DANAHER CORP. befektetői elégedettek lehetnek az elmúlt öt év erős, 158%-os hozamával.

Danaher

Teoriák

Avagy a DANAHER , mint jó választás !

A legrosszabb eredmény egy vállalat részvényeinek megvásárlása után (feltételezve, hogy nincs tőkeáttétel) az lenne, ha elveszítené az összes befektetett pénzt. De a jó oldalát tekintve, egy igazán jó részvényen jóval többet kereshetsz, mint 100%. A Danaher Corporation (NYSE:DHR) részvényeinek árfolyama például 153%-ot emelkedett az elmúlt fél évtizedben. A legtöbben nagyon elégedettek lennének ezzel. Emellett 8,9%-ot emelkedett körülbelül egy hónap alatt. Ez összefüggésben lehet a nemrég közzétett pénzügyi eredményekkel – a legfrissebb adatokat a cégről szóló beszámolókban ellenőrizheti.

Danaher Chart

Most érdemes egy pillantást vetni a vállalat fundamentumaira is, mert ez segít eldönteni, hogy a hosszú távú részvényesi hozam megfelelt-e a mögöttes üzletág teljesítményének.

Tekintse meg a Danaherre vonatkozó legfrissebb elemzést. Tagadhatatlan, hogy a piacok néha hatékonyak, de az árak nem mindig tükrözik a mögöttes üzleti teljesítményt. Egy hibás, de ésszerű módja annak, hogy felmérjük, hogyan változott a vállalat körüli hangulat, ha összehasonlítjuk az egy részvényre jutó nyereséget (EPS) a részvényárral.

Öt évnyi részvényár-növekedés alatt a Danaher évente 17%-os összetett részvényenkénti nyereségnövekedést (EPS) ért el. Ez az EPS-növekedés meglehetősen közel áll a részvényár 20%-os átlagos éves növekedéséhez. Ebből arra lehet következtetni, hogy a részvények iránti hangulat nem nagyon változott. Sőt, úgy tűnik, hogy a részvényárfolyam az EPS-re reagál.

Az alábbiakban láthatja, hogyan változott az EPS az idők során (a pontos értékeket a képre kattintva ismerheti meg).

earnings-per-share-growth

Mi a helyzet az osztalékkal?

A befektetési hozamokat vizsgálva fontos figyelembe venni a különbséget a részvényesek teljes hozama (TSR) és a részvényárfolyamhozam között. A TSR egy olyan hozamszámítás, amely figyelembe veszi a készpénzes osztalékok értékét (feltételezve, hogy minden kapott osztalékot újra befektetnek) és a diszkontált tőkeemelések és kiválások számított értékét. Joggal mondhatjuk, hogy a TSR teljesebb képet ad az osztalékot fizető részvények esetében. Történetesen a Danaher TSR-je az elmúlt 5 évben 158% volt, ami meghaladja a korábban említett részvényárfolyam-visszatérítést. És nem kell kitalálni, hogy az osztalékfizetés nagyrészt megmagyarázza az eltérést!

Cleveland schließt Fabrik – Mitarbeiter von Nachricht überrascht -  Löffingen - Badische Zeitung

Egy másik perspektíva

A Danaher befektetői nehéz évet zártak, összesen 10%-os veszteséggel (osztalékkal együtt), szemben a mintegy 8,8%-os piaci nyereséggel. Még a jó részvények árfolyamai is esnek néha, de mielőtt túlságosan érdeklődnénk, javulást szeretnénk látni egy vállalkozás alapvető mutatóiban. A hosszabb távú befektetők nem lennének ennyire feldúltak, hiszen öt éven keresztül minden évben 21%-ot kerestek volna. Lehet, hogy a közelmúltbeli eladás egy lehetőség, ezért érdemes lehet ellenőrizni a fundamentális adatokat a hosszú távú növekedési trend jeleiért.

Danaher Stock: So Much Cash And Potential Capital Gains (NYSE:DHR) |  Seeking Alpha

Cseh Nemzeti Bank és a DANAHER

2023. június 26-án jelentették, hogy a Cseh Nemzeti Bank az első negyedévben 0,7%-kal növelte részesedését a Danaher Co. (NYSE:DHR) konglomerátumban. Az intézményi befektető most 77.218 Danaher részvényt birtokol, miután az időszak során további 499 részvényt vásárolt. A Czech National Bank Danaherben lévő részesedéseinek értéke a Securities & Exchange Commissionhoz benyújtott legutóbbi bejelentés szerint 19 462 000 dollár volt.

Ez a hír azt követően érkezett, hogy a Danaher április 25-én erős negyedéves eredményről számolt be, amely felülmúlta az elemzői becsléseket, 2,36 dolláros részvényenkénti nyereséggel és 7,17 milliárd dolláros bevétellel. A pozitív eredmény ellenére azonban a vállalat bevétele 6,8%-kal csökkent éves összehasonlításban.

A pénzügyi hírek mellett a Danaher Co. vezető tisztségviselői között is volt aktivitás, többek között Daniel Raskas SVP május 31-én közel 4,5 millió dollár értékben adott el részvényeket 228,50 dolláros részvényenkénti átlagáron. A tranzakciót követően Raskas most 38.673 részvényt birtokol a vállalatban, több mint 8 millió dollár értékben. Walter G. Lohr igazgató szintén május 5-én 3490 darab Danaher részvényt értékesített 240,88 dolláros részvényenkénti átlagáron, összesen 840 671,20 dollár értékű tranzakció keretében.

Danaher Corporation: Is DHR Stock Price Coiling Up to Break $333?

Konkluzió

Mivel a bennfentesek csak az elmúlt három hónapban több mint 8 millió dollár értékben adtak el Danaher vállalati részvényeket. Illetve a  június 26-i jelentések szerint együttesen az összes forgalomban lévő részvény több mint 11%-át birtokolják, a jelentések arra engednek következtetni, hogy a nyereségességgel kapcsolatos aggodalmak és a vállalat szervezeti struktúráján belüli lehetséges konfliktusok a befektetők fejében a DANAHER-be történő jövőbeli befektetések tekintetében nagy jelentőséggel bírnak. Amikor tájékozott döntéseket hoznak arról, hogy mikor kell megvásárolniuk vagy eladniuk a vállalat részvényeit.

Javaslat

Vásároljon Danaher részvényt akár eurós akár dolláros számlára. Egy darab Danaher részvény ára 254,71 dollár azaz kb. 354 FT/USD árfolyamon számítva 90168 ft / darab. 20 darab részvényt már 1803 346,8 forintért tud vásárolni. Vásároljon Danaher részvényt, akár Estee Lauder és a EssilorLuxottica és L’oreal részvény mellé, de kiválóan kiegészítheti az olyan technologiai vállalatot, mint Google, MicrosoftTMSC, Nvidia és a az élelmiszeripar mellé az AdidasMcCormick és Kellogg  cégekhez is kiválóan passzol.

Danaher vállalatai és leányvállalatai vezető szerepet töltenek be az igényes és vonzó egészségügyi, környezetvédelmi és alkalmazott végpiacokon. A több mint 20 operatív vállalatot működtető Danaher világszerte sokszínű, mintegy 80.000 munkatársat számláló csapatát egy közös kultúra és működési rendszer, a Danaher Business System, valamint a közös cél, az „Élet cél és az Egészségügy fejlesztése” megvalósításában való segítés köti össze.

Danaher | Fortune Modern Board 25 | Fortune

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!