Arany befektetés válságos időkben

arany befektetés válságos időkben

Anélkül, hogy nagyon mélyen filozofálgatni kezdenénk, miüta az arany létezik, azóta körülötte forog a világ. Folyamatosan visszatérünk arra a pontra, amikor azt mondják, hogy aranyba kell befektetni. Jellemzően ezek nehezebb időszakokban hangzik el, amelyekből motanában azért akad bőven. Vegyük végig az utóbbi évek eseményeit, és azt, hogy az arany hogyan reagált erre az időszakokra vagyis milyen is valójában az arany befektetés válságos időkben!

Arany befektetés válságos időben: 2008-as gazdasági válság

Menjünk vissza az időben egy 15 évet! A 2008-ban kirobbant gazdasági világválság a nagy gazdasági világválság óta a legjelentősebbnek tartott gazdasági válság, mely az ezt megelőző globális pénzügyi válságból alakult ki.

Előzménye az amerikai másodlagos jelzáloghitel-válság vagy amerikai jelzáloghitel-válság (közismerten a  subprime-válság) az Amerikai Egyesült Államok ingatlan- és bankszektorából 2006 végén kiindult, változó intenzitású pénzügyi válság, amely más országokban is érezteti a hatását. A válság során több jelentős cég csődbe ment, vagy kénytelen volt versenytársaival egyesülni. A válság érzékenyen érintette a nyugat-európai bankokat is, és hatása az amerikai gazdaság visszaesésén keresztül az egész világgazdaságban megmutatkozik.

Azóta számos film is feldolgozta a történteket, ilyen például A nagy dobás is, amelyet érdemes szabadidőnkben megnézni, mert amennyire lehet annyira tényszerű és érdekes is. De hogyan reagált az arany, ez a fontos most számunkra:

arany befektetés válságos időkben 2008
arany befektetés válságos időkben 2008-2010

Ahogy látható 2008-ban az uncia/USD árfolyam 993,2 volt, 2010-ben viszont már 1432,55. Sok mindent lehet mondani az arany teljesítményére, csak azt nem hogy ez nem több, mint eélvárható egy olyan időszakban, amikor bankok csődöltek de és mindenki pánikolt.

Amikor a pénz vásárlóereje folyamatosan csökken a nagymértékű pénzromlás miatt, sokan gondolják, hogy az arany a megfelelő eszköz az értékmegőrzésre. És ebben az esetben jól is gondolták. Ugorjunk tovább az időben és nézzük az arany hogyan viselkedett a következő nagy válság idején.

Arany befektetés válságos időben: A Covid

Frissek az élmények, de azért tényszerűen a lényeg: A Covid19-világjárvány a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid19 elnevezésű betegséggel fertőző pandémia. Az első eseteket 2019 decemberében fedezték fel a kínai Vuhan városában. A járványt 2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította.

arany befektetés válságos időkben covid
arany befektetés válságos időkben covid

 2021-ben a vírus mutálódása miatt több variánsa is megjelent és elterjedt számos országban. Ezek közül a legfertőzőbbek az alfa, a béta, a delta és az omikron variánsok. 2022 januárjáig több mint 340 millióan fertőződtek meg a vírussal, és 5,5 millió ember halt bele.

A betegség megelőzéséhez számos vakcinát is kifejlesztettek, elég csak mondjuk a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca termékeire gondolni. Ezekből összesen közel 10 milliárd adag oltást adtak be 2022 januárjáig. Nézzük az arany teljesítményét:

arany befektetés válságos időkben covid 2019
arany befektetés válságos időkben covid 2019

Kísértetiesen hasonlít a helyzet az előzőekben taglaltakhoz. 2019-ben a világjárvány kezdetén 1.542,6USD volt egy uncia arany, míg 2022-ben 2050 fölé emelkedett. Az kell mondani, hogy ebben a helyzetben ismét csak derekasan helytállt az arany, mint befektetés. Mire számítunk most?

Most is jó befektetés lesz az arany?

Jóstehetség nélkül hagyatkozzunk a puszta tényekre. Ahogy a grafikonok mujtatjkák az utóbbi időben rendre igaznak bizonyult, hogy jó “menekülő eszköz”. Ennek ellenére, ha valaki nem a gyors árfolyammozgásokra spekulál aktív befektetőként, akkor érdemes az aranyra hosszú távú befektetésként gondolni. A mostani trendeket elnézve kedvező időszak következhet, különös tekintettel akkor, ha valóban bekövetkezik az a recesszió, amitől most sokan tartanak.

Jelenleg ugyanis nagyon viharos időszakot élünk. A Covid még mindig nem múlt el teljesen, emellett itt van nekünk az ukrán-orosz háború, az Izrael-Hamasz háború, az energiaválság és a recessziótól való félelem. Sajnos kibontakozóban van egy Irán Amerika erős konfliktushelyzet is. Nem véletlen, hogy Kína el is kezdett arany felvásárolni.

Azt tehát nem tudjuk, hogy mi lesz pontosan, de abban biztosak lehetünk, hogy a jelen speciális és vészterhes időszakban egy jól összeállított portfólióban ott a helye az aranynak. Görgess lejjebb és egyeztessünk a konkrét részletekről!

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!