Ébredő remény : Lehet, hogy India a félelemünkböl táplálkozik

Hírek a nagyvilágból:

Amerika.

2015 – ben hosszas várakozásnak megfelelően a Fed végül az év utolsó hónapjában, azaz decemberben teljesítette a szigorítás megkezdésével kapcsolatos ígéretét, úgy hogy az többszöri ígéretekre végül is 25 bázisponttal kamatot emelt, így tulajdonképpen megadta magát a jóval pesszimistább piaccal szemben, a piaci hangulattal szemben.
Olajkitermelés egyre drágább volt. Az év végére Amerikában és a főbb energiaszektorban dolgozó olajkitermelő vállalatok is rájöttek, hogy a nagy deficit miatt a nagy költségek miatt visszafogják a teljesítményüket. Van olyan olajcég vezető, aki azt nyilatkozta, hogy a 2013. évi 28 milliárd helyett évi 23 – 24 milliárdot költenek majd a kitermelés fordítására. De vannak kis cégek, amelyek csődbe mentek.
Decemberben év vége felé, 35 dollár / hordó volt az olaj Brent ára, viszont januárra volt olyan nap, hogy a piaci ár elérte a lélektani 30 dollár alattit. Közben a kinai gazdaság makró adatai miatt és az előbb említett okok miatt már január 4 – én kitört a részvényeladási hullám. Ami a mai napig tart. Részvények nagy vállalati kötvények 20 – 40 % – os esése megtörtént. Közben Warren Buffet piaci guru olajból „betartalékolt”.
Soros György pénzügyi mágnás 2008 – hoz hasonlítja a mostani piacot. Nem lennék meglepve, ha közben a háttérbe óriási „hedgelések” lennének.
2016. január 06. A Wolkswagen ügy a Detroiti bíróság elé kerül az ismert csalások miatt. A vállalat részvényei viszont nemhogy estek volna, hanem a napokban közel 2 % emelkedést hozott.

Kína és India, Japán illetve Ázsia

2015 – decemberében mindenkinek kiderült, hogy Kína a korábban vártnál sokkal később, valószínűleg csak a 2020 – as évtized végére lesz a világ egyik legnagyobb gazdasága. Lassult a gazdasága. Makró adatok nem jók. Majd január 4 – én és január 6 – án jött az óriási bumm. Mindkétszer bezárt a sanghaji tőzsde.
A kínai állam jüant sajnos nemhogy leértékelte volna, hanem erősítette a dollárral szemben. Egy szerdai napon a kínai tőzsde csak 30 percig bírta. Bezárásra kényszerült. Eljött a nagy zuhanás. Eközben nagy kínai (un. Tőzsdemilliárdosok Kínában) shortolásban voltak, az állam elfogatóparancsot is adott ki némely pék vagy szakácsgyerekből lett tőzsdei guru ellen. Ellenben Indiában 2015 – ben bővült a gazdaság. Megelőzte Kínát. A makrogazdasági mutatók jók. 6,9 százalékkal haladta meg a kínai gazdaság GDP mutatóit. Indiában a növekedés viszonylag stabil talpakon áll. 2030 – ra India a világ legjobban álló gazdasága lehet.
Japánban már augusztusban összeesett minden. Áfa emelés, japán jen leértékelése. A hatások nem maradtak el. Különösen fájt az ottani embereknek az élelmiszerek 5 % – os drágulása. 2016 év januárra újgazdaság ösztönző program készül. Abe Sinzo kormánya minimálbér 3 % os emelését tervezi. 33 százalékról 31 százalékra szállítja le a társasági nyereségadót, és a tervezet szerint belátható időn belül 31 százalék alá csökkenti a kulcsot a gazdaság versenyképességének növelése érdekében.

Európa

Európát tavaly szeptember óta a migránsáradat foglalkozatja. A franciaországi merényletek mindenkit kizökkentenek a hétköznapokból.
Már nem a görögök kiválásától rettegünk. Az Európai Központi Bank kötvények újabb kibocsátására készül. Európa motorja kicsit megállt, kicsit döcögve, de halad. De Európa lassú menetre vált. Begyürüzik az amerikai és kínai makróadat is. Az elemzők szerint a világ leglassabban növekvő gazdasági térsége a következő másfél évtizedben Nyugat – Európa lesz, amelynek több országa várhatóan kiesik a felső nyolcas, illetve a felső húszas mezőnyből, amelynek jelenlegi tagjai alkotják a világ legnagyobb gazdaságainak, G8 – as, illetve G20 – as csoportját.
Magyarországon viszont a vártnál jobban teljesítenek némely adatok A Bux indexe esik, de az OTP és a MOL erőn felül teljesít. Jelenleg az OTP részvényei 6270 Ft – nál tartanak. Viszont az euró forint árfolyam a mélypontjára kerül. E hét elején átlépte a 318 – as árfolyamot, majd a mai állások alapján, 315 Ft – on rögzül A magyar gazdaság gazdaságpolitikája idén is meghaladja az európai rátát?