American Water Works: magánközművek Amerikában

American Water Works: magánközművek Amerikában

Ki gondolná, hogy érdekes befektetés lehet az ELMŰ vagy bármelyik másik közművekkel foglalkozó vállalat. Tény, hogy a technológiai részvények jobban ott vannak a rivaldafényben. Mindazonáltal az ínyenceknek most mutatunk egy olyan részvényt (American Water Works), amely talán nem a legjobban ismert befektetés, de a számok mégis azt mutatják, hogy nem kell tovább keresgélni.

System Updates

American Water Works: A vállalat maga

1886 – ban alapították a közüzemi vállalatot az American Water Works & Guarantee Company néven . 1914-ben az American Water Works and Guarantee Company lett American Water Works and Electric Company . 1947-ben átszervezték American Water Works Company, Inc néven.

Az American Water olyan leányvállalatokkal is rendelkezik, amelyek szerződés alapján kezelik a települési ivóvíz- és szennyvízrendszereket, valamint olyan leányvállalatokat, amelyek vállalkozásokat és lakossági közösségeket látnak el vízgazdálkodási termékekkel és szolgáltatásokkal.

2003-ban az American Water megalapította az American Water Military Services Group-ot, amely szerződéses vízszolgáltatóként szolgál.több katonai bázisra az Egyesült Államokban. Katonai Szolgálat Csoportja az Egyesült Államok Katonai Hadseregével együttműködik a víz kezelésében és ellátásában, valamint a katonai létesítmények szennyvizének összegyűjtésében és kezelésében az egész országban.

Az American Water Works Company olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a vízvezetékek védelme, a csatornavédelem, az otthoni vízvezeték vészhelyzeti programja, az elektromos vezetékek védelme, a fűtési rendszer védelme, a hűtőrendszer védelme, a túlfeszültség elleni védelem és a vízmelegítő védelme.

2017-től az American Water részvényeit főként intézményi befektetők birtokolják, olyanok, mint például a BlackRock, a Vanguard Group, vagy a State Street Corp.)

Az American Water Works idén bejelentette, hogy egysége, az llinois American Water 3 millió dollárt fektet be, hogy magas színvonalú ivóvíz-szolgáltatást biztosítson Peking vízrendszerénél. A beruházás 14.600 lábnyi régi vízvezeték pótlására irányul Peking területén, ami erősebb víznyomást eredményezhet az otthonoknál és a tűzcsapoknál is. Az öregedő csővezetékek időben történő javítása és karbantartása, valamint a meglévő vízi infrastruktúra bővítése elengedhetetlenül fontos az ivóvíz iránti növekvő kereslet kielégítésére. Az Illinois American Water rendszeresen bővíti és karbantartja, illetve felújítja víz- és szennyvízhálózatait. Elmondásuk szerint a vízipar magas beruházásokat igényel. A Víz- és Szennyvíztechnikai Berendezéseket Gyártói Szövetségek szerint Pekingben a becslések szerint 750 milliárd dolláros beruházásra van szükség az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás fenntartásához és bővítéséhez, illetve, hogy kielégítsék az elkövetkező 20 évben jelentkező igényeket.

TERVEK:

A cég továbbra is beruházásokat hajt végre infrastruktúrájában annak fejlesztése, fenntartása érdekében. Az American Water Works vállalat azt tervezi, hogy a 2021-2025 közötti időszakban 10,4 milliárd dollárt, a következő évtizedben pedig 22-25 milliárd dollárt költ fejlesztésre.

Keys To Success' American Water Works' Rise To The Top (NYSE:AWK) | Seeking Alpha

képforrás: Seeking Alpha

A részvény befektetés és kockázata

Most, hogy megnéztük a vállalat legfontosabb adatait, érdemes beszélni a részvény befektetésről, ahogy eddig ezt a Biztoshozam meg is tette.

Amikor valaki egy részvényt vásárol, akkor tulajdonjogot szerezz az adott vállalatban. Ez pedig a legtöbb cégnél azt is jelenti, hogy a lehetséges részvényárfolyam nyereségmellett negyedévente, félévente vagy évente osztalékra is lehet számítani. Az osztalékot részvényenként határozzák meg.

Ez kimondottan jól hangzik, de akkor miért nem vásárol mindenki részvényt? Melyek a részvények kockázatai?

  • esetleges csődkockázat, de ez nem jellemző.
  • árfolyamkockázat,
  • poitikai kockázat
  • a részvény árfolyam esése, ezzel minden befektetésnél számolni kell!
  • devizakockázat
  • országkockázat
  • magas volatilitás. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb mozgások mehetnek végbe a részvény árfolyamában, mint mondjuk egy államkötvény esetén. Ez azt jelenti, hogy nagyobb a nyereség esélye, de a kockázat is a veszteségre.

Nem lenne fair, hogyha csak a kockázatokról beszélnénk, jöjjenek az előnyök:

  • Potenciálisan magasabb hozam lehetőség.
  • Presztízs, mert a részvényen keresztül tulajdonosai lehetünk a világ legnagyobb vállalatinak.
  • A részvénynek nincsen lejárata, szemben mondjuk a kötvénnyel.
  • Money investing and Stock market finance full course beszerzése – Microsoft Store hu-HU

Most, hogy a részvénybefektetések fogalmával és kockázataival már tisztába kerültünk, akkor most már érdemes konkrétan az American Water Works részvényére összpontosítanunk!

American Water Works: Több, mint ígéretes számok

Ahelyett, hogy bármit is mesélnénk nagyon a vállalatról, a részvényről, beszéljenek inkább a chartok, íme az első,az 1 hónapos chart:

AWW_chart
AWW_chart

Az elmúlt egy hónapban a részvény árfolyama 168,24-ről ugrott fel 171,50-re. Ez nagyjából 2% nyereség. Ettől még valóban nem kell “hanyat dobni magunkat”, de havi 2% nyereség már szemmel látható. Nézzük meg, hogy hosszabb távon milyen mutatókkal rendelkezik az American Water Works.

American Water Works 6 havi chart
American Water Works 6 havi chart

A barchart.com-on készült újabb féléves grafikonról már sokkal vonzóbb eredményt tudunk leolvasni. A több, mint 13%-os nyereség fél év alatt nyugodtan nevezhető kiemelkedő hozamnak. És hangsúlyozzuk egy közműszolgáltató vállalatról van szó. A szolgáltatására mindig lesz szükség, és Amerikában sem fogynak az emberek olyan szinten, hogy jelentősen csökkentse a szolgáltatás iránti keresletet. Jöjjön a két éves grafikon:

American Water Works 2 éves chart
American Water Works 2 éves chart

Egy-egy apró kielngéstől eltekintve látható, hogy szinte stagnálóan emelkedik az American Water Works részvény. Konkrétan 48,97%-os emelkedést elérve 115,12-ről emelkedett 171,50-re az ráfolyam. Bár találhatunk az adott időszakban ennél magasabb hozamot, ettől függetlenül az AWW-nrk nincs miért szégyenkeznie az eredményei miatt. És akkor még a 10 éves hozamot nem is melítettük:

American Water Works 10 éves chart
American Water Works 10 éves chart

Nos, akinek nem tetszik ez a chart, az magára vessen. Számoljunk egy kicsit 10 év alatt a részvényünk 31,35-ről emelkedett fel 171,5-re azt látni fogjuk, hogy majdnem meghatszorozta az értékét, pontosan 547%-ról beszélünk.

Egyetlen kérdés adódik: Vajon ez a részvény beillik az Ön portfóliójába?

A választ akkor kapja meg, hogyha helyesen válaszol a következő kérdésre.

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Mindenképp vegye fel velem a kapcsolatot, hogy meglévő számlájával vagy, ha még nem ügyfelünk esetleg új számlanyitással kapcsolatban részletes tájékoztatást nyújthassak, illetve hogy a további megtakarítására megkeressük az Önnek legtesthezállóbb megoldást! Forint alapú befektetések, biztosítások átdolgozását vegye fontolóra, én értékállóság szempontjából mindenképp az EUR alapú megtakarításokat, befektetést esetleg USD értékpapírszámlát javaslom.

TOp 5 iparág: melyiket válasszam?

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

 

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.