Referenciaindex: Mit kell tudni róla?

referencia-indexek

Sokat hallhatjuk az olyan kifejezéseket, hogy BUX meg S&P 500, vagy esetleg DAX 40, de ezek mit jelentenek? Mi a közös bennük és hogyan segítenek abban, hogy sikeres legyen a portfóliód? Ha velünk tartasz ebben a cikkben bemutatjuk a referenciaindex fogalmát. Valamint azt is, hogy miért érdemes foglalkozni vele.

Mi az a referenciaindex?

A benchmark vagy referenciaindex viszonyítási alapként jelenik meg bizonyos befektetési alapok elért hozamának értékelésekor. Számtalan tőzsdeindex létezik a világon, általában az adott ország adott piacára már önmagában képeznek több indexet is. A befektetők a világ vezető gazdaságai kapcsán létrehozott indexeket szokták követni, nemcsak azért, mert esetleg vannak az adott tőzsdén érdekeltségeik, hanem azért is, merta mozgásukból lehet következtetni egyéb gazdasági folyamatokra.

A Befektetési Társaságok Intézetének becslése szerint az Egyesült Államok teljes részvénypiacának 16 százalékát indexalapok birtokolják, ami meghaladja a hagyományos, aktívan kezelt alapok 14 százalékát.

Weekly MSCI World Index (USD) performance 2022 | Statista

A legismertebb referencaindexek

Ahogy az előbb is említettük az adott ország piaca jellemzően rendelkeznek referenciaindex-szel, Íme, pár példa:

  • S&P 500 (USA)
  • NASDAQ (USA)
  • DJIA (USA)
  • DAX 40 (Németország)
  • FTSE 100 (Anglia)
  • Nikkei (Japán)
  • és persze a BUX (Magyarország)

Összegezve tahát, ha mondjuk angol részvényekből építenénk portfóliót, akkor az FTSE 500 lenne az, amelyhez érdemes lenne mérni a teljesítményét. Ezekbe az indexbe be kell kerülni, és még ez sem elég, hiszen az összetétele folyamatosan változik. mindjárt írunk is erre egy példát.

Pár sztár viszi a hátán a tőzsdét, aminek már többször csúnya vége lett -  Portfolio.hu

Az amerikai referenciaindex: S&P 500 index

Az gondoljuk, hogyha azt mondjuk, hogy Elon Musk, vagy Tesla, akkor nincs ember a Földön, aki ne tudná miről beszélünk. De egy érdekesség: A Tesla részvény nem is olyan régen kikerült az S&P 500 indexből. Ez megtörténhetett a világ egyik legismertebb vállalatával is. Az már más kérdés, hogy minden idők legnagyobb kitettségével került vissza. Íme pár részvény az S&P 500 indexből:

Az első öt vállalat a kitettség alapján. Nem mindennapi névsor. De megemlíthetjük akár az Nvidia-t, vagy Warren Buffett részvényét is a Berkshire Hathaway-t is.

What Can We Learn From the S&P 500-to-Gold Ratio? | GOLD AVENUE

Németországi referenciaindex, a DAX 40

Akik nem aktívan foglalkoznak a pénzpiaccal, de azért ismerik, azok azt is hihetnék, hogy elírtuk az index nevét, de nem tettük. DAX 30 néven vált ismertté a német benchmark, de nem is olyan régen 30 vállalatról, negyvenre bővült az indexet alkotó vállalatok száma.

2021 szeptember 20-án a DAX 30 tíz vállalattal bővült megalkotva a DAX 40-t. Az 1988-ban életrehívott index legismertebb elemei az alábbi részvények:

  • Adidas
  • Allianz
  • Daimler
  • Siemens
  • Zalando
  • Az “új tizesből” elég a Porsche-t említeni.

DAX Index Chart

Amerikai Dow Jones index

A Dow Jones Industrial Average (DJIA), Dow Jones, vagy egyszerűen csak a Dow , az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett 30 kiemelkedő vállalat tőzsdei indexe. Bár a DJIA az egyik legrégebbi és leggyakrabban követett részvényindex, sok szakember úgy véli, hogy egy szélesebb körű piaci indexhez, például az S&P 500-hoz képest nem tükrözi megfelelően az Egyesült Államok teljes részvénypiacát. A DJIA csak 30 nagyvállalatot tartalmaz. Árral súlyozott, ellentétben a piaci kapitalizációt használó részvényindexekkel. Továbbá a DJIA nem használ súlyozott számtani átlagot. Az indexet először 1896. május 26-án számították ki,és a Dow Jones Transportation Average után a második legrégebbi az amerikai piaci indexek között. Charles Dow, a The Wall Street Journal szerkesztője és a Dow Jones & Company társalapítója hozta létre, és róla és üzlettársáról, Edward Jones statisztikusról nevezték el. Az index nevében szereplő ipari szó kezdetben a nehézipari ágazatot hangsúlyozta, de idővel számos más típusú vállalat részvényei is bekerültek a DJIA-ba.

a Dow Jones index tagjai pl:

  • Nike
  • Amgen
  • Verison
  • Visa
  • Apple
  • Dow Jones Industrial Average Chart

Szabályozás

Az indexszolgáltatók a fő célpontok. Az olyan pénzügyi indexeket, mint az S&P 500, a Russell 2000 vagy az MSCI World indexet készítő vállalatok az Egyesült Államokban eddig a “Publishers’ Exemption” (kiadók mentessége) alapján kerülték el a szabályozást, amely eredetileg az újságok és hírlevélírók védelmére szolgált.

Végül is sok indexszolgáltató kiadói vagy tőzsdei vállalkozáson belül indult, az ügyfelek számára nyújtott meglehetősen kis információs szolgáltatásként. A bíróságok ezért úgy érezték, hogy az indexszolgáltatók nem nyújtanak befektetési tanácsadást, amikor benchmarkokat hoznak létre.

A referenciaértékeknek csupán a piacot kellett volna tükrözniük, nem pedig arra vonatkozó ajánlást jelenteniük, hogy milyen értékpapírokat érdemes vásárolni, és inkább egy széles közönségnek kínálták őket, mint közvetlenül az ügyfeleknek.

Az Egyesült Államokban a szabályozási filozófia ezért az indextermék szabályozására irányult, de az indexszolgáltatóra nem.

Ez a megközelítés sok éven át jól működött, de vajon ez a helyzet most már így van-e?

Számos tényező vezetett ahhoz, hogy a SEC (Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet) felülvizsgálta, hogy az indexszolgáltatókat szabályozni kell-e. A legnagyobb azonban a passzív indexalapú befektetési termékek óriási növekedése.

A SEC elnöke úgy gondolja, hogy a kripto szabályozás elfogadást fog hozni |  Kripto Akadémia

Következtetés

Ebből a három példából is látható, hogy ilyen vállalatok egyvelegével kell felvenni a versenyt egy jó portfóliónak. És miért ne csak egy részvényt válasszunk belőle? Mert ezzel is csökkentjük a kockázatot. Amennyiben tetszett ez a cikk, akkor később még bemutatunk részletesebben is pár neves referenciaindexet.

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz. Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

Referenciaindex
Referenciaindex

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Biztoshozam.hu: referenciaindex
Biztoshozam.hu: referenciaindex

Szeretnél egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnéd átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztrálj ide kattintva!