Amgen részvény: A biotechnológiába irányul a tőke?

Amgen részvény

Kevesen vannak a világon, akik ne ismernék a Marvell univerzumot és a szuperhősöket, akik már a multiverzumban harcolnak. Iszonyatos technikai háttér van ebben a világban és lehet, hogy ez nem csak fikció? Nos, az Amgen INC. pontosan egy olyan biotechnológiai vállalat, amely azon dolgozik, hogy amit a történetekben látunk az valóság lehessen. Ezen munkák eredményei pedig a cég tőkepiaci mérői, azaz pélldául az Amgen részvény szárnyalását is elősegíti. Sokan hiszik, hogy a biotechnológia a jövő nagy üzlete. ÍJárjunk utána!

Amgen részvény: A biotechnológiai vállalat

Az Amgen Inc. (korábban Applied Molecular Genetics Inc.) egy amerikai multinacionális biogyógyszeripari vállalat , amelynek székhelye a kaliforniai Thousand Oaksban található és 43 éve alapították.  A világ egyik legnagyobb független biotechnológiai vállalata, az Amgen Thousand Oaks alkalmazottai 2022-ben megközelítőleg 5000 főt (a város teljes foglalkoztatottságának 8,5%-a) számláltak , és több száz tudóst foglalkoztatott, így az Amgen a legnagyobb munkaadó a világon.

1991 februárjában az Amgen megkapta az FDA jóváhagyását a Neupogen számára a fertőzések megelőzésére olyan betegeknél, akiknek immunrendszere a rák kemoterápia miatt elnyomott. Egy 2002-es metaanalízis szerint a Neupogen-kezelés 38%-kal csökkentette a lázas neutropenia kockázatát, 49%-kal csökkentette a dokumentált fertőzés kockázatát, és 40%-kal csökkentette a fertőzéssel összefüggő mortalitás kockázatát.

Amgen részvény a biotechnológia
Amgen részvény a biotechnológia

1994-ben az Amgen lett az ötödik vállalat, amely megkapta az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Nemzeti Technológiai és Innovációs Érmét , a vese- és rákos betegek életminőségének javítását célzó gyógyszerek fejlesztése terén végzett munkája elismeréseként.

Az Amgen a 2020. december 31-ig tartó tizenkét hónap teljes CO2e-kibocsátását (közvetlen + közvetett) 243 Kt-n (-6 /-2,4% y/y) jelentette , és célja a nulla nettó kibocsátás elérése 2027-re.

A vállalat többek között azért lehet ismerős számunkra, mert 2004 óta Magyarországon is megtalálhatjuk ezt a vállalatot.

Friss hír (november 17-ei), hogy a Postera Inc. bejelentette többcélú együttműködését az Amgen Inc.-vel, amely a Postera mesterséges intelligencia (AI) platformját, a Protont, a generatív kémia és a szintézis-tudatos tervezés innovációját, valamint az Amgen gyógyszerkutatási szakértelmét kívánja kihasználni.

Amikor a mesterséges intelligencia és a biotechnológia keresztezi egymást, az már tényleg a jövőt jelenti.

Amgen részvény: a vállalat
Amgen részvény: a vállalat

Az Amgen vállalat a pénzpiacon

Ahogy említettük a cég 1980-as alapítású, azaz már 43 éve működik. A cégeknek egyfajta értékmérője, hogy milyen ismert választják őt komponensüknek. Nos az Amgennek itt sincs miért szégyenkeznie.

Íme, az alábbi indexek komponense az Amgen részvény:

  • Nasdaq-100 komponens
  • DJIA komponens
  • S&P 100 komponens
  • S&P 500 komponens

Ez azért elég imponáló valljuk meg. Nincs is más hátra, hogy egy kicsit kitérjünk az Amgen mútbeli teljesítményére.

Hogyan teljesít(ett) az Amgen részvény?

Szokásunkhoz híven nem szeretünk a levegőbe beszélni, ezért jöjjenek a chartok, amelyek megmutatják a részvényünk teljesítményét! Kezdjük a tőzsdei színrelépéstől, azaz 1983-tól:

Amgen részvény 1983 óta
Amgen részvény 1983 óta

Ahogy látható 1983-ban 0,16 USD-t ért egyetlen részvény, míg a jelenleg 265,39 dollárt. A grafikon alakulásából azt is tisztán láthatjuk, hogy vannak kisebb kilengések (melyik részvénynél ne fordulhatna elő), de azért szilárd növekedési ívet mutat.

Az is szembetűnő, hogy 2010 óta kezdett el igazén nyereséget termelni az Amgen részvény.

Hasonlítsuk is össze két másik neves részvénnyel!

Amgen részvény vs Oracle vs Amazon
Amgen részvény vs Oracle vs Amazon

Nos ez az a grafikon, amely talán legjobban megmutatja, micsoda erő rejlik az Amgen-ben és a részvényében. A 265,23%-os növekedés több, mint a duplája az Oracle részvényének és az Amazon részvény is elmarad ettől a növekedéstől.

Innentől már tányleg csak az a kérdés, hogy Te mikor döntesz úgy, hogy befektetsz a jövő válalalatába, amely már a múltban és a jelenben is bizonyított. Görgess lejjebb és vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segítsek benne, és tudatosan menedzselni a befektetéseidet, adóelőnyök mellett.

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!