Arany vagy nyersanyag befektetés, te mit választanál?

 Hasznos havonta aranyfedezetet és tartalékot elindítani

 

Covid Zero politika enyhítése?

A  pénteki lépés, hogy csökkentették a karantén időtartamát a Kínába utazók számára, valamint a nemzetközi járatokra vonatkozó korlátozás eltörlése kompromisszumnak tűnt Peking részéről. Azért, hogy megnyugtassa a lakosságot, amely belefáradt az egyik lezárás után a másikba. Joe Biden és Hszi Csi-ping telefonon beszélt egymással pénteken és megegyeztek Kína lehetséges Covid Zéro politikájának enyhítésében, ami talán elindíthatja a nyersanyag hiány csökkenését. Hiszen elindulhatna egy ellátás lánc zavar megszűnési folyamat.

China eases quarantine and flight bans in 'COVID zero' pivot | The Japan Times

Eközben sokan azt gyanítják, hogy Hszi Csi-ping kínai miniszterelnök végül is nem szándékozik megszüntetni ezt a politikát.

Egyesek szerint Kína okai az egészségügyön túlmutatnak – például a nemzeti büszkeség területén.

Peking a Covid esetében teljes mértékben a hazai gyártású oltóanyagokra támaszkodik. Amelyek a nyugati médiának nyilatkozó szakértők szerint nem olyan hatékonyak. Mint a világszerte megbízható márkanevek, például a Pfizer, a Moderna, Novavax és a Johnson&Johnson.

Vakcinák

A Barron’s által idézett hongkongi tanulmány szerint a kínai gyártású Sinovacnak három injekcióra van szüksége ahhoz, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináival egyenértékű védelmet nyújtson. Ennek megcáfolására nehéz elegendő adatot szerezni, mivel Kína szigorúan titkolja az információcserét.

Peking most megpróbálja kifejleszteni saját mRNS-vakcináját. Hasonlóan a Pfizer és a Moderna vakcinájához, de a médiajelentések szerint ennek eredményeképpen messze lemaradt.

Philippines Targets Deal for 25 MLN Doses of Sinovac COVID-19 Vaccine

Mások tisztán pénzügyi vagy gazdasági okokra hivatkoznak, mondván, hogy a világjárványra adott vészhelyzeti válaszlépések korlátozzák a kínai bankok megrohanását, és lehetővé teszik Peking számára.Hogy megkerülje az orosz olajra vonatkozó amerikai szankciókat, és korlátlan mennyiséget vásároljon belőle a legalacsonyabb árakon.

OLAJ? NYERSANYAG

A termálvizek szolgálhatnak „tiszta” lítiummal Európa számára - autopro.hu

A Reuters vámadatokon alapuló számításai szerint Kína április és július között mintegy 3 milliárd dollárt takarított meg az orosz olaj megvásárlásával az egyéb importtal szemben. Kína átlagosan mintegy 708 dollárt fizetett tonnánként az orosz nyersolajért.Míg a többi országból származó import értéke 816 dollár volt tonnánként.

Elmondható, hogy mára már Kína lett a világ legnagyobb nyersolajimportőre: tavaly napi 11,8 millió hordót importált, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, amely napi 9,1 millió hordót hoz be. Májusban az olajár emelkedése megállt, miután Kína is zéró Covid toleranciát vezettet be. A korlátozások azonban súlyosan negatívan hatottak a kínai fogyasztói keresletre és a feldolgozóipari termelésre is.

Az áprilisi éves adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom 11,1%-kal, az ipari termelés 2,9%-kal, a feldolgozóipar pedig 4,6%-kal csökkent. Eközben a kínai jüan és az MSCI feltörekvő piaci devizapiaci devizaindexe áprilisban együttesen csökkent.

Az elmúlt két hétben, amikor az OPEC a szaúdiak vezette és Oroszország által támogatott globális olajtermelő szövetség – nekilátott a napi 2 millió hordós kitermeléscsökkentés betartásának, Kína Covid-nulla politikája ismét a címlapokra került. A Brent nyersolaj hétfőn centekre megközelítette a hordónkénti 100 dolláros szintet, majd a héten 6%-ot zuhant. Az olajpiac esése azután következett be, hogy a kínai exportnehéz Guangdong tartományban az új Covid-ügyek robbanásszerű növekedéséről szóló jelentések felvetették a félelmet, hogy a hatóságok újra bevezethetik az év elején bevezetett szigorú, sanghaji stílusú zárlatokat.

Népbank reagálása

A Kínai Népbank (PBOC) továbbra is óvatosan jár el a további jüangyengüléssel kapcsolatos aggodalmak miatt. Ami potenciálisan nagy tőkekiáramlást válthat ki egy Fed kamatemelési ciklusban. A jüan és a vállalati kötvényhozamok meredeken csökkentek, miután a PBOC április közepén bejelentette a bankok tartalékolási követelményeinek csökkentését. Azóta a valuta stabilizálódott, de a kötvényhozamok ismét emelkedni kezdtek. A kormányzat nettó adósságkibocsátása májusban és júniusban is több mint 700 százmilliárd jüant (104 milliárd dollár) tett ki, ami a két legmagasabb havi összeg 2020 közepe óta, és több likviditásra lesz szükség a PBOC-tól, ha a helyi kormányzati adósságkibocsátás gyors ütemű növekedése folytatódni fog.

PBOC: Systemic financial risk control a priority | Business | China Daily

Peking most kénytelen lesz vagy a jövő évre tervezett kvóta nagyobb részét előrehozni. Vagy más erőteljes intézkedéseket hozni a helyi önkormányzatok pénzügyeinek megerősítésére. Engedélyezheti továbbá, hogy a városi önkormányzatok több, a könyveken kívüli hitelt vegyenek fel, bár ez a magas kötvényhozamok miatt nehéz lenne. Amennyiben a kínai döntéshozók nem lépnek fel a helyi önkormányzatok finanszírozásának erőteljes megerősítése érdekében, és a PBOC nem hajlandó megkockáztatni a jüan további leértékelődését, az év második felében egy gyenge fellendülés a legvalószínűbb forgatókönyv.

OPEC

OPEC moves ahead on production increase, despite Omicron spread

Maga az OPEC azt jósolta, hogy a kínai olajvásárlás napi 60. 000 hordóval fog csökkenni idén, miután egy hónappal ezelőtt még napi 120 000 hordós növekedést prognosztizált, köszönhetően az új zárlatoknak. Az OPEC a 2022-re vonatkozó keresletnövekedési előrejelzését 460 000 hordó/napra 2,64 millió hordó/napra, 2023-ra pedig 360 000 hordó/napra 2,34 millió hordó/napra csökkentette.

A legtöbb nyersanyag csütörtök és péntek között erőteljesen emelkedett a Fed kamatlépésének kilátása miatt. Az olaj napi fellendülése azonban nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza az olaj piac heti veszteségét.

Arany

Aranyrúd árak | Aranypiac

Arany: Piaci elszámolások és tevékenység

Az elmúlt héten talán a az aranyba befektetők az egyik legizgalmasabb héten vannak túl. Az amerikai arany határidős ügyletek decemberi irányadó kontraktusa  unciánként 1.774,20 dolláron zárta a kereskedést. Az arany árfolyama ezen a héten 1770 dolláron zárt, ami 5,08%-os emelkedést jelent.

Az aranyrúd azonnali ára, amelyet egyes kereskedők jobban követnek, mint a határidős ügyleteket, unciánként 1.771,42 dolláron állapodott meg. 15,81 dollárral, azaz 0,9%-kal emelkedett.

Gold nears record after US Fed flags risks | The West Australian

Az arany csütörtök óta robbanásszerűen emelkedett, mivel az amerikai infláció kilenc hónapja a leglassabb éves olvasatot regisztrálta, ami fokozta a spekulációkat, hogy a Federal Reserve visszavesz a március óta végrehajtott agresszív kamatemelésekből, ami a dollár összeomlását okozta. A dollárindex, amely a zöldhasút az euróval, a jennel, a fonttal, a kanadai dollárral, a svéd koronával és a svájci frankkal szemben méri, a héten 4,1%-kal esett. A mi a legnagyobb csökkenés a 2020. márciusi 4,8%-os heti csökkenés óta.

Az arany emelkedéséhez két dolog járult hozzá: Egyrészt felröppentek a pletykák, hogy Kína felhagy a nulla százalékos kamatláb politikájával. Másrészt az amerikai munkaerő-piaci jelentés még mindig erőteljes munkahely teremtést mutatott. De a munkanélküliségi ráta most elkezdett emelkedni, mégpedig erőteljesebben, mint azt sok közgazdász előre jelezte. Ez közelebb hozhatja az amerikai jegybank kamatpolitikájának megfordulását. Az arany árfolyamának emelkedését az amerikai dollár gyengesége is támogatta.

Olaj vs arany

Shell Chart

Szerintem akár a Shell akár a Franklin Natural Resources Fund vásárlása ugyanúgy fontos, mint havonta 50 akár 100 euróval befektessünk a befektetési aranyba. Mindkét lehetőség mellett vannak érvek és ellenérvek.

Az olajkitermelés csökkenés és a nyersanyaghiány, szállítási láncok megszakadása miatt, ismét akár inflációs emelkedés várható, ahogy ebben az elmúlt negyedévben is tapasztalta Európa.

JAVASLAT

bne IntelliNews - Commodity prices fall across the board as the market  adjusts to the sanctions realities

Hasznos havonta aranyfedezetet és tartalékot elindítani vagyis akár havi 50-100 euróért aranyat venni illetve egy összegben befektetni aranyban. Miközben másik oldalon diverzfikálva tegyük be pénzünk nyersanyagba, itt gondolok a BHP részvényébe, a Shell vállalatba vagy a Franklin Natural Resources Fund befektetési részvényalapokba és az Abeerdeen World Resource bányásztati vállalkozás alapjaiba. Ez nem jelenti azt, hogy az arany ára minden nap emelkedni fog. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az elkövetkező hónapokban bekövetkező visszaesések vásárlási lehetőségeket jelentenek. Ezért én már ma felszólítok mindenkit keressen meg minket, hogy stabilizálja befektetéseit nálunk és velünk.

Vegyen Ön is aranyat rendszeres megtakarítással hosszútávra és így elkerülheti a nagyobb visszaeséséket és azt, hogy lemarad a mélypontokról.

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!