Az IBM új korszakát éli meg és medvepiacról bikává változhat

IBM részvény

Az IBM vonzó értékelési szinteken kereskedik, és a mesterséges intelligenciában alulértékelt lehetőségek rejlenek benne.

Változások

Az IBM cég neve mindenkinek ismerős hiszen már 1964-ben bejelentette első számítógéprendszer-családját, az IBM System/360-at. Jelenleg az IBM termék- és szolgáltatási palettája igen széles. Részt vesz hardvergyártásban és szoftverfejlesztésben egyaránt. De az elmúlt 10-15 évben amikor a nagy technológiai trendekről van szó, akkor az IBM néha inkább csak színlelt tevékyenséget végzett, mint versenyző volt. Emiatt sajnos a  befektetők céljaiktól és prioritásaiktól függően megoszthatják  ezt a részvényt.

Telex: Negyven éve mutatta be első PC-jét az IBM, amit aztán itthon egy év alatt klónoztak

Az IBM  részvényei a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek és a javuló üzleti eredmények iránti izgalomnak köszönhetően az elmúlt egy évben nagyjából 22%-kal emelkedtek. A vállalat részvényeinek árfolyama most ötéves csúcs környékén mozog, de teljesítménye a teljes szakaszon még mindig messze elmarad az S&P 500 index elmúlt fél évtizedben elért nyereségétől.

Vajon a Big Blue egy elfeledett AI-részvény, amely még mindig mélyen értékes árfolyamon kereskedik? Ha az IBM-be való befektetésen gondolkodik, ne gondolkozzon sokáig.

IBM Chart

 

Az IBM több évtizedes tapasztalattal és páratlan szabadalmi portfólióval rendelkező, a mesterséges intelligencia úttörője ezen a területen.
Azt gondolhatnánk, hogy az AI szakértelem 2023-ban az egekbe emelte volna ezt a részvényt. De nem ez történt. Az IBM részvénye tavaly mindössze 23,2%-kal emelkedett, és ezzel elmaradt az S&P 500 (SNPINDEX: ^GSPC) piaci indexétől . Iletve annak 26,7%-os éves hozamától.
Ennek eredményeképpen az IBM részvényei kedvezőtlen értékelési arányok mellett kereskednek. A részvények mindössze az árbevétel 2,6-szorosán és a szabad cash flow 13,1-szeresén cserélnek gazdát.

IBM Z's 'Pervasive Encryption' Wants to Stop Data Breaches in Their Tracks | WIRED

Mesterséges Intelligencia

Más szóval, a Wall Street nem kapta meg a bizonyítékot az IBM mély AI-szakértelméről. Megértem, hogy a befektetők szkeptikusak lehetnek a vállalat növekedési kilátásaival kapcsolatban a több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött fájdalmas stratégiaváltás után, amely meredeken lefelé húzta a bevételi sort. De ez volt az a pillanat is, amikor az IBM újra a hosszú távú növekedési lehetőségekre, például a felhőalapú számítástechnikára és a mesterséges intelligenciára összpontosított.

Továbbá az IBM vállalati ügyfelekre való összpontosítása miatt a befektetők talán frusztráltak lettek, mert az armonki központból hiányoztak a ChatGPT-szerű játékok és csecsebecsék.

Az IBM a Wall Street és a Szilícium-völgy sarkán található jövedelmező alágazatot célozza meg mesterséges intelligencia stratégiájával, ahol a szerződések nagyok, és az ügyfelek nem túl árérzékenyek.

Hátránya, hogy az IBM leendő ügyfelei gyakran nem kapkodják el az új szoftvermegoldások tesztelését. Mindent ellenőrizni kell, a biztonságtól és a teljesítménytől kezdve a rendszerintegráción át a vezetői jóváhagyásokig. E lassú folyamat után az IBM hosszú távon értékes ügyfelet szerez. Akit a többéves szerződések, a világszínvonalú technikai támogatás – és a nehezen pótolható mesterséges intelligencia-termékcsomag – kombinációja tart hűségesnek.

Az IBM-részvények most okos vételnek számítanak?

IBM chief says just 20% of staff are back in the office 3 days or more | Employee Experience | HR Grapevine USA | News
Az IBM-részvények látszólag nem túl magas nyereségszorzókkal kereskednek, és jelentős osztalékot fizetnek. A vállalatnak a mesterséges intelligencia területén is lehetnek alulértékelt lehetőségei. Másrészt a Big Blue AI kilátásai még mindig spekulatívak, és az üzletág viszonylag lassan növekszik.

Azon befektetők számára, akik olyan AI-részvényeket keresnek, amelyek alacsony nyereségszorzókkal kereskednek és nagy osztalékot fizetnek, az IBM-részvények remekül illeszkedhetnek a portfólióba. Azok számára, akik rövid távon erőteljes forgalomnövekedést és egyértelmű előnyöket keresnek a mesterséges intelligencia területén, más nagy technológiai részvények jobb vételnek bizonyulhatnak.

Javaslat

Vásároljon IBM részvényt akár egy 12000 dolláros akár egy 10000 eurós számlára. Egy darab IBM részvény ára ma 187,42 dollár. Már 15 db-ot is megvásárolhat nyilván, ha van 2811 dollárja vagy 992400 forintja és az igényfelmérésen a MIFID 2 teszt ad Önnek erre lehetőséget. Ön ráadásul most kedvező áron fektethet be ebbe a sziklaszilárd innovátorba. Ó, és az IBM  részvények bőséges, 3,9%-os osztalékhozamot kínálnak, amelyet a készpénznyereségek hegyei és a kifizetések éves növekedése iránti erős elkötelezettség támogat, bármilyen gazdaságban. Vegyen IBM részvényt és emellé a portfólióba javaslat még a Microsoft, Google, Amazon, Coca-Cola, Tesla, General Mills és a Netflix mellett a Fortis részvény és a Xerox illetve az Eurós Magyar Államkötvény amely ráadásul évi 5%-nál több hozamot fizet stabilan.

Az IBM AI rendszerekben látja a jövőt - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!