Adobe Stock: 2023: Vásárlás, eladás vagy tartás?

Adobe mint 2023 best off-ja

Az Adobe  vezető szoftvercég stabil eredménynövekedésről számolt be a legutóbbi negyedévben, és határozott előrejelzést adott a folyó pénzügyi évre vonatkozóan. Tekintettel azonban a vállalatot érintő ellentmondásokra és a felpörgött bennfentes eladásokra, érdemes most megvenni, eladni vagy tartani a részvényt?

Az Adobe Inc vezető szoftvergyártó vállalat az elemzői becsléseknek megfelelő bevételt és EPS-t ért el a 2022. december 2-án záruló negyedik pénzügyi negyedévben. Emellett a 2023-as pénzügyi évre a vállalat 19,10-19,30 milliárd dolláros összbevételt és 15,15-15,45 dolláros nem-GAAP részvényenkénti eredményt vár.

Az Adobe tavaly, hogy felhasználói bázisát az alkalmi fogyasztókra is kiterjessze. Mintegy 20 milliárd dollárért készpénzben és részvényekben felvásárolta a Figmát, a vezető webes kollaboratív tervezési platformot. Ez a felvásárlás azonban kritikákat váltott ki az Adobe által fizetett ár és a célpont értékelése miatt.

Sőt, néhány héttel ezelőtt a Twitter-felhasználók azzal vádolták az Adobe vállalatot, hogy a felhasználók által gyűjtött adatokat generatív AI- vagyis mesterséges intelligencia szolgáltatásokra használja fel.

SCOTT BELSKY - Founder, Author, Product Leader, & Seed Investor

Ennek ellenére Scott Belsky, az Adobe termékigazgatója elmondta, hogy a vállalat “soha, de soha nem használt semmit a tárolóinkban generatív AI-modell képzésére”. Illetve elárulta, hogy a vállalat elemzi a felhasználói adatokat és tartalmakat a funkciók javításának lehetőségei érdekében.

Eladások

Továbbá az elmúlt évben a bennfentesek több Adobe részvényt adtak el, mint amennyit vásároltak. A legnagyobb eladást a társalapító és független igazgató, John Warnock hajtotta végre. Aki 5,4 millió dollár értékben adott el részvényeket a vállalatból, részvényenként mintegy 320 dollárért, az akkori 337 dolláros ár alatt.

Az elmúlt három hónapban jelentős bennfentes eladások történtek az Adobe vállalatnál: A bennfentesek 9,3 millió dollár értékben adtak el részvényeket, ami medvepiaci hangulatot jelez.

Why Adobe software is changing, and what it means for the future of creativity | Creative Boom

Vegyes pénzügyi helyzet

A 2022. december 2-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben az Adobe összes bevétele 10,1%-kal, 4,53 milliárd dollárra nőtt az előző évhez képest. A bruttó nyereség 9,8%-kal, 3,96 milliárd dollárra nőtt az előző évhez képest. A vállalat nem GAAP szerinti működési eredménye 2,02 milliárd dollár volt. Ami 8,9%-kal nőtt az előző évhez képest, míg a nem GAAP szerinti nettó eredmény 9,1%-kal 1,68 milliárd dollárra emelkedett az előző évhez képest.

Az Adobe  termékbevétele azonban az előző évhez képest 10,2%-kal, 115 millió dollárra csökkent. Emellett az összes működési költségei 16,7%-kal 2,45 milliárdra emelkedtek az előző év azonos negyedévében.

Erős nyereségesség

Az Adobe 34,64%-os 34,64%-os EBIT árrése 423%-kal magasabb, mint a 6,62%-os iparági átlag, míg a 38,15%-os 38,15%-os EBITDA árrés 229,5%-kal magasabb, mint a 11,58%-os iparági átlag.

A részvény 87,70%-os 87,70%-os 12 hónapos bruttó haszonkulcsa 77,1%-kal magasabb, mint a 49,53%-os iparági átlag.  Az Adobe rendkívül nyereséges kategóriavezető. A vállalat 20 milliárd dolláros felvásárlása annak a jele lehet, hogy a felhasználói élmény terén lemaradásban van.

Tények

Sok más szoftverrészvényhez hasonlóan az Adobe vállalat részvénye is viharos kereskedésen ment keresztül az elmúlt évben. A vállalat részvényeinek árfolyama az elmúlt 12 hónapban nagyjából 45%-ot esett, és 48%-kal maradt el a legmagasabb értékétől.

A befektetőknek a nagy értékelési visszaesést lehetőségként kellene kezelniük a részvény megvásárlására, vagy ez egy olyan eset, ahol még mindig túl nagy a lefelé irányuló kockázat?

Az Adobe a magas jövedelmezőségének megfelelően A osztályzatot kapott a Minőségre. A D osztályzat a Momentum kategóriában azonban indokolt, mivel a részvény jelentősen visszaesett az elmúlt egy évben, és a 365,07 dolláros 200 napos mozgóátlag alatt kereskedik. Az Adobe a 139 részvény közül a Szoftver-alkalmazás iparágban a 40. helyen áll.

A növekedési részvényekkel szembeni piaci ellenszenv és a folyamatos makrogazdasági nyomás kísértete arra késztette a befektetőket, hogy eladják az Adobe részvényeit.A Marketwatch elemzői és a Seeking Alpha szakemberei úgy vélik azonban, hogy a részvények a jelenlegi árakon vonzóan értékeltek a hosszú távú befektetők számára.

Adobe Chart

Még ha a vállalat növekedési üteme lassul is, az Adobe továbbra is fantasztikus haszonkulcsokat mutat, és hosszú távon vonzóak a bővülési kilátásai.

Kiváló lehetőség egyben 

A nemrég zárult, december 2-án véget ért pénzügyi évben 17,61 milliárd dolláros árbevétel mellett az Adobe 6,1 milliárd dolláros működési bevételt ért el. Ami nagyjából 34,6%-os működési árrést jelent.

Az Adobe várható nyereségének nagyjából 22-szeresén kereskedik. Így az Adobe értékelése továbbra is a növekedéstől függ. De az ár/nyereség szorzók a hosszú távú befektetők számára nem túl magasak. Az üzlet egy pénztermelő gépezet, amely hosszú távra van tervezve. A szoftvertermékek minősége és beágyazott jellege, valamint a márka jelentős ereje erős árkot biztosít az Adobe számára – és arra számítok, hogy a részvény erős hozamot fog biztosítani a befektetők számára, akik a vásárlás ás tartás megközelítést választják.

Lassul az Adobe profitnövekedése

Az Adobe 2020-ban 10,83 dolláros részvényenkénti nyereséget ért el. Ez a szám 2021-ben 10,02 dollárra csökkent. 2022-ben pedig 10,10 dollárra emelkedett vissza. Szerencsére a menedzsment arra számít, hogy az EPS a közepén 10,90 dollárra emelkedik. Ha ezt a célt eléri, az örvendetes jel lenne a befektetők számára, de az emelkedő kamatlábak, az ukrajnai háború és a fogyasztói és vállalati költségvetéseket szorongató infláció mellett ez még várat magára. Az Adobe kreatív szoftverei bevallottan az egyik legjobbak az iparágban. A baj csak az, hogy nem könnyű megtanulni, így a belépőszintű ügyfelek a versenytársak felé fordulnak. Bár ezek a versenytársak nem jelentenek nagy veszélyt az Adobe tapasztaltabb felhasználóira, lassíthatják az ügyfélszerzést.

Ez magyarázatot adhat arra, hogy az Adobe miért fizetett 20 milliárd dollárt a Figma felvásárlásáért, egy olyan cégért, amely segít a felhasználói élmény gördülékenyebbé tételében. A Figma megvásárlása a becslések szerint 400 millió dollárral növeli az Adobe bevételeit. Így lényegében az árbevétel 50-szeresét fizette ki a cég megszerzéséért.

Javaslat

Érdemes-e a befektetőknek ma Adobe-részvényt vásárolni?

Adobe Acrobat Pro DC review: Still the gold standard | PCWorld

Az Adobe egy erős vállalat. De még mindig vannak olyan kockázati tényezők, amelyek a részvény további turbulenciáihoz vezethetnek. A kockázatkerülőbb befektetők számára a vállalat nem biztos, hogy jól illeszkedik a portfólióba, még akkor sem, ha sok minden tetszik az üzletágban. Másrészt a vállalat már most is lenyűgöző nyereséget könyvelhet el a lassuló eredménynövekedés ellenére, és az Adobe olyan helyzetben van, hogy megkönnyítse és kihasználja a médiaipar egészének növekedését. A szoftverrészvények értékeltsége az utóbbi időben nyomás alá került, de a nehéz idők nem tartanak örökké, és az Adobe egy olyan név, amely a hosszú távú befektetők számára piacmegtörő hozamot hozhat. Tehát bátran ajánlom, persze diverzifikálva az Adobe részvényt egy jó portfólióba, vagyis1-2 millió forintot tegyen ezen részvénybe ha van kb 20-22 millió forintja befektetni. Mert 5%-os kitettséggel ez igenis egy jó vállalat és részvény lehet.

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

 

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is vagy a Magyar Államkötvény, bátran vedd fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

A szuperkötvénynél is több pénzt lehetett keresni ezekkel - Napi.hu

Szeretnél egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnéd átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztrálj ide kattintva!