Nyugdíjbiztosítás 3+1 ok, hogy miért válassza

nyugdíjbztosítás 3+1 ok

Ahogy az egész világon, csakúgy nálunk is a nyugdíjrendszer állandó beszédtémát és megoldandó feladatot szolgáltat. Sokan aggódnak, hogy mi lesz velük idős korukban, és ez teljesen érthető. Sőt, ez az aggodalom már “szerencsére” tudatossággá nőtte ki magát, és egyre többen rendelkeznek valamilyen nyugdíj megtakarítással, vagy már eljutottak a tudatos kereskgélés fázisába. Ebben a cikkben megmutatjuk a nyugdíjbiztosítás 3+1 okát, amely miatt érdemes lehet Önnek is ezt választania.

Nyugdíjbzitosítás 3+1 ok, íme, az első:

1. Nem függ a későbbi nyugdíjkorhatár emeléstől

Nagyon érdekes, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás hármasból nem mindegyikre igaz a fenti állítás. Sőt, elmondhatjuk, hogy csak és kizárólag a nyugdíjbiztosításra. És ez egy kimondottan fontos szempont.

Ezt úgy kell érteni, hogy a nyugdíjbiztosítás 4 alapszolgáltatása közül az egyik, hogy szolgáltatnia kell a szerződés indulásakor aktuális nyugdíjkorhatár betöltésekor. Leegyszerűsítve ezt a összetett mondatot, ha most indít egy nyugdíjbiztosítást, akkor 65 éves korában – amely a mostani hivatalos nyugdíjkorhatár– biztosan téríteni fog. Erre azért érdemes odafigyelni, mert várhatóan a jövőben emelkedni fog a nyugdíj korhatár.

Nyugdíjbiztosítás 3+1 ok: Befektetési szempont

2. Széleskörű befektetési lehetőség

Először is fontos tudni, hogy kétféle nyugdíjbiztosítás választhatunk:

    • befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítást vagy
    • fix technikai kamattal rendelkező garantált nyugdíjbiztosítást is.

Viszont, ha befektetési egységekhez kötött terméket választunk, akkor szinte mindenhol legalább 10-15 eszközalapból állíthatjuk össze a portfóliónkat. A legtöbb biztosítónál az alábbi befektetések közül választhatunk:

  • részvények
  • kötvények
  • abszolút hozamú alapok
  • pénzpiaci alapok

Innentől pedig profi alapkezelők végzik a befektetést, egyfajta vagyonkezelést. Így igazság szerint a nyugdíjbiztosítás befektetési részével Önnek nem is kell foglalkoznia, amely előnyt jelent, hogyha nem rendelkezik megfelelő idővel és befektetési tapasztalattal, de nyereséget szeretne elérni.

Nyugdíjbiztosítás 3+1 ok: Egyéb nézőpont

3. Nagyon rugalmas a nyugdíjbiztosítás

Bár elsőre a biztosításokkal kapcsolatban, hogy az ugrik be mindenkinek, hogy kötelező a díjakat befizetni. Ettől függetlenül a fenti állítás szerintünk igaz. Íme, megmutatjuk, hogy miért:

    • Mindegyik szerződésnél van lehetőség a díjfizetés mértékét csökkenteni,
    • vagy akár szüneteltetni is.
    • Akár extra pénzeket is elhelyezni a nyugdíjbiztosításunk eseti számláján.

Ez utóbbi kimondottan érdekes lehetőség. Segít ugyanis abban, hogy el tudja hozni az államtól a maximálisan megengedett 130 ezer forintot. Egy példa:

Tegyük fel, hogy Ön rendelkezik x biztosítónál egy éves díjas 240 ezer forintos nyugdíjbiztosítással. Így erre 48 ezer forint adókedvezményt igényelhet (20%), Viszont az “év végi bónuszát” 410 ezer forintot elhelyez a nyugdíj megtakarítás eseti számláján. Így további 82 ezer forintot tud visszaigényelni az államtól.

+1. A megkerülhetetlen adókedvezmény

Az előző résznél már egy kicsit bele is kaptunk ebbe a témába. Az egyik legnagyobb előnybe a 20%-os, évente akár 130 ezer forintos adókedvezménybe.

Érdekes, hogy míg a korábban az életbiztosítások után visszaigényelt adókedvezményt a bankszámlánkra utalta az állam, addig most a nyugdíjbiztosítás egyenlegét fogja növelni.

Ezt érdemes pozitívan felfogni, mert így további extra hozamokat termel számunkra, ami jól fog jönni nyugdíjas korban. Viszont fontos azt is tudnia, hogy nem minden biztosító fekteti be egységesen a visszaigényelt adókedvezményt. Ez pedig a lejárati összegben jelentős különbségeket okozhat. Ezért sem mindegy, hogy melyik biztosító, melyik szerződésével készül nyugdíjas éveire.

Nyugdíjbiztosítás 3+1 ok: Indítsuk el a nyugdíjbiztosítást!

Ahogy ebből a rövid írásból is kiderült, a nyugdíjbiztosítás egy kimondottan jó lehetőség arra, hogy az idős korunkra pénzt gyűjtsünk össze. Ahogy az előző részt is befejeztük, azonban messze ne mindegy, hogy Ön melyiket válassza. Érdemes szakember segítségét kérni, amire itt van lehetősége:

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

 

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.