Colgate-Palmolive vagy P&G? Mérlegen a tisztaság

Colgate-Palmolive vs Procter&Gamble

A mai napon nehéz döntést hoztam két vállalat összehasonlitásáról. De úgy a tiszta ha Ön nemcsak egy céget lát, hanem egy vetélytársat is. Viszont akinek nincs 6-7 perce, hogy végigolvassa ezt a cikket, az mentse le könyvjelzőbe, és később térjen vissza rá.

 

Sustainability Faceoff: Procter & Gamble vs. Colgate-Palmolive

A Colgate-Palmolive Company

Nem is gondolnánk, hogy milyen hosszú múltra tekint vissza a Colgate-Palmolive vállalat. Bizony több, mint 200 éve kezdődött a vállalat sikersztorija. Íme, a leglényegesebb dátumok és történések:

  • 1806 az áhítatos baptista angol bevándorló William Colgate szappan- és gyertyagyártó, , gyárat alapított New York-i Dutch Street-en William Colgate & Company néven.
  • 1857-ben Colgate meghalt, és a vállalatot átszervezték Colgate & Company néven, hívő baptista fia, Samuel Colgate irányítása alatt.
  • 1873-ban a cég bemutatta első Colgate fogkrémet , egy üvegekben forgalmazott aromás fogkrémet
  • 1898-ban a wisconsini Milwaukee ban a BJ Johnson Company pálmaolajból és olívaolajból készített szappant , amelynek képletét BJ Johnson fejlesztett ki. A szappan elég népszerű volt ahhoz, hogy átnevezhessék a cégüket – így született a Palmolive.
  • 1928-ban Palmolive-Peet megvásárolta a Colgate Company-t, hogy létrehozza a Colgate-Palmolive-Peet Company-t. 1953-ban Peet elhagyta a nevet, így csak a Colgate-Palmolive Company maradt.

Colgate‐Palmolive‐Peet Company advertisement in the American Weekly... |  Download Scientific Diagram

Időközben olyan márkák kerültek a vállalat birtokába, mint az Ajax, a Colgate, az Elmex és a Palmolive, mert persze sok más is.

Ma a Colgate-nek számos leányvállalata van, amelyek 200 országot érintenek, de háromban, az Egyesült  Államokban, Indiában és Pakisztánban kiemelten.

A Colgate-Palmolive régóta versenyben áll a világ legnagyobb szappan- és mosószergyártójával , a Procter & Gamble-lel (P&G) . A P&G nem sokkal a második világháború után mutatta be Tide mosószerét , és a Colgate szappanjai közül több ezer fogyasztó váltott is az új termékre. A Colgate elvesztette első számú helyét a fogkrémek piacán, amikor a Procter&Gamble fluoridot adott hozzá a fogkrémjéhez (a Colgate azóta újra igényt tart az első számú értékesítési pozícióra). A tévé kezdetén a Colgate-Palmolive a szappanoperák szponzoraként versenyezni kívánt a P&G-vel. És akkor térjünk is át a Procter & Gamble-re.

Colgate-Palmolive Chart

A Colgate-Palmolive vetélytársa a Procter & Gamble

A Procter & Gamble Company ( P&G ) egy amerikai multinacionális fogyasztási cikkekkel foglalkozó társaság, amelynek székhelye az ohiói Cincinnati, és amelyet William Procter és James Gamble alapítottak 1837-ben.

Procter & Gamble: A Dividend King With Uninterrupted Payouts Since 1890 -  Intelligent Income by Simply Safe Dividends

1858–1859-ben az eladások elérték az egymillió dollárt. Ekkorra körülbelül 80 alkalmazott dolgozott a Procter & Gamble-nél. Az amerikai polgárháború idején a társaság szerződéseket nyert az Unió hadseregének szappannal és gyertyákkal való ellátására . A háború során tapasztalt megnövekedett nyereség mellett a katonai szerződések az egész ország katonáival megismertették a Procter & Gamble termékeit.

Idővel számos új termék és márkanév került bevezetésre, és a Procter & Gamble új területekre kezdett ágazni. A vállalat bevezette Tide mosodai mosószer 1946, és Prell sampon 1947. 1955-ben a Procter & Gamble megkezdte az első fluort tartalmazó fogkrém forgalmazását, Crest néven. 1957-ben ismét elágazva a társaság megvásárolta a Charmin papírgyárakat, és megkezdte a WC-papír és más selyempapír termékek gyártását.

A Procter & Gamble számos más vállalatot felvásárolt, amelyek diverzifikálták termékcsaládját és jelentősen növelték a profitot. Ezek az akvizíciók többek között a Folgers Coffee , a Norwich Eaton Pharmaceuticals (a Pepto-Bismol gyártói ), a Richardson-Vicks, a Noxell ( Noxzema ), a Shulton’s Old Spice , a Max Factor , az Iams Company és a Pantene cégeket olvasztotta be a P&G vállalatba. Térjünk át a két cégre befektetési szempontból, de előbb a szokásos és elengedhetetlen részvény befektetési tájékoztató!

Procter & Gamble Chart

A részvény befektetés és kockázata

Most, hogy megnéztük a Coca-Cola vállalat legfontosabb adatait, érdemes beszélni a részvény befektetésről.

Amikor valaki egy részvényt vásárol, akkor tulajdonjogot szerezz az adott vállalatban. Ez pedig a legtöbb cégnél azt is jelenti, hogy a lehetséges részvényárfolyam nyereség mellett negyedévente, félévente vagy évente osztalékra is lehet számítani. Az osztalékot részvényenként határozzák meg.

Ez kimondottan jól hangzik, de akkor miért nem vásárol mindenki részvényt? Melyek a részvények kockázatai?

  • esetleges csődkockázat, de ez nem jellemző.
  • árfolyamkockázat,
  • poitikai kockázat
  • a részvény árfolyam esése, ezzel minden befektetésnél számolni kell!
  • devizakockázat
  • országkockázat
  • magas volatilitás. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb mozgások mehetnek végbe a részvény árfolyamában, mint mondjuk egy államkötvény esetén. Ez azt jelenti, hogy nagyobb a nyereség esélye, de a kockázat is a veszteségre.

Nem lenne fair, hogyha csak a kockázatokról beszélnénk, jöjjenek az előnyök:

  • Potenciálisan magasabb hozam lehetőség.
  • Presztízs, mert a részvényen keresztül tulajdonosai lehetünk a világ legnagyobb vállalatinak.
  • A részvénynek nincsen lejárata, szemben mondjuk a kötvénnyel.

Ha a részvénybefektetések fogalmával és kockázataival már tisztába kerültünk, akkor most már érdemes konkrétan a Colgate-Palmolive és a Procter&Gamble részvényre koncentrálnunk!

Nyereség angolul

 

Hogyan teljesítenek a részvények?

Kezdjük a közelmúlttal, hiszen egy részvény esetén határozottan fontos, hogy egy-egy nehezebb időszakra (nevezzük válságnak) hogyan reagálnak.

A Colgate-Palmolive 2021 Q1 negyedévében 3,61 milliárd euró nettó árbevételt jelentett be, ami 6%-os növekedést jelent az előző év Q1-es eredményeihez képest. A P&G eredménye nettó 14,9 milliárd euró volt. A nettó nyeresége pedig 5% az előző évhez képest. Ez számunkra azt jelenti, hogy mind a két cég növekvő plyán mozog jelenleg.

Nézzük meg kicsit nagyobb távlatban hogyan teljesítettek a részvények:

  • 1 év: Colgate-Palmolive:  69,29-ről 82,87-re, azaz nagyjából 20%
  • 5 év: Colgate-Palmolive: 71,91-ről 82,87-re, azaz nagyjából 15%
  • 1 év: Procter & Gamble:  113,56-ről 137,39-re, azaz nagyjából 13%
  • 5 év: Procter & Gamble: 83,57-ről 137,39-re, azaz nagyjából 64%

Ezekből a számokból is látható, hogy közel két egyformáa befektetési lehetőségről beszélünk. Bár 5 éves távon a P@G jelentős előnyt mutat ez egyben az is jelentheti, hogy a Colgate-ben rejlik még nagyobb potenciál. Ezt támasztja alá, hogyha megvizsgáljuk a Colgate részvényt, azaz S&P 500 referenciaindex-szel összevetve. Látható, hogy bár növekedést mutat a Colgate-Palmolive, még a referencia index jobban teljesít.

Közelebb jutottunk egy kicsit a megoldáshoz? Szerintünk igen. Viszont csak akkor találunk kimondottan előnyös megoldást, hogy kicsit részletesebben elmélyedünk a személyes elvárásokban és a részvényekben is. Adódik a kérdés:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

 

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

• Telefonon:06706051490
• skypon:koncz.peter@portfolife.hu
• emailben:koncz.peter@portfolife.hu
• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.