Netflix részvény: Visszaesés kontra nagy lehetőség?

A Netflixbe Bill Ackmann 1,1 milliárdot fektetett be

Nagy most a hírverés a Netflix részvény körül. De mi is történik valójában? Bajban lenne a FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google ötös) részvények egyik oszlopos tahja? Mit érdemes ilyenkor tenni? A válasz egyszerű:

  • Megállni egy pillanatra
  • Végiggondolni az eseményeket
  • Elemezni ki mit mond és miért
  • Cselekedni

Mi is pont ez fogjuk most tenni ebben a cikkben, tarts velünk!

Netflix részvény: Rövid történet

Az elnökségért mindent - Kritizátor

A Netflix eredetileg DVD-ben történő kézbesítésként indította el a népszerű Blockbuster riválisa. 2007-ben azonban elkezdte a streaming szolgáltatást, és innen nem volt megállás.

A Netflix 2012-ben kezdte el saját tartalmak gyártását, és onnan jutott el azokba a magasságokba, ahogy most ismerjük.

Az elmúlt évtized folyamán a Netflix streaming szolgáltatás volt a legjobban teljesítő az összes FAANG részvény közül, és a befektetők, akik részvényeket vásároltak 2009-ben, több mint 4000% -kal növekedtek. 2019 utolsó negyedévében a társaság nagymértékben meghaladta a várakozásokat, további 8,76 millió fizetett nettó előfizetővel bővítve világszerte.

Alig egy éve 2021 január 20-án Joe Bident kinevezték az Egyesült Államok 46. elnökévé.Az általános piaci növekedés ellenére elmondhatjuk, hogy az egyik fő vezető a Netflix volt, mivel 17%-ot meghaladó, részvényenként 589,09 dollárig terjedő erős emelkedést ért el.

Ezek az eredmények alapján a Netflix az első negyedévben meghaladta a 200 millió előfizetőt, az év utolsó negyedévében 8,5 millióval nőtt annak ellenére, hogy megnőtt a verseny olyan platformokkal, mint az Amazon Prime Video, a Disney + és az HBO.

2021 nyarán a Netflix részvényenkénti nyeresége 2,97 dollár volt, a negyedéves bevétel 7340 millió dollár, szemben a részvényenkénti 3,18 dollárral, a várható bevétel pedig 7,3 milliárd dollár volt.

Netflix részvény: Mi történik most? Miért?

Pénteken a Netflix 21,8%-ot esett a 2022 első negyedévében előre jelzett gyenge előfizetői növekedést követően. Az elemzők korábban azt jósolták, hogy a Netflix január és március vége között 5,9 millió előfizetővel bővül, de a múlt héten a Netflix előrejelzése szerint ez a növekedés aligha teljesíthető.

Sőt , még a fele sem, a jelenlegi állítások szerint “mindössze” 2,5 millió új előfizető várható. Nos, ez okozta a jelenlegi “pánikot”, vagy “visszaesést”.

Eközben a versenytársak közül a Walt Disney részvényei 4 százalékot estek, a streaming-piacon ugyancsak jelentős Roku Ipedig 5 százalékkal került lejjebb.

Ahogy láthatjuk sok részvényhez hasonlóan a Netflix is esik, tehát nem arról van szó, hogy mindenki szárnyal, csak a Netflix zuhan.

Egy másik ok lehet, hogy több nagyon várt tartalom is a tervezettnél később érkezik meg a csatornára, így a Bridgerton-család következő évada és a Ryan Reynolds nevével fémjelzett The Adam Projekt is.

A Netflix teljesítménye eléggé ugrált a járvány kitörése óta, az első hullámban a nagy lezárások idején 2020 elején hatalmasat javult, azonban 2021-ben ezt jelentős lassulás követte. 2020-ban 36 millióval, tavaly már csak 18,2 millió fővel nőtt előfizetői létszáma. Így jutottunk el a mostani 400 dollár közelébe zuhanó részvényárfolyamhoz.

Mit tegyünk a Netflix részvénnyel?

Legyünk objektívek:

A Covid-korszaknak 370 dollár körüli árfolyamon vágott neki a részvény, a nagy 2020 márciusi esésben 290 dollárig zuhant. Innen azonban jött a már említett feltámadás, s a részvény árfolyama tavaly november közepére egészen 700 dollárig drágult. Most pedig nem éri el a 400 dollárt.

Rendkívüli volatilitás még akkor is, hogyha egy részvényről beszélünk. Azért a nagyon aggódó befektetők számára is az egyértelmű, hogy a Netflix nem fog csődbemenni, és nem szűnik meg a cég, tehát ilyen mélységekben nem érdemes gondolkozni.

 

Netflixben iszonyat POTENCIÁL VAN, hiszen 630 euróról 340 .77 euróra estek vissza a cég részvényei.
Nielsen: Ez itt a reklám helye | Trade magazin

Nielsen, mint elemző véleménye:

 
A Nielsen adatai szerint a Netflix részesedése a teljes tévénézési időből 7% az Egyesült Államokban, ami a legtöbb streaming szolgáltatás közül.
Mivel a világjárvány a gazdaság minden ágazatában súlyosan megzavarta a vállalatok szokásos üzletmenetét, negyedévről negyedévre változékonyság várható. És ezekben az időkben még mindig nehéz megpróbálni megjósolni a pénzügyi eredményeket, elsősorban azért, mert nem igazán tudjuk, hogy a fogyasztói magatartásban bekövetkezett változások közül melyek az átmeneti és melyek a tartósak. A Netflix vezetői csapata első kézből foglalkozik ezzel.
A vásárlók szemszögéből nézve a Netflix még mindig az első helyen áll, és kivételes értéket kínál, amely a mobiljátékok bevezetésével egyre inkább növekszik. A vezetőség pedig nemrég emelte az árakat az Egyesült Államokban és Kanadában, ami nem aggaszt, tekintve, hogy a vállalat történelmileg mekkora árképzési erőt mutatott.
 
 
Bill Ackman, a fedezeti alap milliárdosa 1,1 milliárd dolláros részesedést vásárolt a Netflixben, mivel igyekszik tőkét kovácsolni az éles eladásból, amely az elmúlt hónapokban csaknem felére csökkentette a streaming cég piaci értékét.

Bevásárlás

A Pershing Square, Ackman befektetési csoportja az elmúlt napokban 3,1 millió Netflix-részvényt vásárolt, amivel a befektetőknek írt levele szerint a vállalat 20 legnagyobb részvényese közé került. A részvények jelenlegi 359,70 dolláros árfolyamán ez 1,1 milliárd dolláros részesedést jelent.
“A legjobb befektetéseink közül sok akkor jött létre, amikor más befektetők, akiknek rövid távú időhorizontjuk van, nagyszerű vállalatokat dobtak ki olyan árakon, amelyek rendkívül vonzónak tűnnek, ha valaki hosszú távon gondolkodik” – írta Ackman.

Árfolyamok

Netflix Chart

A Netflix részvényárfolyama több mint 40 százalékkal esett az októberi csúcsról, amely részvényenként 700 dollár körül volt. A részvény több mint 20 százalékot esett pénteken, miután a vállalat figyelmeztetett, hogy az előfizetők számának növekedése jelentősen lelassul 2022 első három hónapjában.
Az elmúlt évtizedben a Netflix részvényei szárnyaltak, mivel a vállalat úttörő szerepet játszott a streaming modell bevezetésében, amely felforgatta Hollywoodot. A verseny azonban megostromolta, mivel olyan médiacsoportok, mint a Disney és a WarnerMedia, Apple és Amazon saját rivális szolgáltatásokat indítottak.
Ackman elmondta, hogy a Netflix a streaming-üzletágának nagyságrendje miatt vonzotta, amely szerinte képes előfizetőket vonzani és magasabb árakat felszámítani nekik. Azt is mondta, hogy a vállalat tartalomkészlete lehetővé teheti, hogy kivédje a versenyt és növelje az árrést.
Ackman múlt pénteken kezdte el építeni a Netflixben lévő részesedését egy fedezeti pozíció feloldásából származó bevételből, amelyet a Pershing Square 2021 elején halmozott fel, hogy megvédje magát az emelkedő kamatlábak ellen.
A Pershing Square az elmúlt napokban eladta a kamatfedezeti pozíciójának 80 százalékát, 1,25 milliárd dollár készpénzt generálva, amelynek nagy részét a Netflix megvert részvényeibe fektette.
Szerda délre a Pershing Square a fedezeti ügylet nagy részét feloldotta. Jay Powell, a Federal Reserve elnöke később nem volt hajlandó kizárni egy agresszív kamatemelési sorozatot 2022-ben, ami az államadósságok hozamának megugrását eredményezte.

Bill Ackman

Bill Ackman Explains $4 Billion Stake in Universal Music as No-Brainer - Variety
“Ha nem adtuk volna el a fedezeti ügyletet, valószínűleg nagyobb nyereséget realizálhattunk volna az [hozamok] növekedése alapján, nagyrészt ma, az eladásunk óta” – írta levelében Ackman.
“Ennek ellenére úgy véltük, hogy a Netflixbe való befektetés lehetősége a jelenlegi árakon meggyőzőbb kockázat/nyereség arányt és valószínűleg nagyobb, hosszú távú nyereséget kínál az alapok számára” – tette hozzá.

A Netflix értékelése vonzónak tűnik 

Mivel hihetetlenül hosszú távú befektető vagyok, a portfóliómat azzal a mentalitással kezelem, hogy bármi történik is egy-egy negyedévben, annak nincs hatása arra, hogy egy vállalat hogyan fog kinézni öt vagy tíz év múlva. A vállalat piaci kapitalizációja jelenleg 163 milliárd dollár.
Netflix valószínűleg nem fog olyan gyorsan növekedni, mint az elmúlt évtizedben. De a streaming lehetőség még mindig hatalmas nemzetközi szinten, és a Netflix az iparág vezetője. Úgy vélem, hogy a befektetők most egy nagyon vonzó kockázat/nyereség arányú ajánlatot kapnak.

Összegezve tehát két dolgot tehetünk, ami kizárólag a kockázatvállalásunk mértékétől függ.

  • Belevágunk egy olyan lehetőségbe, amely nem minden nap adódik, hiszen most nagyobbat lehet kaszálni, mint amikor 700 dollár volt az árfolyam.
  • Elenegedjük ez a Netflix részvény történetet, mert nem akarunk aggódni, és inkább a visszafogott portfóloóban hiszünk.

Bármelyiket is válasszuk, minden minden út a Biztoshozamhoz visz. Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Állampapírok esete az inflációval
         Állampapírok esete az inflációval

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!