Arany tartalékok a világban-avagy havi 20.000 forintot neked is megér

Az arany, mint megtakarítás

2022- az ellentétes erők éve volt

Az arany 2022-ben kis nyereséget könyvelhetett el; nem kis teljesítmény a példátlanul magas kamatlábak és az erős amerikai dollár mellett. 2022 tankönyvi példája volt az arany stabil és korrelációmentes teljesítményének a piaci turbulenciák közepette. A gyenge intézményi keresletet ellensúlyozták a lakossági befektetések – az infláció és a geopolitika hatására, a központi bankok pedig kivételes nettó vásárlási évet zártak.

What will happen to the price of gold in 2022? | MoneyWeek

Előre tekintve

Úgy látják az Arany Világtanácsában, hogy a 2023-as előrejelzésük megjelenése óta a fejlemények összhangban vannak a piacok konszenzusos forgatókönyvével, de egy komolyabb visszaesés is elképzelhető, ami továbbra is pozitívan hathat az aranyra.

Az aranyhozam-attribúciós modelljük (GRAM) a decemberi pozitív hozam nagy részét a gyengébb amerikai dollárnak tulajdonítja, mivel más tényezők, például a határidős pozíciók és az árfolyamok nagyrészt kiegyenlítették egymást. Az amerikai dollárindex 2021 júniusa óta először esett a 200 napos mozgóátlaga alá. Ami talán azt jelzi, hogy a szeptember vége óta tartó fordulat kezd lendületet venni. Úgy tűnt, hogy a dollárindex erőteljes csökkenése nagyban hozzájárult az arany negyedik negyedévi fellendüléséhez.

The World Gold Council - Gold University - BullionStar

Q4 az aranynál

A negyedik negyedévi aranykeresleti trendek január végén történő közzétételével pontosabb képet kaphatnak a befektetők. Arról is, hogy az év utolsó három hónapjában hogyan alakult a kereslet és a kínálat egyéb forrásai.

Az arany árfolyama jelenleg 1926,38 dolláron áll. Az utolsó 3 hónap alatt 15,87%-ot emelkedett.

Az ellentétes erők éve

Az erős lakossági és kivételes jegybanki kereslet ellensúlyozta az intézményi befektetők gyengeségét. Az arany ára kis nyereséget könyvelhetett el egy olyan évben, amikor a reálhozamok  soha nem látott mértékben, 250 bázisponttal emelkedtek, a dollár pedig több mint 8%-ot erősödött. Az előző legnagyobb éves hozamemelkedés 150 bázispont volt, miközben a dollár stagnált. Erre a legjobb példa ez az év , vagyis 2013-ban az arany ára majdnem 30%-ot esett. 2022 tankönyvi példát szolgáltatott arra, hogy a kereslet és a kínálat különböző forrásai hogyan képesek ellensúlyozni egymást, és hogyan biztosíthatják az arany egyedülállóan stabil, portfólió-additív teljesítményét. Az intézményi (ETF/OTC/Futures) kereslet gyenge volt, de a lakossági kereslet erős, a központi bankok nettó vásárlása pedig kivételes.  Ezek a kereslet és kínálat egymást ellensúlyozó forrásai együttesen az aranyat 2022-ben marginális nyereségre késztették.

Gold Price

Óvakodjon a reálárfolyam-dollár csapdától

Az USA 10 éves inflációval védett kincstári értékpapír (TIP) hozama – amely a reálkamatlábak és a nem hozamtermelő arany tartásának alternatív költségét jelzi – két évtizede megbízhatóan befolyásolja az arany árfolyamát, de alacsonyabb frekvenciákon már kevésbé volt kiemelkedő.

Why Is it So Difficult to Save Money? | SoFi

Kína aranypiaca decemberben: tovább nőttek az aranytartalékok, de a nagykereskedelmi kereslet gyenge maradt

Főbb jellemzők:

  • Mind a Shanghai Gold Price Benchmark PM  RMB-ben, mind az LBMA Gold Price AM USD-ben kifejezett árfolyama decemberben emelkedést regisztrált. A SHAUPM pedig 10%-os emelkedéssel zárta a 2022-es évet, ami a gyengébb RMB miatt erősebb, mint az dollárban kifejezett társa.
  • A sanghaji és a londoni aranyár prémiuma decemberben tovább csökkent. A kínai aranypiac keresleti és kínálati dinamikája 2022 folyamán végig a helyi arany árprémiumot hajtotta.
  • A decemberi aranykivonás a sanghaji aranytőzsdéről (SGE) 10 év óta a leggyengébb volt, mivel a COVID fertőzések hullámzása csökkentette a keresletet; az éves nagykereskedelmi aranykereslet 1571 tonna volt, 174 tonnával alacsonyabb, mint 2021-ben.
  • A decemberi 0,9 tonnás pozitív kereslet túl kevés volt ahhoz, hogy megfordítsa a kínai arany ETF-ekből történő 24 tonnás (1,4 milliárd USD, 9,8 milliárd RMB) éves kiáramlást, amely a legnagyobb éves veszteség a történelemben.
  • A Kínai Népbank (PBoC) decemberben újabb 30 tonnás aranyvásárlást jelentett be, ami a második egymást követő havi emelés, miután három évig nem volt vásárlás. Ezzel a teljes aranytartaléka 2011 tonnára emelkedett, ami 62 tonnával több az év során.

Előre tekintve:

  • A kínai gazdasági fellendülés és az aranyfogyasztás várhatóan profitál a szigorú nulla-COVID-politika megszűnéséből. Illetve abból, hogy a politikai döntéshozók a fogyasztás ösztönzését helyezik előtérbe. Bár a jövőbeni COVID fertőzési hullámokhoz hasonló kihívások fennállhatnak, 2023-ban, a Nyúl évében a kínai aranykereslet fellendülésére számít az Arany Világtanácsa.
  • Mint korábban említették, rövid távon a helyi aranyfogyasztás hagyományos ünnepi lökést kaphat a január végén közelgő kínai újév (CNY) ünnepéből, különösen mivel a nyitás utáni első nemzeti COVID-hullám decemberben tetőzött.
  • When is Lunar New Year 2023? Everything you need to know about the holiday

2023 kínai arany kereslet kilátások

Kína újranyitása, bár elhamarkodottan, de jót ígér a gazdasági fellendülés és az arany iránti kereslet szempontjából. Bár a tomboló COVID fertőzések kezdetben sok fogyasztót és befektetőt otthon tartott, a december végi adatok azt mutatják, hogy a gazdasági aktivitás  kezd újra élénkülni. A Bloomberg medián előrejelzése szerint Kína GDP-növekedése 2023-ban valószínűleg eléri a 4,8%-ot. Ami figyelemre méltó fellendülés 2022-hez képest. Ez valószínűleg kulcsfontosságú hajtóerő lesz a helyi aranyfogyasztás támogatásában.

A COVID-korlátozások megszüntetése mellett a kínai aranykeresletnek kedvezhetnek a kormány fogyasztásösztönző erőfeszítései is, amint azt a Hszi Csin-ping  elnök által elnökölt év végi központi gazdasági munkakonferencián jelezték

How to master these 7 common interview questions

Jó Tanács ! Havi megtakarítás már 50 euró azaz durván 20.000 forinttól elérhető

 

A mostani gazdasági helyzetben és egyébként is a fizikai aranyban a vagyonunk 15-20 % -át érdemes tartani. Fizikai aranynak ugye a 999,9 24 karátos befektetési aranyat nevezzük. Úgynevezett Good Delivery minőség, garancia. A mi  javaslatunk az, hogy a befektető vagyonuk egy részét fizikai aranyban tartsák a szatellit mag (befektetési stratégia) előgondoskodási koncepciója szerint, mert hosszútávon az arany mindig is védelmet jelentett az inflációs kockázatokkal szemben. Fizikai aranyat nem csak nagy befektető tud megvásárolni. Már az úgynevezett átlagpolgár havi megtakarításait abba tudja tenni, vagyis akár havi 50 eurótól hozzáférhető.

1 Kg Gold Bar Cast Bullion Fine Gold The Royal Mint

Befektetési arany legfontosabb tulajdonságai

  • Színarany (999.9 tisztaságú)
  • Vám és Áfa mentes
  • 100, 250, 500, 1.000 grammos tömbök – kézzelfogható befektetés
  • Nincs politikai, ország, partner kockázat
  • Egyedi sorszámozott aranytömbök
  • Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
  • Nemzetközi minősítés – “good delivery” státusz
  • A világon bárhol elfogadott
  • Likvid, egyszerűen pénzre váltható

 

Nálunk a fizikai aranyat széfekben őrzik. De ha az ügyfél kéri, mi tudunk ügyfeleink részére akár 50 grammos kiszerelésben is házhoz szállítani. Az ügyfelek aranyát a Londoni Gold Fixing napi árfolyamán tartják nyilván unciában.

Goldpreis - Gold Chart

Javaslat havi megtakarítási lehetőség

Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Értékőrző trezorok - Értékőrző kincstár

  • Fizikai arany: vagyontárgy a bizonytalan időkre
  • Az aranyat 100%-ban fizikai állapotában Ausztriában őrizzük trezorban
  • Legkiválóbb minőségű arany: 24 karátos, 999,9-es finomságú színarany
  • Rövid idő alatt rendelkezésre áll értékesítéssel vagy kiszolgáltatással
  • Lehetséges a rendszeres aranyvásárlás

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!