GIVAUDAN SA. egy kiváló svájci parfüm vállalat amiben hosszútávon is megbízhat

Givaudan parfüm

A Givaudan egy svájci multinacionális aroma-, illatanyag- és kozmetikai hatóanyaggyártó vállalat. A 2008-as állapot szerint a világ legnagyobb vállalatának számít az aroma- és illatanyagiparban. Amiért ez a cég szóba kerülhet az a részvénye amiért érdemes ezt a vállalatot is a portfoliójába betennie.

Givaudan perfumer users female explorers as her muse for debut fragrance brand

 

A cég története

A Givaudan vállalatot 1895-ben alapította parfümgyárként a franciaországi Lyonban Leon és Xavier Givaudan. 1898-ban a Givaudan Genfbe, Svájcba költözött, és Vernierben épített gyárat. 1946-ban a Givaudan parfümiskolát nyitott, ahol a világ kreatív parfümkészítőinek egyharmadát képezték ki. 1948-ban a vállalat felvásárolta az Ersolko SA-t, amivel a Givaudan az aromaiparba is átlépett. 1963-ban a Givaudan-t felvásárolta a Roche, majd 1964-ben a Roche felvásárolta a Givaudan egyik versenytársát, a Roure-t. De késöbb a cég kivált a Roche- ból.

A Givaudan eredeti amerikai parfümközpontja 1972-ben épült a New Jersey állambeli Teaneckben, Der Scutt, a Trump Tower építészének tervei alapján. 1991-ben a Givaudan és a Roure egyesült a Givaudan-Roure néven. Szintén 1991-ben a vállalat megvásárolta a Fritzsche, Dodge és Olcott céget. 1997-ben a Givaudan-Roure felvásárolt egy másik ízesítő céget, a Tastemaker-t, amelynek székhelye az ohiói Cincinnatiben volt. A fúzióval a Givaudan lett a világ legnagyobb aromaipari vállalata. 2000-ben a Givaudan-Roure-t a Roche Givaudan néven kivált és a svájci tőzsdén jegyezték. 2002-ben a Givaudan felvásárolta a Nestle ízekért felelős részlegét, a FIS-t, amiért a Nestle 10%-os részesedést kapott a vállalatban. 2006. november 22-én a Givaudan bejelentette a Quest International felvásárlását, amely 2007 első negyedévében fejeződik be. 2007. február 21-én az EU jóváhagyta a Givaudan és a Quest egyesülését, ezzel az utolsó szabályozási akadály is elhárult az egyesülés elől, miután az Egyesült Államok hatóságai a hónap elején jóváhagyták a fúziót. 2007. március 2-án az egyesülési ügyletet lezárták.

How Givaudan Sniffed Out Success In China | Jing Daily

Felvásárlások

A felvásárlással a Givaudan világelső lett mind a finom illatok, mind a fogyasztói termékek terén; az aromák terén már eddig is világelső volt, a Quest International felvásárlása pedig tovább erősíti pozíciójukat. 2013-ban a Nestle 1,3 milliárd dollárért eladta részesedését a Givaudanban. 2014-re a vállalat bevételei mintegy 4,6 milliárd dollárra emelkedtek.

2014 óta a Givaudan mintegy 20 vállalatot vásárolt fel, köztük a Naturexet, az AMSilk kozmetikai üzletágát, az Albert Vieille-t, az Illatolajokat és a Golden Frogot.

Terjeszkedés

A vállalatnak telephelyei vannak Európában, Afrikában és a Közel-Keleten, Észak-Amerikában, Latin-Amerikában és Ázsiában, a csendes-óceáni térségben. 2022-ben a Givaudan forgalma 7,1 milliárd svájci frank volt. Piaci kapitalizációját tekintve Svájc 30 legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatának egyike. A Givaudan 2021-ben első helyen szerepelt a FoodTalks Global Top 50 Food Flavours and Fragrances Companies listáján

Sale > givaudan fragrances > in stock

2022-es Vállalati eredmények számokban

  • 7,1 milliárd svájci frank árbevétel, ami 5,3%-os növekedést jelent hasonló egy éves alapon és 6,5%-os növekedést jelent svájci frankban kifejezve.
  • Erős teljesítmény a nagy növekedési potenciállal rendelkező piacokon, 9,9%-os növekedés hasonló alapon.
  • 1 476 millió CHF EBITDA 2 és 20,7%-os EBITDA-ráta, szemben a 2021-es 22,2%-kal
  • 20,9%-os összehasonlítható EBITDA-ráta3 , szemben a 2021-es 22,5%-kal
  • 856 millió CHF nettó nyereség, ami 4,2%-os növekedést jelent 2021-hez képest
  • Az árbevétel 6,7%-ának megfelelő szabad cash flow4 , azaz 479 millió CHF
  • Javasolt osztalék 67,00 CHF/részvény, ami 1,5%-kal magasabb az előző évinél.
  • A CDP dupla A minősítés az éghajlat és a vízügy terén a negyedik egymást követő évben.

A Givaudan csoport egész éves árbevétele 7 117 millió svájci frank volt, ami 5,3%-os növekedést jelent a hasonló árbevételhez viszonyítva (LFL) és 6,5%-os növekedést svájci frankban 2021-hez képest.

A Givaudan egy nagyon kihívásokkal teli működési környezetben, amelyet a magasabb vásárlási beruházási költségek és a bejövő ellátási lánc zavarai okoztak, fenntartotta a jó üzleti lendületet. Miközben magas szinten tartotta működését és globális kifelé irányuló ellátási láncát, hogy támogassa ügyfeleink növekedését. A jó növekedést a termékszegmensek és a földrajzi területek mindegyikén elérték, a fejlett piacokon 1,9%-os, a gyorsan növekvő piacokon pedig 9,9%-os növekedést értek el. A vállalat 2025-ös stratégiájának legfontosabb stratégiai növekedési pillérei mind pozitívan járultak hozzá a növekedéshez.

A Társaság a vásárlóival együttműködve továbbra is áremeléseket hajt végre, hogy teljes mértékben ellensúlyozza a beszerzési költségek növekedését.

Givaudan Chart

Javaslat

A Givaudan SA  hosszú távú részvényesei az elmúlt fél évtizedben 27%-os részvényárfolyam-emelkedést élvezhettek, ami jóval meghaladja a piaci hozamot, ami körülbelül 11% volt. Fél évtized alatt a Givaudan évente 3,5%-kal tudta növelni részvényenkénti eredményét. Ez az EPS-növekedés alacsonyabb, mint a részvényárfolyam 5%-os átlagos éves növekedése. Ez arra utal, hogy a piaci szereplők manapság nagyobb becsben tartják a vállalatot. Vásároljon Givuadan SA részvényt, akár Estee Lauder és a EssilorLuxottica és L’oreal részvény mellé, de kiválóan kiegészítheti az olyan technologiai vállalatot, mint Google, Microsoft, TMSC, Nvidia és a az élelmiszeripar mellé a Nestle, McCormick és Kellogg  cégekhez is kiválóan passzol. Egy darab részvény ára 2860 CHF azaz euróban 2945,8 euró vagyis kb 1090.000 ft 370 ft/euró árfolyamon. A minimum vásárlás az egy db részvény a Partner Bankon keresztül, de hosszabb távon bizonyára nem  bánja meg ha a Givuadan SA. részvényébe fektet. Ha 2012-ben fektetett volna be ugyanebbe a részvénybe akkor közel 900 euróért kapta volna meg ugyanezt a részvényt ami azóta több, mint 320%-ot emelkedett az évek alatt.

Sustainability in flavours: Givaudan's new US$60mn Indian facility shows strong environmental-friendly focus

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!