Aranyárfolyam-avagy a feszültség egyre fokozodik

Miner Panning For Gold

Az arany árfolyama jelentős irányú elmozdulás előtt állhat. Amelyre akár mindkét írányba van szabad út.

Az arany árának alakulása

Jelenleg az arany árfolyamából hiányzik a fundamentális lendület. Hiszen nem jöttek ki negatív hírek a világgazdaságban és a dollár is erösödni tudott az euróval szemben. A helyzet a dollárarany grafikonján tükröződik. Az arany ára itt is az 50 napos mozgóátlag szintjén és a december óta tartó csökkenő trend széléhez közel áll. Legutóbb a 2.000 dolláros tartományban lévő fontos támasz tartotta magát. A második tényező, hogy az amerikai dollárindex mintegy 0,1%-kal csökkent, míg a 10 éves amerikai állampapírok hozama több mint egyhavi csúcsáról visszaszorult.

Nem sokkal 2023 vége előtt az arany ára új történelmi csúcsot ért el. Azóta az arany árfolyama erőteljesebben esett, miközben a 10 éves államkötvények hozama egyes esetekben meredeken emelkedett.

Gold is better portfolio diversifier than bitcoin -Goldman Sachs | Reuters

A hozamok és az arany ára

Milyen hatással vannak a kötvényhozamok az arany árfolyamára? Általánosságban elmondható, hogy amikor a jó hitelminősítésű államkötvények magasabb kamatot hoznak, akkor vonzóbbá válnak a defenzív intézményi befektetők számára. Ezzel szemben a kamatmentes arany mint befektetési forma ekkor kevésbé tűnik kifizetődőnek az ilyen tőkevezetők számára normál időkben.

Az automatizált kereskedési rendszerek is reagálnak az ilyen hatásokra. A kötvényhozamok azonban csak egy szempont a sok közül, amelyek szerepet játszanak az aranykereslet és az arany árának alakulásában.

Hogyan látják a nagy bankok az előrejelzést?

A Goldman Sachs befektetési bank előrejelzése szerint az arany ára 2024-ben eléri a 2133 dollárt unciánként. A Citi Bank szerint 2024 második negyedévében rekordszintre, 2.100 dollár/unciára emelkedik az arany, hozzátéve, hogy a harmadik negyedév közepe-vége “tisztességes belépési pont” lehet a befektetők számára.”

Ez azon a feltételezésen alapul, hogy a globális központi bankok elkezdik lazítani a monetáris politikát, valamint azon a tényen, hogy a közel-keleti feszültségek továbbra is az aranyat, mint a befektetők számára biztonságos menedékként szolgáló eszközt mozgatják. “Az arany régóta geopolitikai fedezeti eszközként szolgál, és hírnevéhez hűen teljesített” – mondta Nitesh Shah, a WisdomTree árupiaci stratégája.

A Bank of America elemzői egyik jegyzetükben azt írták, hogy az árutőzsdei események  alapesete miatt az arany 2024 második negyedévétől felértékelődhet, mivel “a reálkamatokat lejjebb nyomja a FED kamatvágása”.

Marko Kolanovic Expects Stocks Reclaim

A legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy a Federal Reserve befejezi a kamatemeléseket és 2024 első felében kamatcsökkentésbe kezd, ami az arany felértékelődését ösztönzi. Marko Kolanovic, a JPMorgan piacvezetője azt tanácsolja a befektetőknek, hogy a közel-keleti feszültségek eszkalálódásával a biztonságos eszközökre, például az aranyra és a kötvényekre tegyenek, míg a Goldman Sachs a nyersanyaghozamok, például az arany emelkedésére számít a következő 12 hónapban.

Most is jó a befektetés lesz az arany?

Jóstehetség nélkül hagyatkozzunk a puszta tényekre. Ahogy a grafikonok mujtatjkák az utóbbi időben rendre igaznak bizonyult, hogy jó “menekülő eszköz”. Ennek ellenére, ha valaki nem a gyors árfolyammozgásokra spekulál aktív befektetőként, akkor érdemes az aranyra hosszú távú befektetésként gondolni. A mostani trendeket elnézve kedvező időszak következhet, különös tekintettel akkor, ha valóban bekövetkezik az a recesszió, amitől most sokan tartanak.

Jelenleg ugyanis nagyon viharos időszakot élünk. A Covid még mindig nem múlt el teljesen, emellett itt van nekünk az ukrán-orosz háború, az Izrael-Hamasz háború, az energiaválság és a recessziótól való félelem. Sajnos kibontakozóban van egy Irán Amerika erős konfliktushelyzet is. Nem véletlen, hogy Kína el is kezdett arany felvásárolni.

Azt tehát nem tudjuk, hogy mi lesz pontosan, de abban biztosak lehetünk, hogy a jelen speciális és vészterhes időszakban egy jól összeállított portfólióban ott a helye az aranynak. Görgess lejjebb és egyeztessünk a konkrét részletekről!

Physical Gold In Vault Is “True Hedge of Last Resort” — Goldman Sachs | by  Stephen Flood | Medium

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!