Miért emelkedhet tovább az arany ára 2023-ban?

A portfólió 5-10%-ának befektetése államkötvényekbe, hogy védekezzen a volatilitás ellen.

Az arany, mint eszközosztály, mint menekülővaluta ismét felfelé ível. Ennek több oka is van annak, hogy az év további részében az árfolyam még magasabbra emelkedhet.

Gold technical analysis: The start of a new bullish trend?

Az elmúlt 3 hónapban az arany ára jó 18 százalékkal 1927 dollárra emelkedett, annak ellenére, hogy az USA-ban tovább emelkedtek az irányadó kamatok. Csak az új évben az ár csaknem 5 százalékkal emelkedett. A nemesfém ismét olyan árszintre került, amelyet utoljára 2022 áprilisában jegyeztek fel.

Goldpreis - Gold Chart

Az egyik ok, amiért az arany ára annak ellenére emelkedett, hogy az amerikai monetáris politika továbbra is restriktív, a tízéves amerikai államkötvények alakulása: hozamuk az elmúlt három hónapban 4,01 százalékról 3,49 százalékra csökkent. Amikor a kötvények hozama csökken, az arany mint befektetés vonzereje nő a befektetők számára.

Az amerikai reálkamatok alakulása valószínűleg meghatározóbb volt. Az arannyal ellentétben az amerikai államkötvények kamatot hoznak, de az a döntő, hogy mi marad meg az infláció levonása után. A reálkamatláb három hónapos időtávon is kissé visszatért 1,36 százalékra, miután korábban 2022-ben negatív tartományból lépett ki.

Dollár korrekció és szezonális hatások

A második fontos mutató, a dollár, szintén az arany árfolyamát táplálta az elmúlt három hónapban. Október közepe óta az amerikai dollárindex, amely a dollár értékét egy hat valutából álló valutakosárral hasonlítja össze, jó 9 százalékot veszített az értékéből. Mivel az aranyat általában dollárban jegyzik és kereskednek vele, a gyengébb dollár olcsóbbá teszi a nemesfémet a dollárövezeten kívüli vásárlók számára. Ennek eredményeképpen az arany iránti kereslet megnő.

Általában nem szokta a befektető figyelni, de ugyanolyan fontos a szezonális kereslet: Pl egy olyan esemény mint az itt leírtak- gyakran felhajtja az arany árát. Ez az indiai Diwali fényünnep , amely 2022. október 22.   és a kínai újév között volt ami idén január 22-re esik. Ennek oka, hogy India és Kína hagyományosan a nemesfém legnagyobb fizikai fogyasztói.

Mi a Dívali? A fény ünnepe. - Hinduizmus

A csökkenő reálhozamok, a gyengébb dollár és a szezonális kereslet az utóbbi időben fellendítette a befektetői keresletet és erősítette az arany árát. De milyenek a kilátások? Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb pontokat:

Támogató monetáris politika, az infláció döntő fontosságú

A Fed kamatemelések vége a láthatóan. Az Amerikai Jegybank decemberben fél százalékponttal – 4,25-4,50 százalékos sávba – emelte az irányadó kamatlábat. A piac februárban és márciusban 0,25 százalékos kamatemelést vár. Több hónapos 4,75-5 százalékos irányadó kamatláb mellett az első kamatcsökkentésre már novemberben sor kerülhet.

Gold Price Forecast | Is Gold a Good Investment?

Emellett a recesszió veszélye valószínűleg ahhoz vezet, hogy a következő hónapokban a tízéves lejáratú amerikai államkötvények esetében a legfontosabb kamatemeléseket kiárazzák. Ennek támogatnia vagy emelnie kell az arany árát, ha az infláció a nominális kamatlábaknál kisebb mértékben csökken.

Miközben a kamatlábak alakulása meglehetősen optimista, a monetáris politika ellenszéllel is szembeszáll az aranyra nézve: az Európai Központi Bank kivételével az összes nagy központi bank csökkentette eddig mérlegét. Még az EKB mérlege is csak minimálisan bővült 2022-ben. A 13 százalék alatti mérlegbővülés tartós időszaka a múltban is kihívást jelentett az arany számára és ez most is így van.

Dollár csak enyhe leértékelődési potenciállal rendelkezik 2023-ban – Kína viszont, mint lehetőség

A dollárnak 2023-ban további  csekély leértékelődési potenciálja van. A kamatcsökkentéssel kapcsolatos spekulációk valószínűleg hátrányosnak bizonyulnak a zöldhasú számára. Ugyanakkor a dollárt továbbra is támogatja a bizonytalan globális környezet. Ha az év vége felé világszerte javulnak a növekedési és inflációs feltételek, a dollár valószínűleg korrigálni fog akár emelkedhet és az arany árfolyama emelkedni fog.

Why China's super wealthy shun Western-looking homes - CNN Style

Másrészt a kínai gazdasági nyitás határozottan optimista. Az erős kínai aranykeresletre vonatkozó érvet, amely az árat felfelé hajtja, más országokból származó adatok is alátámasztják. Ott a luxuscikkekre fordított kiadások nőttek, amikor feloldották a befagyasztásokat.

Összességében tehát a fizikai keresletnek továbbra is az árakat kell hajtania és amikor ez az étvágy csökken, a gyengébb dollár és a csökkenő reálhozamok támogatást nyújtanak. A felfelé irányuló kitörések valószínűleg vonzzák a tőzsdén kereskedett alapok és a határidős ügyletek vásárlóit, ami az aranyat 2023-ban erős ralira készteti.

Javaslat

103 9999 Fine Gold Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Kérem keressen hogy Önnek is nyissunk egy arany számlát és Önnek is legyen befektetési aranya!
Az arany mint termék A Partner Bank AG kizárólag a legjobb minőségű (999,9 tisztaságú) aranyrudakat vásárolja meg, és azokat egy osztrák páncélteremben tárolja.

Generációkra elegendő előgondoskodás az aranynak köszönhetően

Az arany több mint 6000 éve értéktárgy, és a világ egyik legrégebbi és legjobban bevált pénzbefektetése. A Partner Banknál a legjobb minőségű aranyhoz juthat hozzá (999,9 tisztaságú, 24 karátos színarany „Good Delivery” minőséggaranciával). Az eszközök széles körű diverzifikációja bizonyult a legjobb stratégiának az előtakarékosság területén. Ennek alapját a pénzbeli és nem-pénzbeli eszközök képezik.

FINE GOLD

  • Éljen az arany nyújtotta előtakarékossági lehetőséggel!
  • Egyösszegű befektetés Minimális befektetés már 2500,00 eurótól
  • Egyéni arany-megtakarítási terv
  • Már 50,00 euró havi befizetéstől
  • Eseti befizetés Bármikor lehetséges
  • Az arany véd az inflációval szemben is
  • bármikor hozzáférhető
  • A fizikai arany mindenkor az ügyfél tulajdonát képezi
  • Az arany áfamentes

 

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!