A Disney-nek új ötletekre van szüksége az aktivista befektetőkből álló csapatától

Walt Disney

A szórakoztatóipari konszern radikális tervei a talpra állásról kevéssé ismertek

Disney’s Magic Kingdom theme park in Orlando, Florida

A Disney vezérigazgatója, Bob Iger szereti azt mondani, hogy az általa vezetett vállalatot a történetmesélés táplálja. Ha ez így van, akkor valakinek meg kell írnia ennek a forgatókönyvét újra. A Disney részvényeinek árfolyama több mint 50 százalékkal csökkent a 2021-es csúcshoz képest. Két vezérigazgató és több aktivista befektető hozzájárulása ellenére a fellendülésre vonatkozó radikális ötletek kevéssé állnak rendelkezésre.

Viszont

Ezen a héten a ValueAct Capital befektető a vállalatban lévő részesedését arra használta fel, hogy stratégiai tanácsadással kapcsolatos megállapodást kössön. Emellett támogatni fogja a Disney igazgatótanácsi jelöltjeit is. A lépés ellenlépés az aktivista befektető Nelson Peltznek, aki újraindította harcát, hogy bekerüljön a médiavállalat igazgatótanácsába. Abban mindenki egyetért, hogy a részvények alulteljesítenek a streamingre való átállás során. Senkinek sincs új terve ennek kezelésére. Peltz azt akarja, hogy a Disney csökkentse a költségeket. Iger csökkenti a költségeket. Elődje, Bob Chapek távozott, mielőtt elkezdhette volna a költségcsökkentést. A felszínen mindenki egyetért abban is, hogy szükség van egy vezetői utódlási tervre. A valóságban Peltz már egyszer meghátrált a kérdésben folytatott képviselői harc elől.A ValueAct érkezése valószínűbbé teszi, hogy Iger marad a helyén. Tehát vélhetős a Walt Disneynél egy költségcsökkentés, ami azoknak a Walt Disney részvényeseknek akik most vásárolnak részvényt kedvezni fog.

A Disney 7,5 milliárd dolláros költségcsökkentési tervének mértéke lenyűgöző. Most több elemző elmondta, hogy a lakosság ” Élvezze a Marvel-blokkfilmeket, amíg lehet, mert a tartalomra fordított kiadások csökkennek”. Az osztalékok visszatérnek. A 0,7 százalék alatti hozam nem számít figyelemfelkeltőnek, de ha a szabad cash flow az elmúlt pénzügyi év kevesebb mint 5 milliárd dollárjáról 8 milliárd dollárra nő, akkor van lehetőség az emelésre.

 

Walt Disney Chart

Átalakulás

De a költségcsökkentések nem kezelik a hosszabb távú problémát, a franchise-ok elmaradását, a kisebb   bevételű parkokat és a televíziózás megszűnését. Ha a Disney radikális változást akar, akkor az eladásokon kell gondolkodnia. Az ESPN sportcsatorna, amely egykor máshol is nagyszabású vásárlásokat finanszírozott, lassul. Az Amazonhoz hasonló versenytársak emelik a jogdíjakat. A Disney sportrészlege az idei évről bevétel- és nyereségcsökkenésről számolt be.

Iger “partnerségeket” fontolgat. A Disney-nél eltöltött hosszú ideje miatt nem biztos, hogy vonakodni fog egy olyan üzletág felszámolásától, amelyet ő segített felvirágoztatni. Itt az ideje, hogy a körülötte lévő aktivista befektetők közül valamelyik lépjen elő.

Száz évnyi varázs - 100 éves a Walt Disney Company - Puliwood

Disney részvények

A Walt Disney nagyszerű futást produkált a részvénypiacon, részvényei az elmúlt három hónapban jelentős, 11%-os emelkedést értek el. A vállalat legfontosabb pénzügyi mutatói azonban úgy tűnik, hogy mindenhol eltérnek, és ez megkérdőjelezi számunkra, hogy a vállalat jelenlegi árfolyammozgása fennmaradhat-e vagy sem. Disney igazgatótanácsáért folytatott harc szokatlan fordulata aláhúzza, hogy a vállalat Bob Iger vezérigazgató vezetésével megpróbált fordulatot elérni.

Iger 2005 és 2020 között vezette a Disney-t, és 2022 novemberében tért vissza az élére, miközben a befektetők a vállalat részvényeit a streaming részleg 1,5 milliárd dolláros negyedéves vesztesége és számos filmes franchise-jának alulteljesítése miatt büntették.

A Walt Disney részvényei a 2023-as 4%-os emelkedés után elmaradtak a piac 24%-os emelkedésétől. Ennek ellenére a vállalat a költségcsökkentésre és a Disney+-on elérhető friss tartalmakra irányítja a figyelmet, beleértve a Marvel “Echo” című tévésorozatának megjelenését. A féléves forgalmazás visszatérése, három animációs film moziba kerülése és az Epcot Nemzetközi Művészeti Fesztivál visszatérése január 12-én szintén a tervek között szerepel.

Shop Disney Stock Certificates | Buy One Share of Disney

Elemzők véleménye a Walt Disney-ről

24 elemző szerint a Walt Disney részvényt mérsékelt vételi minősítéssel értékelik, 1 eladási, 4 tartási és 19 vételi minősítéssel. A részvény 21,75%-os előre jelzett emelkedése az ő 12 hónapos előrejelzéseiken alapul, az átlagos tizenkét havi árfolyam-előrejelzés 109,40 dollár, a magas árcél 136,00 dollár, az alacsony árcél 76,00 dollár. Egy másik elemzőház szerint a Walt Disney konszenzusos értékelése erős vétel, amely 18 vételi, 6 tartási és 0 eladási minősítésen alapul.

Walt Disney osztalék bejelentése

Walt Disney's Marketing Mix (4P) Analysis - Panmore Institute

A cég nemrég negyedéves osztalékot is bejelentett, amelyet január 10-én, szerdán fizetnek ki. A december 11-én, hétfőn regisztrált részvényesek részvényenként 0,30 dolláros osztalékot kapnak. Ez éves szinten 1,20 dolláros osztalékot és 1,32%-os hozamot jelent.

Walt Disneyről

A Walt Disney Company szórakoztatóipari vállalatként működik világszerte. Három szegmensen keresztül működik: Szórakozás, Sport és Élmények. A vállalat filmes és televíziós videostreaming tartalmakat gyárt és forgalmaz az ABC Television Network, a Disney, a Freeform, az FX, a Fox, a National Geographic és a Star márkájú televíziós csatornák, valamint az ABC televíziós csatornák és az A+E televíziós hálózatok keretében; valamint eredeti tartalmakat gyárt az ABC Signature, a Disney Branded Television, az FX Productions, a Lucasfilm, a Marvel, a National Geographic Studios, a Pixar, a Searchlight Pictures, a Twentieth Century Studios, a 20th Television és a Walt Disney Pictures bannerek alatt.

Walt Disney World 50 | shopDisney | shopDisney

Javaslat

Fektessen be a Walt Disney részvényébe minél hamarabb 3200 dollárt, vagyis 346 ft*3200 dollárt azaz egy minimum 1107200 forintot. Már  10000 dolláros  befektetésnél megéri a Walt Disney részvényébe is befektetni. Hiszen diverzifikálhat európai, ázsiai, ausztráiai és akár amerikai papírokkal együtt. A Walt Disney részvény most egy kiváló befektetés lehet Önöknek. A Walt Disney részvénye   mellett jó befektetés lehet a Hershey és a Nike részvénye, de ha euróban gondolkodik akkkor az 5% fix eurós magyar Álamkötvény, egy Adidas vagy egy NestléSAP illetve egy Novo-Nordisk részvénye is . A kötvényekben egy olyan befektetési részt tartson inkább, melyre a kötvény lejáratakor lehet, hogy szüksége lesz. Míg a részvényben olyan pénzt, amivel kapcsolatosan nincs ilyen elvárása, hiszen hosszabb távon nélkülözheti annak tőke és hozamértékét.

About Walt Disney - D23

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?