Nextera Energy, V.W.Systems avagy a klimaválság nyertesei

A klímaváltozás, mint befektetés? Megmutatjuk, hogy miért gondoljuk, hogy 600%-osan megérheti.
A klímaváltozás, mint befektetés? Megmutatjuk, hogy miért gondoljuk, hogy 600%-osan megérheti.

Gondolom Önöket is érdekli az égető klímaváltozási probléma? 2021. július 14-én jelentős esemény zajlott, amely jelentősen ki fog hatni minden túlzás nélkül az egész életünkre, innen fogva pedig a befektetéseinkre is. Az Európai Bizottság közzétette az úgynevezett “Fit for 55″ uniós klímacsomagot, amelynek nagy nyertese lehet a Nextera Energy vagy éppen a Vestas Wind Systems. Ezáltal persze mi is, hogyha időben reagálunk a befektetési piac klímaváltozási politika okozta mozgásaira.  Az Európai Unió célja, hogy 2050-ig elérje a karbonsemlegességet, és ennek eléréséhez 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást az 1990-es referenciaszinthez képest.  Az új, magasabb célszint összhangban van a Párizsi Megállapodással is, amelynek célja, hogy a globális hőmérséklet-növekedés 2 fok alatt maradjon, sőt, lehetőleg ne haladja meg az 1,5 fokot.

European Commission unveils Fit For 55 legislative package - Slovenian Presidency of the Council of the EU 2021

De szeretnék kiemelni egy részt

  • Megújuló energiaforrások: a megújuló energiaforrások részarányát a korábbi tervek szerint 2030-ra 32 százalékra emelte volna meg az Európai Unió a jelenlegi nagyjából 20 százalékról, ám az 55 százalékos kibocsátáscsökkentés eléréséhez ennél magasabb célszintre lehet szükség, a várakozások szerint 38-40 százalékra. Itt az is kérdéses, hogy pontosan mi minősül megújuló forrásnak.
    Ehhez a részhez ha elértünk rögtön két vállalattoal is szembesülünk, amely a megújuló energiaforrásra és a klímavédelemre szélenergiára épít.

De lássuk is a vállalatokat és ezen cégek részvényeit.

Elemezzük ki együtt ezeket a részvényeket!

Nextera Energy és a kímaváltozás részvény

A NextEra Energy, Inc. (NYSE, azaz a New York-i tőzsdén: NEE) egy tiszta energiával foglalkozó vállalat, amelynek központja a floridai Juno Beach-en található. A Nextera mintegy 14.000 alkalmazottal rendelkezik az Egyesült Államokban és Kanadában. A kapitalizáció alapján ez lett a legnagyobb villamosenergia-szolgáltató holdingtársaság. Leányvállalatai között szerepel a Florida Power&Light (FPL), a NextEra Energy Resources, a NextEra Energy Partners, a Gulf Power Company és a NextEra Energy Services. Az FPL a leányvállalatok közül a legnagyobb, árfolyam-szabályozott villamos energiát szállít körülbelül 5 millió ügyfélszámlára és az Egyesült Államok harmadik legnagyobb villamosenergia-szolgáltatója. A NextEra Energy tulajdonosa a Florida Power & Light Company, amely az Egyesült Államokban a legnagyobb mértékű, villamos energiával szabályozott villamosenergia-szolgáltatója, megbízható és megfizethető áram megtestesítője.

A NextEra Energy egy versenyképes tiszta energia üzletággal is rendelkezik, a NextEra Energy Resources LLC, amely kapcsolt szervezeteivel együtt a világ legnagyobb megújuló energiatermelője a szélnek és a napnak, valamint az akkumulátorok tárolásában világelső. A szél és a nap mellett a NextEra Energy Resources földgáz, nukleáris energia és olaj energiájával működő generátorokat is üzemeltet.

A NextEra Energy az elektromos és gázipari ágazat 1. helyén áll a Fortune 2021-es “A világ legfigyelemreméltóbb cégei” listáján, és megkapta az S&P Global Platts 2020 Energy Transition Award-ot a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzati vezetésért.

Nextera Energy vállalat 2,04%-os osztalékot fizet befektetőinek és a válallat szabad cash flowja több, mint 176%.

Nextera a klímaváltozásért
Nextera a klímaváltozásért

Vestas Wind Systems: A Nextera mellett a másik élharcos

Vestas Wind Systems A / S egy dán gyártó, eladó, telepítő és szerviz vállalata a szélturbináknak. Az 1945-ben alapított cég gyártó üzemet működtet Dániában, Németországban, Hollandiában, Tajvan, India, Olaszország, Románia, az Egyesült Királyságban , Spanyolországban, Svédországban, Norvégiában, Ausztráliában, Kínában, Brazíliában, Lengyelországban és az Egyesült Államokban valamint világszerte több mint 25 000 embert foglalkoztat.

2013 -tól ez a világ legnagyobb szélturbinavállalata.

2019-től a Vestas több mint 66 000 100 GW teljesítményű szélturbinát telepített öt kontinens több mint 80 országában.

Vestas unveils turbine orders in Germany, Finland and Belgium

A részvény befektetés és kockázata

Most, hogy megnéztük a vállalat legfontosabb adatait, érdemes beszélni a részvény befektetésről, ahogy eddig ezt a Biztoshozam meg is tette.

Amikor valaki egy részvényt vásárol, akkor tulajdonjogot szerezz az adott vállalatban. Ez pedig a legtöbb cégnél azt is jelenti, hogy a lehetséges részvényárfolyam nyereség mellett negyedévente, félévente vagy évente osztalékra is lehet számítani. Az osztalékot részvényenként határozzák meg.

Ez kimondottan jól hangzik, de akkor miért nem vásárol mindenki részvényt? Melyek a részvények kockázatai?

  • esetleges csődkockázat, de ez nem jellemző.
  • árfolyamkockázat,
  • poitikai kockázat
  • a részvény árfolyam esése, ezzel minden befektetésnél számolni kell!
  • devizakockázat
  • országkockázat
  • magas volatilitás. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb mozgások mehetnek végbe a részvény árfolyamában, mint mondjuk egy államkötvény esetén. Ez azt jelenti, hogy nagyobb a nyereség esélye, de a kockázat is a veszteségre.

Nem lenne fair, hogyha csak a kockázatokról beszélnénk, jöjjenek az előnyök:

  • Potenciálisan magasabb hozam lehetőség.
  • Presztízs, mert a részvényen keresztül tulajdonosai lehetünk a világ legnagyobb vállalatinak.
  • A részvénynek nincsen lejárata, szemben mondjuk a kötvénnyel.

Most, hogy a részvénybefektetések fogalmával és kockázataival már tisztába kerültünk, akkor most már érdemes konkrétan a Nextera és a VW Systems részvényre koncentrálnunk!

Nextera Energy és Vestas Wind Systems részvények

A Nextera részvények árfolyama jelenleg 76,12 (2021.07.23). Nézzük rövidebb távon (1 hónap) hogyan teljesített:

Nextera 1 hónapos chart
Nextera 1 hónapos chart

Látható a grafikonono, hogy durván 74-ről ugrott fel 76-ra. Ettől még nem dobja el az ember az agyát, és nem azt látja, hogy ez valami kihagyhatatlan lehetőség, de menjünk tovább, 2 éves időtávra:

Nextera 2 éves chart
Nextera 2 éves chart

Ugye, hogy mennyivel vonzóbb, hogy 54-ről ugrik fel 76-ra az árfolyam mindössze két év alatt? Ez nagyjából 40%-os emelkedésnek felel meg, és ezzel még nincs vége, amelyet a 10 éves grafikon fog igazolni:

Nextera 10 éves chart
Nextera 10 éves chart

10 éves távon az árfolyam 12-ről ugrott fel a jelenlegi 76-ra, ez 633%-os nyereség, azaz hogyha 1 millió forintot befektett 10 éve, akkor most boldogan konstatálja, hogy 6,6 millió forintja van csak ebből a befektetésből. Az a jó hír, hogy a Vest Wind Systems számai sem néznek ki rosszabbul, íme az egy hónapos chart:

 

Vesta Wind Systems 1 havi chart
Vesta Wind Systems 1 havi chart

Ahogy az előbb is, most sem kell hasraesni a 12,2 pontról 12,97-re emelkedésre, de azért nem lebecsülendő a 6,31% mellett nem lehet szó nélkül elmenni, 2 éves távon így fest az eredmény:

Vesta Wind Systems 2 éves chart
Vesta Wind Systems 2 éves chart

Szóval 5,8-ról ugorttunk fel 12,97-re, ami  223%. El tudja képzelni, hogy két év alatt több, mint megduplázza a befektetett pénzét, és mit gondol 10 éves távon?

Vesta Wind Systems 10 éves chart
Vesta Wind Systems 10 éves chart

1,9-ről 12,97-re történő árfolyam emelkedés azt jelenti, hogy 682%-os emelkedés. Azaz az ide befektetett 1 millió forintunk is 10 év alatt 6,8 millió forintot ér jelenleg.

Nyakunkon a klímaválság – Mi lesz velünk a következő évtizedekben? | Nők Lapja

Klímaválság összegzés

A Bank of England kormányzója szerint jelenleg 120 ezer milliárd dollárnak megfelelő tőke vár a bankokban és az alapkezelők portfolióiban arra, hogy a vállalatok kidolgozzák befektetési terveiket a klímavédelmi célkitűzésekkel összefüggésben, ez a tervezési tevékenység azonban nem halad elég gyorsan. Ön részt szeretne ebben venni? Részese akar lenni ennek a fejlődésnek?

Klímaválság, globális felmelegedés, társadalmi egyenlőtlenségek, környezetszennyezés. Csupa olyan fogalom, amelyekkel lépten-nyomon találkozunk, és amelyek korunk társadalmára nézve komoly fenyegetést jelentenek.

Oldjuk meg közösen. Csak egy telefon, időpont egyeztetés és igényfelmérés után vágunk bele a közös munkába, hiszen a klímaválság nem csak a cégek, hanem az Ön problémája is lehet. De ne feleddje ezekkel a cégekkel, lehetséges , hogy a kezünkben van a megoldás.

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ahogy láthatjuk két olyan lehetőséget mutattunk meg, amelyekben bőven van potenciál és az aktuális fejlemények is azt sugallják, hogy jó lehetőséget találtunk. De melyiket érdemes választani? Hogyan?

A választ akkor kapja meg, hogyha helyesen válaszol a következő kérdésre.

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Csupa kérdőjel

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.