Európai kötvényekkel biztonságban érezheti magát- első rész 2028-ban lejáró E-ON kötvény

E-ON kötvénye

Ha arra gondolunk, hogy a magyar valuta egy picit instabil, vagy ha jobban belegondolunk nem is kicsit. Akkor itt az idő, hogy tegyünk is érte. Kezdjünk el nem csak magyar valutában azaz forintban félretenni, hanem tegyünk fére euróban és dollárban is.

Eurós megtakarítás számtalan formáját halljuk ma, van biztosításban és van Revolut számlán is. De kérdés számomra és a befektető számára is ,hogy ezen formák megfelelőek -e számára. Hiszen egy megtakarításos biztosítást euróban minimum 7-10 évre kellene fizetnünk, hogy hozzáférjünk a számlánkhoz és a költségekről ne is beszéljünk. A Revolut számla sem lenne rossz, számtalan elönnyel jár, de ne feledjük, mégis csak egy fintech pénzügyi szolgáltatóról van szó nem egy kereskedelmi bankról vagy értékpapírközvetítő bankról van szó. Illetve mégiscsak egy Litvániába bejegyzett cégről van szó és inkább betétről, bankbetétről.

De akkor mit is tegyünk?

Tönkrement és a számla sincs meg róla - mihez kezdjek most? -  Privátbankár.hu

 

Vásároljunk azaz fektessünk be eurós válllalatokba és eurós Állampapírokba ! Nyissunk számlát a Partner Bank AG.-nál akár EUR vagy USD számlát. A Partner Bank a kötvények, részvények, alapok, valamint a fizikai arany specialistája, mely pénzügyi szolgáltatók és azok ügyfelei számára hozzáférést biztosít a pénzpiacokhoz. Elsősorban mivel a biztonságról beszélünk, térjünk át a kötvényekre. Egy kötvény árfolyama mindig 100%-os árfolyamon jár e (nyilván ha a kibocsátó nem hívja vissza a kötvényt, vagy nem megy csődbe). Mindenképp olyan vállalat kötvényeibe, vagy ország államkötvényeibe fektessünk, amelyek jó cash-flowal rendelkeznek, ismert vállalatok és magas tőkével rendekeznek Illetve Államkötvény esetén jó minőségű besorolást kapott az Állam a 3 hitelminősítő legalább egyikétől (Moody’s, Fitch, Standard&Poor).

Vásároljunk E-ON kötvényt

Az E-ON idén fix 3,5%-os eurós kamatra 2028-ban lejáró E-ON vállalati kötvényt bocsátott ki. Egy darab kötvény  minimáis vásárlási értéke 1000 euró azaz 389.000 forint. A Partner Bankon keresztül a minimális vásárlás az 3000 euró, azaz 1167000 forint költség. Az E-ON kötvény lejárata 2028.01.28-a. Ráadásként a kötvény a 100%-os lejárathoz képest 98,12%-on tartozkodik, így éves bruttó 3,95 % hozamot ad a fix kamatával együtt. Az EON idén janiár 12-én bocsátotta ki ezt a kötvényt 800.000 euró értékben, de azért fontos tény megjegyezni, hogy a vállalat kapitalizációs tőkéje 27,93 milliárd euró.

Eon: Németország nem nélkülözheti az orosz földgázt - Mandiner

E-ON vállalatról

Az E.ON SE egy esseni székhelyű holding, a világ egyik legnagyobb nem állami tulajdonú áram- és gáztársasága. A cégcsoport elsősorban a földgáz- és a villamosenergia iparágakban tevékenykedik. A konszerntársaság fő tevékenysége földgáz és villamosenergia értékesítése végfelhasználók, közvetlenül ipari és háztartási fogyasztók, valamint helyi elosztótársaságok részére. A villamosenergiát részben saját erőműveiben állítja elő, részben az energiapiacon szerzi be. A földgáziparban az E.ON a földgáz-kitermeléstől, a szállításon át egészen a végfogyasztói értékesítésig minden szegmensben tevékenykedik. A vállalat életét a düsseldorfi vállalatközpont irányítja. A társaság 2011 kezdete óta globális és regionális egységekre tagolódik, a korábbi ún. piaci egységek megszűntek. Öt globális egység felel az energiatermelés, a megújuló energiák, az új beruházások és technológia, a földgáz valamint a kereskedelem területéért. Tizenkét regionális egység bonyolítja az operatív feladatokat Európában, és külön egységként kezelik az oroszországi üzletágat.

Az energiatermelés, mint globális egység, Európa több országában rendelkezik hagyományos (fosszilis és nukleáris) energiatermelő létesítményekkel. A megújuló energiákért felelős egység szél és biomassza erőművekkel, valamint a nap és a tenger erőforrásait hasznosító létesítményekkel rendelkezik. A földgáz-üzletágra szakosodott egység a kitermeléstől az eladásig minden területtel foglalkozik, így a cseppfolyós földgáz (LNG) kereskedelmével is.

Finanszirozás

Az E.ON különböző finanszírozási eszközöket használ. A kötvények, kereskedelmi papírok és egyéb opportunista finanszírozási konstrukciók (például váltók vagy zártkörű kibocsátások) mellett az E.ON egy ötéves, 3,5 milliárd eurós, ESG-jellemzővel rendelkező, szindikált rulírozó hitelkerethez is hozzáfér, amelyet 2019. október 24-én kötöttek. Eredetileg ötéves futamidővel rendelkezett, és két opciót tartalmaz a hitelkeret meghosszabbítására, minden esetben egy-egy évvel. Miután mindkét meghosszabbítási opciót lehívták, a hitelkeret futamideje 2026. október 24-én lejár.

Hundreds of Eon workers face axe before arrival of energy price cap

Gondoljunk bele

Ha most 389 forintos árfolyamon helyezzük el kötvénybe (egy hitelt megtestesítő értékpapírba a pénzt) és a forintunk újra ietve tovább romik, akár 400 vagy 410 forintra egy év alatt akkor milyen nyereségünk lehet 5 év alatt, ha plusz rá egy stabil hozamot is kapunk.  Miért tartsuk a pénzünk nagy részét forintba, ha annak értéke rohamosan csökken illetve van arra mód, hogy ezt egy satbilabb devizába tartsuk és kapjunk rá fix kamatot?

Javaslat

Fektessen be az E.ON kötvényébe még ma! 3000 euró ebbe a befektetésbe, egy minimum 10000 eurós befektetésnél már megéri. Hiszen diverzifikálhat európai, ázsiai, ausztráiai és akár amerikai papírokkal együtt. Az E.ON kötvénye jó befektetés lehet egy 5% fix eurós magyar Álamkötvény, egy Adidas vagy egy Nestlé, SAP illetve egy Novo-Nordisk részvénye mellett. A kötvényekben egy olyan befektetési részt tartson inkább, melyre a kötvény lejáratakor lehet, hogy szüksége lesz. Míg a részvényben olyan pénzt, amivel kapcsolatosan nincs ilyen elvárása, hiszen hosszabb távon nélkülözheti annak tőke és hozamértékét

E.ON successfully issues 1.5 bln euros of green bonds - CEENERGYNEWS

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!