Mit gondolnak a magyarok az öngondoskodásról?

Öngondoskodás szerepe

Kényes kérdés, hogy ki mit gondol az öngondoskodásról. Szakmai szemmel megközelítve úgy tűnik, mintha az egyéni szubjektivitásunk és objektivitásunk szembe kerülne egymással. Most utánajárunk annak, hogy valóban mit gondolunk, melyek a kifogások és mire kell figyelni. Összegezve ebben a cikkben mindennek utánajárunk, ami az öngondoskodáshoz kapcsolódik. Persze tények mentén.

Planning a Funeral | How to Plan a Funeral Service | Dignity

Miért beszélünk az öngondoskodásról?

Igazság szerint számos oka van annak, ami miatt foglalkoznunk kell az öngondoskodásról, a megtakarításokról.

  • TB rendszer hiányosságai (orvosi ellátás, nyugdíj)
  • Infláció
  • Előrelépés
  • Vagyonszerzés

Csak, hogy a legfontosabb indokokat említsük az öngondoskodás mellett. A felsorolásból is látszik, hogy tények alapján nincs is min csodálkozni, vagy ellenállni az öngondoskodásnak, hiszen evidens. Vagyis evidens lenne.

Ebből az is kiderül, hogy nem is igazán az öngondoskodás jogosságával van a gond, sokkal inkább az egyén szándékával, és/vagy lehetőségeivel. Jöjjön egy kis valós statisztika!

importance of capital formation or capital accumulation in the less developing countries and suggest measures to promote the rate of capital accumulation

2020 egy speciális év, ha öngondoskodásról esik szó

Az egyik nagy nemzetközi bank, amely Magyarországon is jelen van érdekes, az egész 2020-as évet felölelő kimutatást készített. Ebből az alábbi fontos tények derültek ki:

  • egy átlagos magyar család kicsit több, mint 22 ezer forintot tesz félre
  • a pandémia hatására nőtt a megtakarítási hajlandóság
  • jellemzően bankszámlán takarítunk meg
  • nagyon kockázatkerülőek vagyunk, mindössze 9%, aki részvényt választ

This stock rose 45% today, hit all-time high - BusinessToday

Elemezzük kicsit ezeket a pontokat!

Egy család 22 ezer forintot tesz félre átlagosan havonta.

Ez nem lenne kevés, hogyha mondjuk 1 főről beszélnénk, de mivel háztartásra, családra vonatkozik ez a szám, ezért ez a legjobb esetben is fejenként 11 ezer forintot jelent (ha a keresőkről beszélünk). 10 év alatt havi 10 ezer forint 1,2 millió forint. Kimondottan ritka, hogy olyan hozamot lehessen elérni, hogy ebből egy lakás önerejét össze lehessen tenni, mindezt évi 7,4%-os (2021.novemberi MNB adat) infláció mellett.

Inflation in Ungarn auf 9-Jahres-Hoch

Megtakarítási kedv és eszközök

Az, hogy szélsőséges események esetén nő a megtakarítási hajlandóság az természetes és egyben örömteli. Viszont fontos, hogy ilyenkor ne “ész nélkül kapkodva hozzuk meg a fontos anyagi döntéseket, hanem profi módon.

A bankszámlán gyűjtött pénz nagyon veszélyes. Persze szükség van vésztartalékra, de számos hátránnyal bír:

  • messze infláció alatti hozam (a valós inflációról már nem is beszélve), ahogy az előbb említettem már 7,4% az infláció
  • könnyen hozzáférünk nem szükséges esetekben is (nagy önkontroll kell)
  • ha nem úgy kezeljük, mint a rezsit, vagy egyéb kötelező kiadást, akkor a hó végére lehet elköltjük
  • bankszámlán gyűjtött pénz esetén 100 emberből egy tud előrelépni az életében (és nem 22 ezer forintot tesz félre havonta)

Lakossági befektetők VS. alapkezelők: 1-0 – Fix hozam

Az öngondoskodásról az eredmény beszél

Ha félre akarunk tenni pénzt, akkor tegyük jól.

Ha eredményeket akarunk elérni, akkor felejtsük el a bankszámlát.

Ha az infláció úgy elszalad, mint hazánkban, akkor megfelelő kockázatot kell vállalnunk.

Ha ennyire a feje tejére áll a világ, mint most, akkor az számos kedvező lehetőség rejt magában. Az utóbbi évek egyik legsikeresebb sorozata a Trónok Harca volt. Egy zseniális mondat ide illik: “Chaos is a ledder”, azaz ‘A káosz egy létra”. Egy olyan létra, amelyen fel lehet kapaszkodni.

Maximálisan igaz ez a pénzpiacokra és a tőzsdékre is. Ki gondolta volna 5-6 évvel ezelőtt, hogy ennyi maszkot fognak az emberek vásárolni? Az online tér előretörése folyamatosan növekszik. A házhoz szállítás sosem látott mértéket öltött. Az egyes országokban illegális szerek (cannabis) széleskörű tesztelése folyamatos, előbb-utóbb legális gyógyszerek étrend-kiegészítők lesznek.

Cannabis Oil kapszulák - vélemények, ár, összetevők, fórum, hol kapható, gyártó - PharmaChip.hu

Ezek mögött mind-mind olyan vállalatok állnak, amelyek részvényei akkorát szólhatnak, mint a Google, a Tesla, és társai.

A feladatunk mindössze annyi, hogy figyelni, és szakértő segítségével megtalálni azt a lehetőséget, amely valós tőkét, és vagyont fog jelenteni számunkra.

 

Illetve figyeljünk arra, hogy infláció feletti nyereségünk legyen:

A KSH legfrissebb adatai szerint a novemberi infláció 7,4%, az inflációs ráta 14 éve volt utoljára ilyen magas. Egy év alatt az élelmiszerek ára 6 százalékkal, ezen belül az étolajé 26,9 százalékkal, a liszté 20,2 százalékkal, a margariné 19,5 százalékkal drágult. A kenyéré 12,1 százalékkal, a péksüteményeké 11,3 százalékkal, a baromfihúsé 9 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 6,6 százalékkal, a szolgáltatásokért 4,6 százalékkal kellett többet fizetni. És sajnos nem látható a forintgyengülés vége.

Számos folyamat együttes hatása csúcsosodhat ki az idei év végén: A takarmányárak radikális emelkedése, a munkaerőhiány következtében megnövekedett bérköltségek, a drasztikusan növekvő energiaárak – és a műtrágya hiány is afelé hat, hogy a boltok polcain egyre magasabb árakkal találkoznak majd a vásárlók.

Több a nyereséges vállalkozás, de kevesebb a nyereség - Piac&Profit - A kkv-k oldala

Jövőkép:

A jövőképünk nem lehet túl optimista az ingatlanpiacon sem: átlagosan 20 százalékkal drágulhatnak januártól az építőanyagok a gyártókat sújtó költségemelkedések miatt. Egy átlagosan 20 százalékos építőanyag-drágulás hatására nagyságrendileg 10 százalékkal kerül többe az építkezés és a felújítás, ami az ingatanárak további emelkedését fogják eredményezni.

Drasztikusan drágul az áram és a gáz. Ám a magyar lakosságot ez látszólag mégsem érinti, hiszen a rezsicsökkentés mesterségesen alacsonyan tartja az árakat. Azonban mivel a magyar vállalkozások jelentős részénél már komoly problémát okoz az áremelkedés, előbb-utóbb a lakosság is megérzi ezt a pénztárcáján. Ha nem a sárga csekken, akkor a boltban, vendéglátóhelyeken fogunk többet fizetni.

Ma eldől, mikortól drágul az áram

A megoldáshoz a legközelebb a Biztoshozam visz. Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértője. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Nyugdíjhelyzet: Mi legyen?
          Nyugdíjhelyzet: Mi legyen?

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

Telefonon:0670-605-1490

skypon:koncz.peter@atombroker.hu 

emailben:koncz.peter@atombroker.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!