Az OMV részvénye ismét a Fókuszban van

OMV

Az OMV vállalatot lehetetlen nem ismerni, egyrészt minden autópálya mellett megtaláhatóak a benzinkútjai. Másrészt sok termékét évek óta használjuk autóinkhoz, motorjainkhoz egyaránt. Az OMV vállalat nemcsak Ausztria, hanem Európa egyik kiemelkedő büszkesége.

Az OMV vezérigazgatója idén nyáron ismét Alfred Stern lett , az az úriember aki 2021 szeptemberében lett az OMV Aktiengesellschaft vezérigazgatója. Ezt megelőzően 2018 júliusa óta a Borealis vezérigazgatója volt. Az azt megelőző hat évben is az igazgatótanács tagja volt, a poliolefinek és az innováció és technológia területéért felelt. Jelenlegi megbízatása két évvel, 2026. augusztus 31-ig meghosszabbodik.

Bezuhantak az árak, beszakadt a fogyasztás, ettől pedig az olajóriás számai  is beestek - Forbes.hu

Gázlelőhely felfedezés

Az OMV miatt az emberek felkapják a fejüket és felfigyelnek rá: Az olaj-, gáz- és vegyipari csoport azt állítja, hogy 40 éve a legnagyobb gázfelfedezést tette Ausztriában. Wittauban 5000 méter mélységben találtak egy gázmezőt, amely mintegy 48 terawattóra – 28 millió hordó olajnak megfelelő, kitermelhető erőforrással rendelkezik közölte Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója.

A részben állami tulajdonban lévő vállalatcsoportnál a csökkenő olaj- és gázárak miatt az első félévben az előző év azonos időszakához képest jelentősen rosszabbul alakult az üzletmenet. Az adatok szerint a forgalom 35 százalékkal 19,9 milliárd euróra, a nettó nyereség pedig 73 százalékkal 918 millió euróra esett vissza. Stern szerint a gáz ára továbbra is nyomás alatt van. Az európai tárolási szintek a vártnál korábban már meghaladták a 80 százalékos szintet.

OMV és Gazprom

Az OMV 2023 februárja óta ismét megkapja a Gazprommal kötött osztrák szerződésben ígért gázmennyiséget. Amely 2040-ig szól – folytatta Stern. Arra a kérdésre, hogy az OMV tesz-e erőfeszítéseket a szerződésből való kilépésre, Stern a következőket mondta: “Természetesen folyamatosan vizsgáljuk jogi helyzetünket és van egy nagyon világos stratégiánk is arra vonatkozóan, hogy hogyan akarunk itt eljárni”. A kizárólag ipari ügyfeleket ellátó csoport elvileg már jó ideje arra törekszik, hogy az orosz gáz nélkül is biztosítsa az ellátás biztonságát. Az OMV mintegy 22 ezer alkalmazottal Ausztria egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett ipari vállalata.

OMV Chart

Megállapodások és átalakulások

Az OMV Petrom fontos lépést tesz a bioüzemanyagok előállításához szükséges megbízható nyersanyagforráshoz való hozzáférés biztosítása érdekében. OMV Petrom Stratégia 2030: A bioüzemanyagok a csoport termelésének több mint 15%-át fogják kitenni.
Az OMV Petrom, Délkelet-Európa legnagyobb integrált energetikai vállalata megállapodást írt alá a használt étolaj begyűjtésében vezető szerepet betöltő romániai “Respiră Verde” vállalat részvényeinek 50%-os megvásárlásáról. A tranzakció lezárására várhatóan 2024 első negyedévében kerül sor, bizonyos feltételek teljesülése után, beleértve a Versenytanács és a Közvetlen Külföldi Beruházások Ellenőrző Bizottságának jóváhagyását.

OMV: minden benzinkút működik, mennyiségi korlát van

Az OMV-ről

Az OMV-nél újra feltalálták a fenntartható élethez szükséges alapvető dolgokat. Az OMV vezető fenntartható üzemanyag-, vegyipari és anyagipari vállalattá válik, amely a körforgásos gazdasági megoldásokra összpontosít, miközben ma három integrált üzleti szegmensben – Energia, Üzemanyagok és alapanyagok, valamint Vegyipari és anyagipari termékek tevékenykedik. A vállalatot 1956. július 3-án alapították.
székhelye Bécsben, Ausztriában található. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzletágakra való fokozatos átállással az OMV arra törekszik, hogy legkésőbb 2050-re elérje a nettó nullát. A vállalat 2022-ben 62 milliárd eurós bevételt ért el, világszerte mintegy 22 300 alkalmazottat foglalkoztató, sokszínű és tehetséges munkaerővel. Az OMV részvényeivel a bécsi tőzsdén (OMV) és American Depository Receipts (OMVKY) formájában az Egyesült Államokban kereskednek.

Az OMV a következő üzletágakban tevékenykedik: Feltárás és termelés, Finomítás és marketing, valamint Vegyszerek és anyagok. A feltárás és termelés szegmensbe tartozik az olaj- és gázfeldolgozás és -fejlesztés, amely a közép- és kelet-európai, északi-tengeri régiókra összpontosít, Közel-Kelet, Afrika és az ázsiai és csendes-óceáni térség. A Finomítás és marketing szegmens a nyersolaj, petrolkémiai és egyéb termékek finomítását és értékesítését végzi. A Vegyszerek és anyagok szegmens a polietilén értékesítésével foglalkozik.

Részvény

Az OMV részvénye az AT0000743059 ISIN kóddal rendelkezik. Az OMV részvényeinek ára 1994 decemberében 6,71 euró  volt, 2022 februárában elérte az 58,22 eurót úgy, hogy a cégnek minden idők legmagasabb részvényárfolyama lett. Az OMV kapitalizációs tőkéje 12,70 miliárd euró jelenleg. Jelenleg a cégnek 327 millió eurónyi részvény van forgalomban. Az OMV mintegy 20.700 munkavállalót foglalkoztat és több mint 2 000 töltőállomást üzemeltet 10 országban. Az OMV vállalat  egy stabil osztrák vállalat.

Javaslat

Ha egy igazán jó portfoliót készítünk, akkor minimum 10.000 euróval kell rendekeznünk. Ez minimum 3.810.000 forintot jelent a jelenegi 381 ft/euró árfolyamon. Egy 10.000 eurós portfolióban ott kell lennie minimum 2500 eurónyi OMV részvénynek. Ma azaz 2023.12.08-án egy OMV részvény ára 38,83 euró. 2500 euróért azaz 952500 forintért, 65 darab OMV részvényt vásárolhaunk meg. Az OMV AG. melett jó vétel még egy 10.000 eurós portfolióba a Munich. Re , a Nestle, az SAP, és a Reckitt Benckisher részvénye és az 5%-os kamatot fizető Eurós Magyar Államkötvény is.

Pozitív hírek a hazai OMV-kutakról - Vezess

 

Ha nyereséggel és kisebb kockázatokkal  szeretnél befektetni minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu