Biztosítsa pénzét 2050-ig a Nikeval-avagy kötvényekről bővebben

Fix kamatozású kötvényt keress és ráadásul hosszú, akár extra hosszú távra. Soha jobb helyen nem lehetne.

Mint a Nike  2050-ben lejáró 3,375%-ot fizető, most 4,695%-os fix kamatozású dolláros kötvényében.

Nike 5 Avenue Online - Off 58%

A befektetési időtartamban két dolgot nézünk első szemrevételezéskor , a fix kamatot és az időt. Pedig jóval többet kellene. Ki a kibocsátó? Vagyis ki kér kölcsön? Nem mindegy, hogy egy eladósodott ország, vagy egy tőkeerős. Nem mindegy  az, hogy Törökországnak vagy Bolíviának adnánk kölcsön ahol nincs demokrácia és 85%-os az Államadósság vagy Ausztriának, Svájcnak. De az sem mindegy ez milyen devizában van , milyen infláció mellett.

Például 24,5%-os évi infláció mellett éves 14,6%-os forint kamat nem biztos, hogy épp a megfelelő választás. Ugyanúgy nem , mint 19%-20%-os lírában megfizetett törökországi kamat évi 83%-os infláció mellett.

A politika sem mindegy, hogy beleszól -e és az ország is nagyon fontos, hol bocsátották azt ki. Politikai kockázat-e Brazília, Botswana vagy most Oroszország? Venne -e Ön Észak- Koreai, vagy Mexikói, Argentinai vagy Venezuelai Államkötvényt?

The Only 2 Stocks With a Higher Credit Rating Than the U.S. Government | The Motley Fool

De tisztázzuk is mi az a kötvény: Hitelt megtestesítő értékpapír.

Bővebben :A kötvények, azaz a hitelviszonyt megtestesítő, kamatozó értékpapírok, olyan kamatozó értékpapírok, melyek vállalatok és országok közép- és hosszú távú finanszírozását szolgálják. A kötvény visszafizetési kötelezettséget és meghatározott mértékű kamatfizetést testesít meg.

Ki lehet kibocsátó:

  • Állam
  • Vállalat
  • Önkormányzat
  • BankRussia's payment on another bond is processed by U.S. bank -source | Reuters

Mire kell figyelni összefoglalva kötvényvásárláskor ?

  • Árfolyamkockázat
  • Országkockázat
  • Politikai kockázat
  • Devizakockázat
  • Kamatkockázat
  • Likviditási kockázat (beleértve a korlátozott kereskedési lehetőséget is)
  • Infláció kontra kamat

How to buy bonds - MarketWatch

Rögtön az utolsóra térnék rá. Nem azt mondom ,hogy az inflációnál mindig magasabb kamatot kellene kapjunk a kölcsönadott pénzünkért, de reálértéken annak van értelme. Igaz a bankbetétnél jobb egy 10% vagy 14,6% államkötvény, de egy 24,5-os inflációtól nem véd meg. Miért? Mert jelenkori 1.000.000 forintos pénzünk egy 24,5%-os inflációnál reálértéken 755. 000 forintot ér . Viszont a 245.000 forint veszteség helyett mi maximum 146.000 forintot kapunk.

Nézzük meg inkább azt, hogy mely országok devizái tudnak, tudtak a múltban a válságkor hirtelen hosszabb távon emelkedni és tartsuk abban a pénzünk és ott egy nívósabb vállalatnak adjunk kölcsönt (nyilván itt is van kockázat-lehet, hogy magasabb , de valamit valamiért.)

Ezen országok. vagy nemzetközösségek devizájába hosszú távon kiszámíthatóbb bent tartani a pénzt. USA, Németország, Svájc, Franciaország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Kanada

Milyen devizában érdemes, USD (azaz dollár) EUR, DKK (dán korona), CHF

DKK to CHF Currency Converter | Danish Kroner to Swiss Franc

Kötvényekről még egy kis információ:

A kötvények legismertebb fajtái belső struktúrájuk alapján pl. az átváltoztatható kötvények (convertible bonds), vagy, hibridkötvények. Az átváltoztatható kötvény alapvetően egy olyan kamatozó értékpapír, amely tulajdonosának azt a lehetőséget biztosítja, hogy egy adott átváltási időszakban előre meghatározott cserearányok mellett a kötvényt a kibocsátó társaság részvényére válthassa át. Egy hibridkötvény egy a saját tőkéhez hasonló, hátrasorolt vállalati kötvény, mely vagy nagyon hosszú futamidővel bír, vagy akár lejárata sincs. A kibocsátónak rendszerint lehetősége van arra, hogy egy előzetesen rögzített határidőben a kötvényeket visszavásárolja. Ezen túlmenően elképzelhető lehet, hogy meghatározott feltételek bekövetkezte mellett felhagynak a megállapított kamatfizetéssel, vagy elhalasztják azt. A hagyományos vállalati kötvényekkel szemben ezek a kötvények bizonyos kamatfelárral rendelkeznek, ami a befektetőt kompenzálja a magasabb kockázat felvállalásáért. Ez a magasabb kockázat egészen a tőke teljes elvesztését is jelentheti – pl. a kibocsátó fizetésképtelensége esetén.

Nike Kötvény hosszútávra:

Nike vállalatot ki ne ismerné. Nemcsak a logója miatt lett híres a vállalat, hanem a termékei miatt is. A Covid alatt vállalat 1500 millió dollárban 200 dolláros címletezésben kötvényt bocsájtott ki, hiszen a forgalma visszaesett. A kötvényt 3,375 fix kamatra bocsátották ki, lejárat 2050 március 27- Itt lehet az olvasó felsóhajt, hogy ez hosszú idő, de számoljunk csak. Ha kockáztatunk (hangsúlyozom kell nagy a kockázat) rövidtávon a most 75,06%-on tartózkodó kötvényt addig tartjuk meg amíg az nem lesz 100%-on , akár 25%-ot is nyerhetünk vele. Hiszen várható, hogy a cég bevételei az infláció leszorítása után helyreállhat és a árfolyamok emelkednek.

Nike sells $1 billion in bonds - oregonlive.com

Hosszútáv

Hosszútávon azaz ha végig megtartjuk a papírt, mert nyugdíj-befektetésnek vesszük és minimum 2 db-ot veszünk belőle cirka 4000 dollárért. Azaz kb 1500.000 forintért (375 ft/ dollár árfolyammal számítva)akkor stabilan éves szinten 4,695%-os hozamot hozna a befektetőnek. De ne feledjük átlagosan éves szinten a dollár a forinthoz képest 2008-tól kezdve 14 év alatt 8%-ot hozott évente. Ez 2050-ig sokkal nagyobb hozam lehet, mint gondoljuk, már csak azért mert most eléggé alacsony szinten beszállhatunk ebbe a valutába. A dollár egy biztonságos menedék, hiszen Amerika hiába a legnagyobb Államadóssággal rendelkezik, nem valószínű hogy csődbe megy.

Nike besorolása

Elmondható az is, hogy szeptemberben az S&P Global Ratings megerősítette a NIKE “AA-” besorolását  ami stabil kilátást jelent.

Nike Gondok Nájk Merre Tovább - Tőzsdei HelyzetKép

Javaslat

Hosszútávra vásároljon stabil Nike kötvényt ami dollárban nemcsak biztonságot, hanem extra magas kamatot jelent. Így akár nyugdíjas éveiért Ön is tett egy keveset, hiszen előre gondoskodott róla. Ne feledje a kötvényt bármikor eladhatja és ez benne a szép, hogy ezt akár 85%. 90% vagy 100%–on is megteheti. Így akkor máris keresett vele 10 vagy 15 de akár 25%-ot is ráadásul dollárban.

Nem kíméli a járvány a Nike-t sem - Portfolio.hu

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

 

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is vagy a Magyar Államkötvény, bátran vedd fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

A szuperkötvénynél is több pénzt lehetett keresni ezekkel - Napi.hu

 

Szeretnél egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnéd átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztrálj ide kattintva!