S&P 500: Az amerikai etalon a befektetéshez

S&P500 index

Aki csak egy kicsit is érdeklődik a tőzsde világa és a befektetés iránt, annak biztosan ismerősen cseng az S&P 500. De vajon kellőképpen ismerjük ezt a referencia indexet? Egy biztos, tudni kell róla amennyit csak lehet. Ennek a cikknek a végén biztosan kellő tudás lesz a birtokunkban, hogy sikeresen tudjuk a befektetéseinkben használni az S&P 500 részvényt.

S&P 500 Chart

Mi az S&P 500?

Standard and Poor’s 500 vagy egyszerűen az S&P 500 egy tőzsdeindex , amely 500 amerikai tőzsdén jegyzett nagyvállalat részvényeinek teljesítményét követi nyomon . Ez az egyik leggyakrabban követett részvényindex. 2020. december 31-én több mint 5400 milliárd dollárt fektettek be az index teljesítményéhez kötött eszközökbe.

Az S&P 500 index 1957. március 4-én létre a Standard & Poor‘s által, amely a Standard Statistics Company és a Poor’s Publishing cégek összeolvadásából alakult.

A Standard Statistics Company az első tőzsde mutatóját 1923-ban vezette be, amely kezdetben 233 céget foglalt magában. Az összeolvadás után ez a szám megnőtt 416 cégre, majd 1957-ben 500-ra.

Az index egy szabadon mozgó súlyozott/ kapitalizációval súlyozott index . 2021. szeptember 30-án az S&P 500-as listán szereplő kilenc legnagyobb vállalat az index piaci kapitalizációjának 28,1%-át tette ki, és súlyozási sorrendben az Apple , a Microsoft , az Alphabet (beleértve az A és C osztályú részvényeket is) ), Amazon , Meta Platforms , Tesla , Nvidia , Berkshire Hathaway és JPMorgan Chase .

Berkshire Hathaway
Berkshire Hathaway

Ahhoz, hogy egy cég bekerüljön az S&P500-ba, meg kell felelnie a következő feltételeknek:

  • A piaci tőkeértéke legalább 5 milliárd dollar
  • Legalább havi 250.000 részvény kereskedési volumene van.

S&P 500 komponensek

Ahogy korábban is említettük ennek a részvényindexnek 500 összetevője van. Most nem fogjuk mind az 500-at felsorolni, de azért párat megemlítünk:

És még sokan mások, ahogy mondani szoktuk, de a fent található linken a nagyon érdeklődők, mindegyik komponens részvényt megtalálhatjuk.

Érdekesség:  Az S&P500-as lista nem 500 részvényt tartalmaz, hanem 505-öt.

Mit mond nekünk az S&P 500?

Először is, aki tagja ennek a mértékadó referenciaindexnek, az biztos hogy egy komoly, stabil cég. Nyugodtan beválaszthatjuk a portfóliónkba, mert ezekkel a cégekkel financiális gond egyáltalán nem jellemző.

Az index átlagos éves teljes hozama és összetett éves növekedési üteme az osztalékkal együtt 1926-os kezdete óta körülbelül 9,8% ( infláció után 6% ), és a hozam éves szórása ugyanebben az időszakban 20,81%; azonban volt néhány év, amikor az index 30% fölé jutott.

A portfóliónkat is érdemes ehhez az indexhez mérni, amennyiben amerikai részvényeket választunk. Ha felülmúljuk, akkor büszkék lehetünk magunkra. Ha ez nem sikerült volna, akkor pedig, mankóként nyújthat segítséget.

Amikor az S&P 500 index medvepiaci szintre kerül, az nagy hír. Ez azért van, mert az indexet széles körben használják az amerikai részvénypiac állapotának barométereként, mivel a teljes érték 80%-át képviseli.

Hosszú időn keresztül azonban a pénznek az S&P 500-ban való parkolása mindig is nyerő lépés volt. Az 1926 és 2019 közötti 94 évben az S&P 500 hozama az összes naptári év 73%-ában pozitív volt. A siker esélye hosszabb időszakokban jelentősen megnő: az index 10 éves tartási időszak alatt az esetek 94%-ában pozitív hozamot produkál. És a történelem során egyetlen alkalommal sem veszített volna pénzt az S&P 500-ba történő 20 éves befektetéssel.

A brown grizzly bear roaring.

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz. Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

S&P 500
S&P 500

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Biztoshozam.hu: referenciaindex
Biztoshozam.hu: referenciaindex

Szeretnél egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnéd átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztrálj ide kattintva!