Az állam többször jelezte, hogy nem lesz nyugdíj (elég)

Honnan is lesz megtakarításunk és nyugdíjunk

Amit eddig sokan rebesgettek, és amiről sokan beszélgettek, az most valósággá vált. Ha nem is szó szerint, de közvetetten az állam megmutatta, hogy nem lesz nyugdíj, így elkezdhetünk aggódni. Viszont még ennél is jobb, ha belevágunk egy nyugdíj megtakarításba, mutatjuk a részleteket.

Millions cut or stop pension payments because of Covid – Latest News

A hivatalos 50 éves demográfiai előrejelzés

Korábban létrejött a SZOCHO, amely így már nem minősül nyugdíj célú adónak. Ez azért kiemelten fontos, mert így az államnak már nem kötelessége ezeket nyugdíj kifizetésre fordítani. Ez volt az első jel.

Ahogy az lenni szokott minden évben, amikor a költségvetést tárgyalják most is szóba került a nyugdíjalap. Ezúttal azonban nem csak egy 3 éves gazdasági előrejelzést nyújtott be a kormány, hanem egy 50 éves demográfiai előrejelzést is.

Kezdjük a pozitívumokkal,egy darabig még minden “rendben van”, a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetése elbírja a rá nyugdíjként nehezedő súlyokat. Ehhez azért nagyban hozzájárul az is, hogy nyugdíjkorhatárt már korábban felemelték 62 éves korról, 65 évre illetve visszavonták a legtöbb korengedményes nyugdíjat (kivétel a nők 40 éves munkaviszony utánit).

Megszűnik a nyugdíjbiztosító | 24.hu

Emellett pedig újra szó esett a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról is (2010-2060), amelyet a KSH Népességtudományi kutatóintézet készített. 2010-ben még csak a teljes lakosság 20,2 százaléka volt nyugdíjas, de ez a szám folyamatosan növekedve el fogja érni a 30%-ot.

Tovább árnyalja a képet, hogyha a nyugdíjasok, és a munkaképes (16 évnél idősebb, de 62 évnél fiatalabbak) emberek arányát vizsgálják, ami jelenleg 33% körül mozog. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy 2 dolgozó emberre jut egy nyugdíjas, viszont ez az arány is el fog jutni bőven 50% fölé, vagyis kevesebb, mint egy aktív kereső ember járulékából és adójából kéne biztos megélhetést nyújtó állami nyugdíjat fizetni. Ez az, ami valóban lehetetlen, legalábbis állami szinten.

Mi lehet a megoldás arra, hogy nem lesz nyugdíj?

Grandparents could boost state pension sum by £2,340 if looking after  children this summer - Opera News

A konkrét gondot nem is az idősek száma jelenti (most: 2 millió, 2060: 2,4 millió), hanem az, hogy nem születik elég gyermek. Hiszen míg most nagyjából 6 millió munkaképes ember él Magyarországon, addig 2060-ban várhatóan már csak 4,3 millióan lesznek. Az egyik megoldás tehát az lehetne, ha hirtelen sok gyermek születne, de ez nem reális, hiszen még nem is említettük a hihetetlen mértékű kivándorlásról.

A másik megoldás pedig a már sokat emlegetett öngondoskodás. A jelenlegi nyugdíjak is alacsonyak, ami szintén azt mutatja, hogy a keresetünkhöz mérten 10-20 ezer forintot havonta arra kell szánnunk, hogy élhető nyugdíjat építsünk ki magunknak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárra, a nyugdíj előtakarékossági számlára, és a nyugdíjbiztosításra is 20% adókedvezményt ad az állam pontosan azért, hogy motiváljon minket a nyugdíj előtakarékosságra. Ez a motiváció pedig sok pénzt jelenthet számunkra, hiszen minden évben jóváírásra kerül az SZJA kedvezmény, ami így folyamatosan extra nyereséget termel számunkra.

Ne aggódjunk, cselekedjünk és lesz nyugdíj!

Money & Pension Insurance – Stroh Insurance

Igazság szerint semmi váratlan dolog nem történt, mindössze annyi, hogy amiről évek óta beszélünk, vagyis hogy nem lesz megfelelő állami nyugdíj, az ismét bizonyosságot nyert, már nem először. A feladat tehát adott, el kell indítani egy államilag támogatott nyugdíj megtakarítást.

A megoldáshoz a legközelebb a Biztoshozam visz. Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértője. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hátre:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Lesz nyugdíj? Elég nyugdíj lesz?
Lesz nyugdíj? Elég nyugdíj lesz?

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

Telefonon:0670-605-1490

skypon:koncz.peter@atombroker.hu 

emailben:koncz.peter@atombroker.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!