Állampapírok esete az inflációval

Infláció

Szinte az egekbe szökött az infláció, ezzel már mindenki nagyjából tisztában van. Ilyenkor egyfajta kisebb pánikhangulat szokott úrrá lenni a lakosságon, amelyet az pandémia 4. hulláma (omikron) és az elkövetkezendő 5. hullám még jobban felerősít. Na, ez az a pillanat, amikor hideg fejjel kell gondolkozni. Az “állampapírok esete az inflációval” cikkünk pontosan ezt hivatott elérni. Tarts velünk!

Állampapírok általában

Definiáljuk az állampapírokat! Ez egy olyan értékpapír (kötvény), amely hitelviszonyt testesít meg. Valamely állam bocsátja ki abból a célból, hogy az ebből befolyó összeget valamilyen meghatározott célra fordítsa. Az állampapírok visszafizetésére az állam garanciát vállal. Tehát a kockázata minimális, hiszen csak akkor nem kapjuk vissza a pénzünket (kamattal együtt), hogyha az állam csúdbe megy.

Az állampapíroknak két fajtája van: a rövid lejáratú kincstárjegy (egy évnél rövidebb lejárat) és a hosszabb lejáratú államkötvény (egy évnél hosszabb lejárat).

Vége a találgatásoknak, megvannak az új államkötvény végleges feltételei -  Privátbankár.hu

Állampapírok esete napjainkban

Új sorozatokat dobott ki ma a piacra az ÁKK a 3 és 5 éves Prémium Magyar Állampapírból, az új, 3 éves papír 5,85%-os, az 5 éves pedig 6,6%-os kamattal ketyeg majd, ha vásárolunk belóle. De vajon megéri ez nekünk? A kérdés, hogy mi a befektetés lényege?

Szabály: Nem a nominális nyereséget kell nézni, hanem a reálhozamot!

Ahogy emelkedik az infláció, úgy szoktak emelkedni a bankbetétek és az állampapírok kamatai is.

Nézzük meg egy példán keresztül: 1997 októberében a jegybanki alapkamat 20% felett volt. Gondoljunk csak bele, hogy a bankok adnak 15% kamatot, mit tennénk? Rohannánk oda, hogy azonnal minden pénzünket odaadjuk, mert olyan magas a szám. De az inflációs ráta is 18,5% körül mozgott.

Így már rögtön nem annyira vonzó a 20%. És ez az amire most is figyelni kell úgy, hogy várhatóan a bank kamatok és az állampapírok hozama is magasabb lesz. Reálértéken kell gondolkodnunk.

Investment portfolio stock illustration. Illustration of business - 12690673

Apropó infláció.

Tudja, hogy itthon mekkora a pénze vásárló erejének a romlása? 7,4% (14 éves rekord) és várhatóan a következő 3 évben is az MNB által célul kitűzött szint felett marad jócskán. Amerikában 7% az infláció, 40 éve nem volt ilyen magas.

 

Gondolnánk, hogy ezeket a számokat mindenki látja, követi és tömegek fejvesztve keresnek olyan befektetési lehetőségeket, amik un. reál hozamot, tehát infláció feletti hozamot képesek biztosítani. A valóság pont az ellenkezőt mutatja. Soha nem volt ekkora készpénzállománya a magyar embereknek.
Hazánkban 7,4 százalékkal emelkedtek év/év alapon a fogyasztói árak decemberben, vagyis a várakozásokkal ellentétben nem csökkent az infláció november óta. A maginfláció a novemberi 5,3 százalékról 6,4 százalékra gyorsult, ami közel 20 éves csúcs.
Ekkora infláció mellett ez azt jelenti, hogy 1 millió forint vásárlóértéke minden nap 202 forintot veszít az értékéből!
United States Inflation Rate | 2022 Data | 2023 Forecast | 1914-2021  Historical

Válasszunk állampapírt a portfóliónkba?

Mielőtt félreértés esne, az infláció feletti garantált hozam érdekes és hasznos dolog. Mindazonáltal arra azért figyeljünk oda, hogy ez a valós inflációhoz van-e igazítva!

A cikk egy gondolatot közöl, mielőtt bárki félreértené senkit nem akarunk lebeszélni, arról, hogy állampapírba tegye a befektetése egy részét. Egy kiegyensúlyozotgót portfólióban helye van ennek is, de mi volna ha ugyanezt a pénzt nem állampapírba helyezné ha magas kockázatoktól fél hanem inflációvédett alapokba. Hiszen ez Önnek ténylegesen annyit hoz, mint a valós infláció!

Mi mindössze azt szeretnénk kommunikálni, hogy ne szédítsenek meg bennünket a számok, pusztán állampapírból nem lesz akkora reálnyereségünk, mint amelyet szeretnénk.

Schroders (SDR) Dividends

Ha szeretnél reálhozamot elérni a porfólióddal, akkor minden út a Biztoshozamhoz visz. Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Állampapírok esete az inflációval
         Állampapírok esete az inflációval

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!