Olajjal tele már minden, mégis van hova araszolni

fektess nyersanyagba

Ha a főcím (“olajjal tele már minden”) miatt az utolsó részeg éjszakád jut eszedbe, akkor kénytelenek leszünk elküldeni téged elvonókúrára. Mert ma nem az alkoholos eszkalációknak fogunk hódolni! Nem kívánjuk kommentálni sem a most megjelent gáz pletykákat, sem Martin Pucher volt kereskedelmi bankfőnök tollából megjelent olajírást sem.

Valójában az olajár új rekord rallyjára szeretnénk összpontosítani, amely úgy tűnik, hogy nem áll messze az új 7 éves csúcsától. Azok, akik az év eleje óta teljes mértékben az olajba fektettek, az északi-tengeri Brent esetében mintegy 61%-os, az amerikai WTI esetében pedig 64%-os nyereséget értek el.

JAVASLATOK:

Nem véletlenül mondjuk, még mindig megéri nyersanyagba Shell részvénybe vagy Barrick Gold, BHP részvénybe vagy Franklin Natural Resources Fund – A befektetési alapba ISIN:LU0300741732  fektetni.

Franklin Natural Resources Fund: Az Alap aktívan kezelt befektetési stratégiát folytat, és elsősorban a
következőkbe fektet be:

  • · a természeti erőforrásokkal és az ehhez kapcsolódó tevékenységekkel
    foglalkozó vállalatok által kibocsátott értékpapírok; ezek a vállalatok bármilyen
    nagyságúak lehetnek, és bármely országban lehet a székhelyük, beleértve a
    feltörekvő piacokat is;
    Az Alap kisebb mértékben az alábbiakba is befektethet:
    · bármely országban székhellyel rendelkező bármilyen nagyságú vállalatok
    által kibocsátott értékpapírok vagy hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok egyéb típusai
    A természeti erőforrás szektor olyan ágazatokat foglalhat magában, mint az
    integrált olaj, az olaj- és gázkutatás és -termelés, az energiaszolgáltatások és
    -technológia, az alternatív energiaforrások és környezetvédelmi szolgáltatások, az erdészeti termékek, a papírtermékek és a vegyi anyagok.

Oil prices shake off COVID blues as Brent hits $60 | Oil and Gas News | Al Jazeera

Olajjal tele szeptemberben

Szeptemberben különösen kedvezően alakult a helyzet: a Brent és a WTI ára egyaránt mintegy 10%-kal emelkedett. Legutóbb az ár képes volt meghaladni a 80 $/barl-os szintet, de a hét folyamán ismét enyhe nyomás alá került. Az amerikai energiaügyi miniszter utalt arra, hogy az ország kész felszabadítani stratégiai olajtartalékait az energiaárak lehűtése érdekében.

Az elmúlt hónapok áralakulása még inkább megdöbbentő annak fényében, hogy a nemzetközi olajkartell, az OPEC+ augusztus óta minden hónapban napi 400.000 hordóval bővíti az olajkitermelést. Ez az intézkedés a növekvő keresletet hivatott kezelni, amely a határok fokozatos megnyitása után egyértelműen újra megélénkült. Az OPEC+ már 2020 tavaszán úgy reagált a világjárvány okozta olajkereslet és az olajárak visszaesésére, hogy jelentősen, összesen közel napi 10 millió hordóval csökkentette a kitermelést. 2021 nyarára ezt már ismét napi 5,8 millió hordóra csökkentették. A jelentős áremelkedés ellenére az OPEC+ nemrégiben közölte, hogy nem kívánja a termelést a havi 400 000 hordó/nap határon túlra növelni.

OPEC (@OPECSecretariat) | Twitter

forrás kép:https://twitter.com/opecsecretariat

CÉL:

A cél elvileg az, hogy a termeléscsökkentést 2022 szeptemberéig fokozatosan megszüntessék. A jelenlegi árszint azt mutatja, hogy a kereslet növekedése erősebbnek tűnik, mint annak bővülése. Meglátjuk, hogy az elkövetkező hónapokban fokozatosan növekvő kínálat hogyan fog korrelálni a kereslet feltételezett további növekedésével.

forrás: Bloomberg / A múltbeli teljesítmény nem garancia vagy megbízható mutatója a jövőbeli teljesítménynek.

Olajjal tele: Földgáz és energiaárak

A kőolaj árához képest a földgáz árának emelkedése az elmúlt hónapokban még robbanásszerűbben alakult! Az év eleje óta az árak mintegy 125%-kal emelkedtek. Ennek sokféle oka van. Az energiaszolgáltatók általában nyár végén és ősz elején készletezik a téli gázkészleteket. Ez azonban idén a szokásosnál is nehezebb, mivel a korona-válság a gázkitermelést is hosszú ideig befolyásolta.

Ennek megfelelően nem csak Európában a szokásosnál is üresebbek a raktárak. Emellett a 2020/21-es szokatlanul hideg tél tovább ürítette az európai, észak-amerikai és északkelet-ázsiai tárolókat. A keresleti oldalon különösen a kínai gazdaság fellendülése gyakorol felfelé irányuló nyomást az árakra. A legutóbbi áremelkedések azt jelentik, hogy Európában a gázért hordónként több mint 200 dolláros olajegyenértékkel kereskednek.

Ezen a héten a gázárak mintegy 10%-kal csökkentek, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy növelni fogja az Európába irányuló gázszállításokat, amelyek idén rekordszintre emelkedhetnek. Az orosz vezető magukat az európaiakat okolja az elmúlt hónapok áralakulásáért, mivel a spotpiacok felé fordultak. Oroszország kész segíteni a globális gázpiaci helyzet stabilizálásában – mondta Putyin.

Az emelkedő energiaárak nyomás alá helyezték az európai kormányokat és politikusokat. Franciaországban az állam most beavatkozni fog az energiapiacba, és korlátot szabhat az elmúlt hónapok gyors árugrásának. Spanyolország és Olaszország szintén szabályozási szinten kívánja enyhíteni a magas árak okozta inflációt. Magyarországon mind a gáz, mind az olaj illetve külgazdasági problémák és a növekvő hiány szeptemberben 5,5%-os inflációhoz vezetett.

Következtetés (Konklúzió):

Ezek a fejlemények természetesen az olaj- és gáziparban tevékenykedő vállalatokat jelenleg ujjongásra késztetik. Európában a Stoxx Europe 600 olaj- és gázipari alindexe szeptemberben mintegy 10%-kal emelkedett, és ezzel egyértelműen a három pozitívan teljesítő szektor közül az élre került. Az ágazat osztrák vállalatai is a legnagyobb nyertesek közé tartoztak a közelmúltban. Míg az OMV 12%-kal erősödött, a Royal Dutch Schell 21,29%-ot az elmúlt hónapban, addig a Schoeller-Bleckmann részvénye 9%-kal emelkedett. Különösen az utóbbi vállalat gyakran különösen erősen kötődik az olaj- és gázárak mozgásához, mivel erősen kötődik az upstream üzletághoz. A vállalat és az iparág számára fontos egyéb paraméterek, mint például a fúrótornyok száma, amely az olaj- és gázfúrótornyok számát vagy az E&P (Exploration & Production) kiadásokat mutatja, mind az Egyesült Államokban, mind a nemzetközi piacokon egymás után növekedni tudtak. Ha az elkövetkező hónapokban az olaj- és gázárak továbbra is magas szinten stabilizálódnak, és ezzel egyidejűleg a keresletet nem befolyásolják ismét olyan külső tényezők, mint a Covid-19 válság, akkor a feltételek ideálisak az ágazat vállalatainak jó eredményeihez. A fosszilis tüzelőanyagok pusztulása, amelyet egyes megfigyelők már megjósoltak, úgy tűnik, még nem következik be, vagy még messze van.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell A Chart

forrás:ariva.de

Jelenlegi befektetési stratégia

A Breakdown Of Warren Buffett's 2021 Portfolio - YouTubekép forrás:https://www.youtube.com/watch?v=TE5SKG_aUqQ

Különösen az elmúlt hetek korrekciója után, közép- és hosszú távon továbbra is pozitívak vagyunk a tárgyi eszközök, például a jó minőségű részvény- vagy ingatlanbefektetések tekintetében (Exxon Mobil, Coca-Cola, Walmart, Home Depot, Estee Lauder stb…). Továbbra is erős központi banki támogatásra és ennek megfelelően alacsony kamatlábakra vagy magas kötvényárakra számítunk. A részvények vonzóan vannak értékelve az államkötvényekhez és a készpénzhez képest, ezért ahol csak lehet, nagymértékben ebben az eszközosztályban helyezzük el pénzünket.

Fel szeretném hívni a kedves olvasó figyelmét arra a tényre, hogy már aktívan kezelt alapok, vagyonkezelt kosaraink, egyedi részvények, ETF-ek, pénzpiaci és inflációkövető alapok már egymillió forinttól elérhetőek és USD azaz Dollárban, Euróban és Forintban letétbehelyezhetőek a Partner Banknál rajtunk keresztül.

                                                                                Inflációs félelem miatt:

A negatív reálhozamok környezetében, különösen az év eleje óta tartó korrekció után, az arany mint menedék/fedezeti eszköz vonzónak tűnik számunkra ezért bátran ajánljuk.

Gold Prices Increase by 8 EGP, 21-karat Reaches 768 EGP in Local Market - Sada El balad

kép forrás: https://see.news/gold-prices-increase-by-8-egp-21-karat-reaches/

Az írás forrása :WienerPrivateBank

Ahogy láthatjuk számos olyan lehetőséget mutattunk meg, amelyekben bőven van potenciál és az aktuális fejlemények is azt sugallják, hogy jó lehetőséget találtunk. De melyiket érdemes választani? Hogyan?

A választ akkor kapja meg, hogyha helyesen válaszol a következő kérdésre.

Ön készen áll arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot?

TOp 5 iparág: melyiket válasszam?

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.