Részvénybefektetést vagy ingatlan felújítás?

Ha lesz egy “kis plusz pénzünk” azon gondolkozunk, hogy mit kezdjünk vele. Akik anyagilag tudatosan gondolkoznak, ahogy a biztoshozamosok, azaz a biztoshozam,hu oldal olvasói általában két dolog között vacillálnak. Ingatlan befektetés vagy tőzsdei részvény befektetés. Most egy olyan példát nézünk meg, hogy érdemes-e a meglévő ingatlan felújítani, hogy nagyobb összegért tudjuk bérbe adni, vagy érdemesebb az adott összeget befektetni. Tehát a nagy kérdés ingatlan felújítás vagy részvénybefektetés?

Property vs Shares: The Ultimate Guide - Aussie Firebug

Ingatlan felújítás számokban

Amennyire lehet igyekszünk érzelemmentesen tárgyalni ezt a témakört, mert tapasztalatunk szerint az ingatlan gyakran jobban érzelmi kérdéssé válik egy család életében, mint sem racionálissá. Ez akkor is igaz, hogy bérbeadandó ingatlanról van szó.

Tegyük fel, hogy a meglévő ingatlanban “mindössze” a fürdőszobát és a konyhát szeretnénk felújítani. Ezek kiemelten fontosak az igényes ingatant keresők körében. Sok oldalt megvizsgálva arra jutottunk, hogy:

  • egy 6 m²-es fürdőszoba komplett felújítása nagyjából 1,5 millió forint
  • egy 10 m²-es konyha komplett felújítása nagyjából 2,6 millió forint

Lehet, hogy valaki tud olcsóbban is, de ez most nem fontos a lényeg szempontjából, hiszen mi most ennek a 4,1 millió forintnak fogjuk a sorsát megvizsgálni. Ahol ekkora konyha és fürdőszoba van, az egy nagyjából 50-55 m²-es ingatlan. Ez egy átlagos méretű ingatlan, és a Forbes szerint Budapesten az átlagos bérletei díjak havi 135 ezer forintba kóstálnak jelenleg.

Részletezzük kicsit!

Tegyük fel, hogy mi a felújítás végén átlag feletti áron aduk ki az ingatlanunkat köszönhetően a befektetésnek, és 150 ezer forintot kapunk érte havonta. Egy év alatt ez 1,8 millió forint, 5 év alatt pedig 9 millió, ami nem is rossz befektetés.

Gazdaság: Százezer lakás tulajdonosai szállhatnak be a felújítási programba | hvg.hu

Mindazonáltal az ingatlan kiadásnak is megvannak a maga kockázatai:

  • nem fizet az albérlő
  • kiköltözés után jelentős károk maradnak
  • bizonyos ideig nem tudjuk kiadni az ingatlant (felújítás, vagy albérlő hiány végett)”A felújítás árak, legyenek azok házfelújítás árak, vagy lakásfelújítás árak határa a csillagos ég. A belsőépítész árak és a lakberendező árak sokakat megijesztenek, pedig ár-érték arányban nagyon megéri velük együtt dolgozni. Mint ahogy az előre elképzelhető, egy teljes körű, részletekbe menő házátalakítás nagy költségvetési keretet igényel.
  • Figyelembe kell vennünk a ház vagy az épülettömb szerkezeti adottságait, és hogy az ezt esetlegesen részben módosító beszerelések bizony költségesek, kiváló szakembereket, és néha külön engedélyeket is igényelnek. Sokak előnyben részesítik a lakberendezővel való közreműködést – csupán közöljük vele a lakrész méreteit, adottságait és persze a körvonalazott elképzelésünket, a lakberendező azonnal kézbe veszi a megvalósítási folyamatot, a belsőépítész pedig ellát minket tanácsokkal a belsőépítészeti stílusok terén. A felújítás kalkulátor használatával pedig már a képernyő előtt ülve lehetőségünk van, hogy képbe kerüljünk az árakkal. ” (forrás:novotthon.com)

És sokan akadnak, akik hitelt vesznek fel a kiadandó ingatlanra és a bérleti díjból szeretnék fedezni a hitel törlesztését. Vagyis a bérleti díj nem tiszta profit. Ez az egyik opció, menjünk tovább a részvényekre!

Should I invest in property or shares? | Pursue Wealth

Részvénybefektetés

A részvénybefektetések kockázatairól minden cikkünkben írunk, ahol említjük most eltekintünk tőle, csak röviden:

  • lehet veszteséges
  • magas volatilitás
  • szakember szükséges a sikerhez (bár ez az ingatlan felújításra is elmondható)

És most nézzünk meg pár részvényt, hogyan teljesített az elmúlt egy illetve 5 évben:

Kezsének megmutatnánk az Amazon részvény 5 éves grafikonját:

Amazon részvény 5 éves chart
Amazon részvény 5 éves chart

Ahogy látható 5 év alatt a részvény árfolyama 782,5-ről 3.378,7-re ugrott fel, ami több, mint a négyszerese, azaz a 4,1 millió forintból 17,7 millió forint lehet. Egy éves távon 3.124,7-ről ért fel 3.378,7-re, ez 8% feletti profit, amely nálunk számszerűsítve 328 ezer forint.

Itt lehet már látni, hogy a részvények igazi ereje a jó időzításben és a hosszabb távban rejlik. Számos részvény grafikonját tehettük volna ide, akár a Coca-Cola, a NIO, a Facebook, az Alibaba, a L’Oreal vagy akár a Linde. Ezeket a grafikonokat a vállalatok nevére kattintva a cikkben megtalálja.

És, akkor most érdemes egy kicsit mérlegelni!

Ingatlan felújítás vagy részvénybefektetés? Melyik legyen?

Mindenki csak maga dönheti el, de összegezzük a leírtakat. Mindkettő befektetésnek meg van a maga kockázata ez tény. Mind a kettő lehet nyereséges ez is tény. A számok a részvénybefektetés felé billennek, ha legalább 5 éves távon gondolkozunk. És a leggyakoribb aggállyal szeretnénk szembe menni:

” Ez csak egy vagy pár részvény, ez nem mérvadó…”

De igen az, mert ahogy a felújításhoz is szakértőt, szakembert hív (vagy maga csainálja ha ebben profi), úgy természetesen a befektetéshez is. A biztoshozam.hu oldal szakembereinek pontosan ez a feladata, sőt, a hivatása, hogy ezekre a részvényekre felhívja az Ön figyelmét.

Ha belegondol nem is igazán kell választania a kettő közül mindössze sorba rendezni. Hogyha az Amazonhoz hasonló eredményt el tud érni egy részvénnyel, akkor pár éven belül a pénze nyereségéből itézheti az ingatlan felújítást, míg az alaptőkéje további nyereséget termelhet.

Penzinfo.com | Online Pénzügyi Tanácsadó és Közvetítő

Ahogy láthatjuk két olyan lehetőséget mutattunk meg, amelyekben bőven van potenciál és az aktuális fejlemények is azt sugallják, hogy jó lehetőséget találtunk. De melyiket érdemes választani? Hogyan?

A választ akkor kapja meg, hogyha helyesen válaszol a következő kérdésre.

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Ingatlan felújítás vagy részvény befektetés?

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.