2019 Q1 Makrogazdasági kitekintő-2.rész

Ázsia

 Törökország és egész Ázsia megpróbáltatásai nem értek véget. A török líra ugyan a tavaly összeomlást követően átesett egy nagyon erős korrekción, most viszont látszódik újra a gyengülés jelei. A török jegybank az elmúlt időszakban próbálta a védeni az árfolyamot, de sajnos sikertelenül. Ráadásul Törökországban az elmúlt időszakban sorra vesztette el az Önkormányzati választásokat az Igazság és Fejlődés Pártja az AKP. Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök nem tudta a hatalmát megőrizni gazdasági szempontból. Megállt a török gazdaság növekedése és végül a gazdaság túlárazott lett. Törökországban felborult a fizetési mérleg, jelentős hiány keletkezett benne, és ugyanez történt a költségvetéssel is. Az állam sokáig nem akart szembenézni ezzel a helyzettel, pedig ilyen helyzetben minél előbb indul meg a kiigazítás, avagy stabilizáció, annál kevésbé fájdalmas a folyamat. Míg Kína nyitni kényszerült. Ugyanis az első negyedévben változatlan volt a gazdasági növekedése, de hosszútávon nem elég ez a stabilitáshoz. Kénytelen kelletlen beállt Amerika mellé és nyitott Donald Trump felé. Elindultak a vámtarifákkal kapcsolatos érdemi tárgyalások. Már nemcsak szavakkal ostromolták egymást, hanem leültek tárgyaló asztalhoz a felek.

Erdogán Trump

Jelentősen nőtt Kína súlya az MSCI indexben. Rendkívül jó hír, hogy az MSI indexben a kínai kormány kérte a kínai részvények felülvizsgálatát. Így 2019 novemberéig három lépésben fog megnégyszereződni a kínai piac súlya a feltörekvő piaci indexben. Kína negyedéves növekedése ismét 6,4% felett volt, ami kevesebb a vártnál ugyan, de szemmel látható a javulás. Az is borítékolható, hogy amerikai és a kínai fél hamarosan megállapodást érhet el a kereskedelmi tárgyalásokban, így Kína által kivetett amerikai vámok nem kerülnek végrehajtásra. Cserébe viszont Kínának el kell törölnie minden amerikai mezőgazdasági termékre érvénybe lévő vámot. Ennek hatását már látjuk. Rég nem látott emelkedésnek indultak a Kínai indexek. A hongkongi Hang Seng index április közepére elérte a 30.000 pontot, így több, mint 10%-ot erősödött az év elejétől. Kínában a szükséges a hazai szabályozás szigorítása, az adósságállomány csökkentése és az a gazdaság átalakítása. Az már most megállapítható, hogy Kína többlete jelentősen csökkent 0,4 százalékra a jelenlegi GDP-hez viszonyítva, míg az amerikai folyó fizetési mérleg hiánya (mármint amivel Amerikának tartozik változatlanul 2,3 százalékkal növekszik.

chart_year_HangSeng

Azt viszont világosan tapasztaljuk, hogy a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 50,8 pontra, tavaly július óta a legmagasabb szintre emelkedett. Japánban a gazdaság még nem állt helyre a tavaly év harmadik negyedévében bekövetkezett természeti katasztrófák miatti visszaesés. Japán hosszú állampapír hozamai 1 bázisponttal mérséklődtek. A japán fizetőeszköz a jen három hónap alatt 2,18%-ot értékelődött le. A japán nemzeti bank egyre óvatosabbá vált és az óvatos hangvétel mellett a jegybank szigorít.

letöltés

Mind Kínában és mind Japánban az elkövetkezendő negyedév sorsdöntő lesz. A gazdasági fellendülést mind a két országnál a kereskedelmi egyesség fogja befolyásolni.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!