  a gazdaságba is megmutatkozik.

A hosszú stratégiákat helyezi a Shell középpontjába

A Shell elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig 20 százalékkal, 2035-ig pedig 45 százalékkal csökkenti az általa értékesített energiatermékek szén-dioxid-intenzitását. De nem az abszolút kibocsátás csökkentésére, amihez az általa kitermelt olaj és gáz mennyiségének nagyobb mértékű csökkentésére lenne szükség.

Az új vezérigazgató, Wael Sawan a  februárban megvédte az újságírók előtt a magas energiaárakból származó rekordnyereséget és azt az olyan tüzelőanyagokba, mint a gáz, való “alulbefektetés” következményének nevezte.

Shell Benzinkút - Gas Station in Szombathely

A Shell utolsó negyedéve

A Shell globális energiaipari óriásvállalat február 2-án  közölte, hogy éves nyeresége tavaly megduplázódott és rekordmagasra emelkedett, mivel az olaj és a földgáz ára az ukrajnai orosz inváziót követően ugrásszerűen megnőtt.

A londoni székhelyű Shell Plc az év utolsó három hónapjára vonatkozó pénzügyi eredményeiben 39,9 milliárd dolláros kiigazított eredményt közölt 2022-re vonatkozóan. A negyedik negyedévben az egyszeri tételeket és a készletek értékének ingadozását nem tartalmazó kiigazított eredmény 50 százalékkal, 9,8 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Shell Chart

Nyereségek

A Shell  olajipari vállalat, amely kiugró nyereségről számolt be, ami azzal a veszéllyel jár, hogy újra felerősödik a közvélemény haragja, hogy a fosszilis tüzelőanyag-ipar többet tegyen a háztartások és a kisvállalkozások magas energiaszámláinak ellensúlyozására. Valamint az éghajlatváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Az amerikai Exxon Mobil szintén rekord éves nyereségről számolt be napokkal korábban. Míg a brit rivális BP és a francia TotalEnergies hatalmas negyedéves nyereségről számolt be tavaly.

A Shell emellett 15%-kal növeli osztalékfizetését és 4 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket – ezek a lépések hangsúlyozzák a feszültséget az energiavállalatok részvényesei és a fogyasztók között, akiket a magasabb fűtési és tankolási költségek terhelnek. Oroszország ukrajnai háborúja miatt a globális energiaárak az egekbe szöktek. A földgáz ára Európában tavaly nyáron rekordszintre emelkedett, a kőolaj pedig hordónként 120 dollár körül mozgott. Azóta ezek az árak csökkentek, de a földgáz ára még mindig háromszorosa annak, amit azelőtt ért el, hogy Oroszország csapatokat vezényelt az ukrán határra.

Shell plans to move headquarters to the UK - BBC News

Javaslat

Aki bevásárolt a Shell részvényéből 2020-2021-ben annak el kell gondolkodnia a részvény hozamainak, nyereségeinek realizálásán. Több elemező tartást javasol. Akinek viszont a részvény nincs még a birtokában, már csak magas osztaléka miatt javasolt Shell részvény vásárlása. A Shell részvény árfolyama 28,46 euró( 2023.02.17-én ) ami akár jó lehetőség is lehet hosszútávon. Az elmúlt 12 hónap során a Shell részvényárfolyama több mint 20%-kal emelkedett. De a kiugró nyereség ellenére csak 9%-kal magasabb, mint öt évvel ezelőtt. Az olaj- és gázipari óriás Shell  viszont kimondható mára, hogy Nigéria legkeresettebb brit részvénye.

Ha nyereséggel szeretne befektetni minden  út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!